home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Példaértékű a három Torda kapcsolata
Kónya-Kovács Otília
2023.03.17.
LXXVIII. évf. 10. szám
Példaértékű a három Torda kapcsolata

Húsz éve ápolják azt a barátságot, amelyet a vajdasági Torontáltorda kezdeményezésére indítottak útjára, és 2003-ban testvértelepülési egyezménnyel is megerősítették a Kárpát-medence három Torda nevű településének képviselői, a kezdeményező mellett az anyaországi Bihartorda és az erdélyi Aranyostorda.

Ennek az együttműködésnek a jegyében szervezték meg a hármas Torda-találkozót, mely egyúttal a XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat záróeseménye is volt. A programmal Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, illetve az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékeztek, de az is előtérbe került, hogy 75 éves a helyi művelődési egyesület.


Tordai táncosok (A szerző és Barna Nóra felvételei)

Az ünnepség szentmisével kezdődött, melyen Masa Tamás atya fogalmazta meg gondolatait:

— Ez az összejövetel kifejezi az egységünket, az összetartozásunkat, azt, hogy egy nyelvet beszélünk, egy kultúrához tartozunk, egyek az őseink. A jövőre is tekintünk azzal, hogy megmaradunk identitásunkban és hitünkben, hiszen az Istenbe vetett hitünk összeköt bennünket, legyünk akár katolikusok, reformátusok, unitáriusok vagy más keresztény felekezethez tartozóak. Az egy Istenbe vetett hitünk megtart és erősít bennünket. Panaszkodunk a fogyásra, az elvándorlásra, a népességcsökkenésre, de akik itt vagyunk, mind minőségi emberek, jó keresztények, jó hívek, jó magyarok, harcolunk a megmaradásért, és példát mutatunk az utánunk jövő nemzedékeknek is.


A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület leánykórusa

Dobai János polgármester elmondta, Bihartorda 2008-ban ajándékozott Tordának egy kopjafát a 1848/49-es szabadságharc emlékére, és a többi közt ezért is szervezik mindig március 15-e körül a hármas Torda-találkozót.

— Már nemcsak a küldöttségek, a helyi közösségek, az önkormányzati képviselők találkoznak, hanem a civil szervezetek, az iskolák és egyéb intézmények között is kialakult a kötelék. De azt is el lehet mondani, hogy nagyon sok családi, baráti kapcsolat jött létre az elmúlt húsz év során, és talán ezek a legfontosabbak. Remélem, még nagyon sokáig ünneplünk együtt, hiszen ilyenkor mutatjuk meg, hogy még mindig vagyunk, itt Torontáltordán, de Bihartordán és Aranyostordán is.


Kézfogás

A találkozón Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, oktatási titkár mondott ünnepi köszöntőt.

— Immár 21. alkalommal mutatja meg ez a lelkes kis közösség, hogy összefogással sok minden elérhető. Hogy továbbra is ápolják a hagyományainkat, hogy nagyszerű vendéglátók, hogy akarnak és tudnak is tenni megmaradásukért. Tudják, honnan érkeztek, és tudják, hova tartanak. Kevesen vannak, mégis hatalmas a lelkesedésük, a tenni akarásuk. Torda nem a nemzetközi út mellett fekszik, nem egy nagyváros, de ilyen alkalmakkor mégis azt mondhatjuk, hogy a világ közepe. Egy olyan közép-bánsági hely, ahová ha megérkezik az ember, pillanatok alatt otthon érzi magát, családias légkör veszi körül, magával viheti az itt élők szeretetét, és visszavágyik ide. Vissza is tér, ahogyan én is, hiszen magánemberként és a titkárság képviselőjeként is fontosnak tartom a visszajelzést, támogatást. Jelentősek az ilyen események, találkozók, hiszen a kulturális, művészeti szórakoztató programokban a résztvevők megismerkednek, közelebb kerülnek, tanulnak egymástól és egymásról, ezáltal pedig növelik a vajdasági néphagyományok gazdagságát. Példaértékű a három országban levő Torda kapcsolata. Bihartorda, Aranyostorda és a házigazda, Torontáltorda megtalálta a módját annak, hogy találkozzanak, és egymást erősítsék a megmaradásukban. Nem számít a több száz kilométeres távolság, évente több alkalommal is elutaznak egymáshoz, sikerül tapasztalatot cserélniük, barátkozniuk. Értik egymás nyelvét, ugyanazt a kultúrát éltetik, megbecsülik egymást. Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, hiszen a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság mindig is fontosnak tartotta a közösségek erősítését, és lehetőségeinkhez mérten továbbra is támogatni fogjuk különféle pályázatok, projektumok megvalósításában. A tordaiaknak van kitartásuk, hitük. Azt kívánom önöknek, hogy továbbra is folytassák az eddigi magas színvonalú munkájukat, legyen erejük tenni a szórványközösségért, hiszen nagyon fontos feladatot végeznek, közösséget formálnak, fiatalokat nevelnek, tesznek önmagukért és másokért. Példát mutatnak, erőt adnak. Nagyon jó látni, hogy van utánpótlás, a gyermekek citeráznak, aktív tagjai a művelődési egyesületnek, mindenki lelkesen kiveszi a részét a munkából, együttműködik az iskola, a művelődési egyesület, a civil szervezetek. Értékmentő és értékteremtő munkát végeznek, és ez a legfontosabb küldetésük.


Koszorúzás a kopjafánál

Az est folyamán a húszéves barátság jeléül a házigazdák díszoklevelet adományoztak a testvértelepülések képviselőinek. Az ünnepi záróműsorban felléptek a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Kincsünk néptáncegyüttesei a Juhász Zenekar kíséretében, mely együttes tagjai Kossuth-nótákat is muzsikáltak, továbbá bemutatkoztak a citerazenekarok és a leánykórus, a vendégek közül pedig színre lépett a bihartordaiak képviseletében a Kacor citeraegyüttes, valamint az aranyostordai Jósika Miklós Elméleti Líceum szavalói és táncosai.

A rendezvény kötetlen barátkozással, beszélgetéssel, majd nótázással ért véget.


A Kacor citeraegyüttes Bihartordáról érkezett


A Jósika Miklós Elméleti Líceum versmondói

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..