home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Pedagógusok, szülők, nagyszülők szépítik az iskolát
Zséli Ágnes
2019.08.18.
LXXIV. évf. 33. szám
Pedagógusok, szülők, nagyszülők szépítik az iskolát

Önkéntes akciót rendeztek a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolában azzal a céllal, hogy az őszre a kis elsősök szép, tiszta tantermekben kezdjék meg a tanulást. A falak új festést kapnak, és a szekrények is vidámabb színűek lesznek.

A júliusban megkezdett felújításhoz szívesen csatlakoztak a pedagógusok, a szülők, a nagyszülők, sőt, az iskola igazgatója is kiveszi részét a munkából. Lenkes Emma angoltanárnő azt mondja, az önkéntes tevékenységet az igazgató indítványozta, és nem volt kérdés, hogy kollégáival együtt azonnal bekapcsolódik a munkába. A nyár folyamán, ha csak tehetik, segítenek, hogy a tanév kezdetéig az elsősök tanterme új köntösben várja a kislányokat és a kissrácokat.

— Örömmel festünk, meszelünk, és mindent vállalunk, hiszen a tanulóinkért tesszük. Ez idáig új festést kapott a falakat védelmező faburkolat, emellett pedig három tanterem is sárga színbe öltözött. Az ablakpárkányokra, a jövőbeli elsős tanítók javaslatára, különféle minták kerültek. Ők elmondták az ötletüket, mi pedig kreatívkodunk, és teljesítjük kívánságukat. Mindennap legalább öten dolgozunk, néha azonban tízen is vagyunk. Az önkéntes csapatunkat szülők, nagymamák, nagynénik is erősítik, ami nagy örömmel tölt el bennünket, hiszen az a fő célunk, hogy a tanulóink jól érezzék majd magukat az iskolánkban. Tervem, hogy a tanév kezdetéig, ha csak tehetem, itt legyek, s a munkámmal hozzájáruljak a csodálatos akció sikeréhez — hallottuk a pedagógustól.


A szerző felvétele

Katica Popov nagyszülő is azonnal csatlakozott a felújítási munkálatokhoz. Elmesélte, hogy két fiúunokája is az iskola tanulója, és a gyerekek második otthonának szépnek kell lennie.

— A tanintézmény mindnyájunké, nemcsak a pedagógusoké és a tanulóké, hanem a szülőké, a nagyszülőké is. Az iskolai élet részének kell lennünk, hiszen valamikor nekünk is ez az épület volt az a hely, ahol tudással gazdagodtunk, barátkoztunk, és feledhetetlen éveket töltöttünk el. Így van ez most az utódainkkal is. A munka nem nehéz, mindenki akkor jöhet, amikor éppen ideje van rá, hiszen az akció az egész nyár folyamán tart. Meg is hívom a szülőket, nagyszülőket, sőt, azokat is, akiknek nincs gyermekük az iskolában, de ráérnek, hogy jöjjenek el egy-két órára, öt vagy akár egy napra is, hogy közösen szebbé varázsoljuk az iskolánkat — mondta a nagymama.

— A tatarozáshoz szükséges anyagok, eszközök beszerzését a helyi közösség támogatta, a tanács erre a célra 200 000 dinárt hagyott jóvá — tudtuk meg Biljana Banjactól, a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola igazgatójától. Azt is elmondta, hogy az akció kezdetén csak a munkatársak dolgoztak, egy-két nap múlva azonban a csapathoz más önkéntesek, szülők, nagyszülők, helyiek is csatlakoztak.

— A munkálatok kezdete előtt kikértük a szakemberek tanácsát, hiszen több tantermet újítunk fel, melyek egyenként mintegy 90 négyzetméteresek. Meszeléskor világos, meleg színeket használunk, melyek vidámabb hangulatot teremtenek majd. A falakon kívül a régi szekrények is hangulatos festést kapnak, valamint az ablakpárkányok, sőt, az a tervünk, hogy a székekre virágos vagy más mintájú ülőpárnákat varrattassunk. Az akciónkat az önkéntesek mellett helyi vállalkozók is adományokkal segítik, tehát összefogott a falunk apraja-nagyja. Százkilenc éves épületről van szó, mely rendszeres karbantartást igényel. Ezt mi tudjuk, ennek megfelelően dolgozunk, nem sajnálva a nyári szabadságot, nem törődve a fáradtsággal, hiszen ezzel — a szépítés mellett — a tanulóinknak is példát mutatunk, akik ezután jobban vigyáznak majd a közjavakra, vagy akár ötletet kapnak az újabb dekoratív munkához — hangsúlyozta az igazgató.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..