home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Pásztornap volt Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2008.11.19.
LXIII. évf. 47. szám
Pásztornap volt Muzslyán

A díjazottak: Horváth László, Ladvánszky István, Lőcsei Balázs, és Hanák Karolina, Erika és Szibilla - A szerző fotójaMintha a jó időt megrendelték volna, igazi napsugaras, kellemes ősz volt november 18-án, amikor a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete megrendezte az első...

A díjazottak: Horváth László, Ladvánszky István, Lőcsei Balázs, és Hanák Karolina, Erika és Szibilla - A szerző fotója

Mintha a jó időt megrendelték volna, igazi napsugaras, kellemes ősz volt november 18-án, amikor a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete megrendezte az első Pásztornapot, valamint a 4. Birkapaprikás-főző versenyt, s második alkalommal szervezték meg a kancsikaversenyt a férfi kategóriában és először a nőiben. Tehát akadt nézelődni való egész napra bőven. Gregus József, az egyesület elnöke elmondta, mintegy két hónapja készülődtek arra, hogy ez az esemény minél sikeresebb legyen, mindenki jól érezte magát. A versenyzők a maximumot adták minden versenyszámban, de a népes közönség is elégedett lehetett a látványossággal.
Délelőtt fél 10-kor kezdődött a műsor a kancsikázók felvonulásával, természetesen társultak hozzájuk a mazsorettek is meg a Road Flyers Motorosklub tagjai. A felvonulókat ki más vezethette volna, mint Pakai László pásztorfejedelem, aki kézen fogta a legeslegfiatalabb kis ostorcsattogtatót, Eriket, és egy felsőhegyi kislányt, aki, mint utóbb kiderült, ugyancsak jókorákat tud durrantani a karikással. 10 órakor már alkalmi művelődési műsor vette kezdetét, amelynek keretében fellépett a muzslyai Petőfi Sándor MME vegyes kórusa és citerazenekara, majd a Nők Klubjának vegyes kara és zenekara, ugyanakkor a mazsorettek is bemutatkoztak. Ezt követte a hivatalos megnyitó. A jelenlevőket üdvözölte Gregus József elnök, majd a Braća Karić Egyetem professzora, dr. Gordana Ajduković szólt az egybegyűltekhez, ami után Smit Ferenc tanácselnök megnyitotta a rendezvénysorozatot.
A zsűri tagjai (Hallai Mihály, Németh Zoltán és Miodrag Mladenović) szabályismertetésre invitálták meg a versenyzőket, majd számokat húztak, és meglett a fellépés sorrendje. Elsőként a hat kancsikás lány mutatkozott be, náluk csak a kancsikakezelést értékelte a zsűri. Tehát három muzslyai és három felsőhegyi lány mérte össze ,,erejét', és az eredmény: a testvérek, a Hanák lányok foglalták el az első három helyet. Első lett Erika, második Karolina, a harmadik pedig Szibilla. Mint mondták, ők már idestova 2 éve kancsikáznak, az édesapjuktól tanulták ezt a hagyományt, aki ugyancsak versenyzett a pásztornapon. A muzslyai lányok, Madarász Tímea és Natália, valamint Bakos Leóna mindössze egy hónapja gyakorolnak.
A 17 kancsikázó férfinak sokkal többet kellett produkálnia, hiszen 9 bábut (alacsonyabb, illetve magasabb pozícióból) kellett leütnie, lehetőleg három kísérletből, mert csak ezt értékelték, majd 10 egyforma hangerejű pattintást kellett kicsalni a kancsikavégből, és végül a kancsika kezelése, magyarán igazi kancsikás ,,ki mit tud'-ot láthatott a közönség. Volt, aki csak térdelve pattogtatta, többen azonban megpróbálták fekve, oldalt, jobbról, balról, hason... Valódi virtuozitást mutattak be a versenyzők a népes közönség örömére, amely nagy tapssal köszönte meg a látványt. A zsűri döntése szerint a muzslyai Ladvánszky István volt a legjobb, majd őt követte a sándoregyházi Lőcsei Balázs, a harmadik helyezett az ugyancsak muzslyai Horváth László.
Délután fél háromtól kezdődött a 4. Birkapaprikás-főző verseny, és pillanatok alatt megtelt amatőr szakáccsal a Petőfi kerthelyisége, 18 bográcsban rotyogott a közkedvelt paprikás. A zsűri elnöke, Ratko Stojnić elmondta, elsőként az étel színét, sűrűségét, és nem utolsósorban az ízét értékelték. A szakácsok közül sokan ott hibáznak, hogy a sok fűszerrel elveszik a birkapaprikásra jellemző ízt. A zsűri döntése alapján a legízletesebb főztje a tordai Drago Miškeljinnek volt, a második legfinomabb paprikást a nagybecskereki Zoran Miličić főzte, alig egy árnyalattal maradt le tőle -- harmadik lett -- Budai László, aki mellesleg a Road Flyers motorosklub ,,színeiben' állt a bogrács mellé.
Ezen a rendezvényen három egyesület is bemutatkozott a Petőfi előtti téren: a muzslyai Kertészek és Virágtermelők Egyesülete, a lukácsfalvi Fehér Tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület, valamint a karlócai asszonyok a hagyományos kuglóffal jöttek el.
Este nyolc órakor kezdődött a Pásztorbál. Az est fénypontjának éppen a tombola kihúzása ígérkezett, hiszen a főnyeremény nem más, mint egy élő csacsi volt. Amikor gazdára lelt a szép kis jószág, még örömkönnyek is hullottak. Horváth Lászlóé lett a csacsi. Nem hivatalos értesülések szerint, hamarosan megtartják a szamárkeresztelőt, és az alulírott nagyon bízik abban, hogy ő is meghívást kap erre az eseményre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..