home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Pásztor: legyen béke és egészség!
Kartali Róbert
2023.01.04.
LXXVIII. évf. 1. szám
Pásztor: legyen béke és egészség!

Ha lesz béke és egészség, akkor minden lesz, az említett két dolgon kívül ugyanis minden mást meg lehet venni a boltban — emelte ki rövid évértékelése során Pásztor István. A házelnök Újvidéken, a tartományi képviselőházban megtartott újévi fogadáson a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként is értékelte a 2022. évet. Mint mondta, a vajdasági magyar közösség politikai érettségének köszönhetően a VMSZ mind az öt választási erőpróbát sikerrel vette.

Sikeres parlamenti év áll a tartományi képviselőház mögött, hét ülést tartott és mintegy nyolcvan döntést fogadott el az elmúlt tizenkét hónapban — összegezte Pásztor István.

— Összesen három alkalommal kellett a költségvetést módosítani annak érdekében, hogy életszerű válaszokat tudjunk adni az aktuális problémákra, de ugyanakkor megőrizve azokat a prioritásokat, amiket hosszú távon megfogalmaztunk: ez az egészségügy fejlesztése, a mezőgazdaság kérdése, ami kimagaslóan fontos volt az idei évben, és nem is tudtuk orvosolni mindazokat a problémákat, amiket a szárazság okozott, de nincs költségvetés és nincs állam, amelyiknek ez sikerült, mi próbáltunk segíteni a lehetőségek tükrében. Emellett pedig jelentős fejlesztések történtek az oktatás területén is, amely szintén kiemelt prioritás volt, és az óvodáktól az általános iskolás oktatáson át a középiskolákig jelentős beruházások valósultak meg. Ilyen szempontból sikeresnek ítélem meg a 2022-es évet, annál is inkább, mert függetlenül attól, hogy politikailag nehéz év volt, a parlamenti diskurzusnak a hangulatát, az egymásra való odafigyelést, azt a kialakított parlamenti standardot, ami jellemezte a vajdasági képviselőházat, sikerült megőrizni az idei évben is. És ez nem csak az elnöknek az eredménye, hiszen azt látom, hogy a parlamenti képviselőknek is fontos az, hogy ez a kollegiálisnak nevezhető, de ugyanakkor nyitott vitára alkalmas légkör megmaradjon. A következő év biztos, hogy nagyon nehéz lesz, elsősorban azért, mert egyértelmű, hogy az ukrán—orosz háború nem fog befejeződni. Annak a következményei, a lecsapódása az energetika és az infláció területén, a gazdasági mozgásterek vonatkozásában, a nyersanyagok árának az ugrálása következtében nagyon komoly nehézségeket fog jelenteni mindannyiunk számára. Alkalmazkodni kell ezekhez a körülményekhez, és meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a cégekre, a gazdaságra, az intézményekre és elsősorban az emberekre és a családokra minimális negatív hatást váltsanak ki.

Pásztor István szerint a Vajdasági Magyar Szövetség szemszögéből a 2022. esztendő egy ritka nehéz év volt.

— Két országban öt választáson voltunk érdekeltek, és az ötből négy gyakorlatilag ugyanazon a napon volt. Egyértelmű volt, hogy csak akkor mondhatjuk azt, hogy elégedettek lehetünk, ha az összes választás jól sikerül. Köszönve a rengeteg befektetett munkának, a vajdasági magyar közösség politikai érettségének, köszönve annak a tekintélynek, amit a Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt több mint egy évtizedben kivívott saját magának, kijelenthetjük, hogy az összes választási erőpróbát sikerrel vettük. Ma erősebbek vagyunk, mint amilyenek voltunk két évvel ezelőtt, mert megerősítettük a választásokon keresztül azokat a pozíciókat, amiket kellett, annak érdekében, hogy az előttünk levő négy évben ott üljünk az asztalnál, és ne a fejünk fölött döntsenek, hanem mi is befolyásolni tudjuk a döntéseket, hogy az adófizető polgárok javát tudjuk szolgálni.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..