home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Pásztor–Szíjjártó találkozó
Tóth Tibor
2016.04.05.
LXXI. évf. 13. szám
Pásztor–Szíjjártó találkozó

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke április 5-én vendégül látta Szíjjártó Pétert, Magyarország Külgazdasági és Külügyminiszterét. A találkozó témájául a két ország, Szerbia és Magyarország közötti gazdasági és politikai kapcsolatok szolgáltak. A találkozó után megtartott sajtótájékoztatón Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy többek között Szíjjártó erőfeszítéseinek eredményeképpen a magyar-szerb kapcsolatok az utóbbi két évben olyan szintre jutottak, mellyel büszkélkedni lehet, régiós vonatkozásban is.

— Ezt már sokszor elmondtuk, és el is mondjuk, mert ez egy érték. Különösen azért érték, mert egy olyan változó világ részei vagyunk, mely rengeteg kiszámíthatatlanságot hordoz magában, és ebben a változó világban a két ország között létező stabil, baráti, együttműködő viszony nekünk, vajdasági magyaroknak, és Szerbia összes polgárának egy különleges érték — mondta Pásztor.


Szabó Attila felvételei

Ugyanakkor megköszönte Szíjjártónak, hogy támogatta a Vajdasági Magyar Gazdaság-és Területfejlesztési Stratégiát, mely elsősorban a vajdasági magyar közösség tagjainak, vállalkozó rétegének az érdekeit képviseli, de az egész ország gazdasági fellendülésének, költségvetési stabilitásának és gazdasági teljesítményének is a hozzájárulását eredményezi.

Pásztor beszámolt Szíjjártónak a VMSZ választási felkészüléséről is.

— Elmondtam, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal koalícióban a Vajdasági Magyar Szövetség által fémjelzett lista az egyedüli magyar lista, mely résztvesz ezeken a választásokon.

Ambíciónk a politikai erőnk megőrzése. Ilyen változó világban, azt gondolom, ez a vajdasági magyar közösség elemi érdeke. Fontos, hogy a választásokat követően programok, elképzelések, ambíciók mentén tudjunk partnerkapcsolatot kiépíteni azokkal, akik elfogadnak minket, illetve azokkal, akik célkitűzéseinkkel azonosulni tudnak.

Arra kértem miniszter urat, hogy a kormány is támogasson minket ebben az erőfeszítésben, mert a magyar érdekképviselet talpon maradása, nemcsak a vajdasági magyar közösség érdeke, hanem nemzeti érdek is – mondta Pásztor a sajtótájékoztatón.

Szíjjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere kiemelte, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcspontjukon állnak.

— Ezt a mondatot nem lehetne kimondani a szerb és a magyar kormány, valamint a VMSZ eddigi teljesítménye nélkül. Nagyra becsüljük a szerb kormány erőfeszítéseit és főleg a VMSZ szerepét a jelenlegi kormány koalícióban. Jelenleg Magyarország és Szerbia között a legszorosabb és legfontosabb kapcsot a vajdasági magyar közösség képezi. Ezért mindkét ország érdeke, hogy a vajdasági magyarok rendkívül erős érdekképviselete megmaradjon, nemzeti és tartományi szinten. Mind Magyarország, mind Szerbia érdeke, hogy a vajdasági magyar közösség erős legyen és egységes képviselettel rendelkezzen. Üdvözöljük a VMSZ körül alakult hárompárti összefogást, mely egyetlen magyar listaként indul harcba a szavazatokért. Magyarország kormánya és a VMSZ, stratégiai szövetségesei egymásnak, és ez tette lehetővé, hogy egy átfogó gazdaságfejlesztési koncepciót indítsunk el Vajdaságban. Kedvezményes hitelekkel és vissza nem térítendő pénzügyi támogatásokkal segítjük az itteni turisztikai és mezőgazdasági vállalkozásokat, valamint a kis-és közepes vállalkozásokat. Ez a program jó a vajdasági magyar közösségnek és jó Szerbiának is, hiszen a komoly gazdasági fejlesztések ennek az országnak a területén valósulnak meg. Tegnap kiírtuk a pályázatok második körét. Örömünkre szolgál, hogy a kisebbségi vegyes bizottságunk öt év után újra összeült, valamint megállapodtunk a szerb kormánnyal arról, hogy növeljük határátkelőink számát. Magyarország mindig is elkötelezett támogatója volt Szerbia Európa integrációs törekvéseinek. Ennek egyik alapvető motivációja az, hogy a Szerbia, illetve Vajdaság területén élő magyar emberek minél jobban éljenek. Továbbra is töretlenül és határozottan támogatjuk Szerbia, Európa integrációs törekvéseit, nem fogjuk hagyni, hogy valamely brüsszeli intézmény vagy bármelyik másik tagállam blokkolja ezt az integrációs folyamatot. Szerbia megérdemli az EU-s tagságot, és ebben nagyon nagy szerepe van annak a kormányzati együttműködésnek, melynek a VMSZ is hatékony részét képezi. Ezért kérem az itt élő magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a parlamenti, tartományi és helyhatósági választásokon, és az egyetlen induló magyar listát támogassák szavazataikkal — mondta a sajtótájékoztatón Szíjjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..