home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Pásztor: Konstantinovićot jövőre ismét jelölik a díszpolgári címre
Natalija Jakovljević
2015.10.29.
LXX. évf. 43. szám
Pásztor: Konstantinovićot jövőre ismét jelölik a díszpolgári címre

— Szabadka azon kevés város közé tartozik, amely Radomir Konstantinovićról összeszorított fogakkal, gombóccal a torkában beszél — mondta Pásztor.

  Radomir Konstantinović Szabadkán született 1928. március 27-én és Belgrádban halt meg 2011. október 27-én.
Szülőházán 2014. március 27-én emléktáblát helyeztek el.
2014-ben Szabadkán megalakult a Radomir Konstantinović szellemi hagyatékát ápoló tanács.
A szabadkai képviselő-testület kétszer visszautasította Radomir Konstantinović előterjesztését a város díszpolgára címre.
Radomir Konstantinović ismert könyvei: A vidék filozófiája, Descartes halála, Beckett barátsága

A Radomir Konstantinović szellemi örökségének dimenziói elnevezésű, Szabadkán megtartott nemzetközi kerekasztal-konferencia megnyitóján Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kijelentette: Konstantinović szerb filozófust és irodalmárt jövőre ismét jelölik Szabadka város díszpolgári címére. Pásztor kiemelte Konstantinović megkövetésének és díszpolgárrá választásának jelentőségét.

— Szabadka azon kevés város közé tartozik, amely Radomir Konstantinovićról összeszorított fogakkal, gombóccal a torkában beszél — mondta Pásztor.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, Radomir Konstantinović munkássága, gondolatai áthatják közösségünket, melyben sokan igénylik ezeket az eszméket, a kifejezés szabadságát. 

— Ma az értelmiségi nem várhat a hatalom engedélyére, hogy mit mondhat, és mit nem. Az értelmiség gyakran szakavatottan nyújt betekintést a társadalomba, előrejelzi a következményeket, és felhívja rájuk a figyelmet — nyomatékosította Latinka Perović történész.

Perović emlékeztetett: a háborúk előtt létezett egy kritikus tömeg a változások elindításához, egy iskolázott, világot ismerő nemzedék, melynek tagjai azonban a halál elől külföldre távoztak. A történész szerint rendkívül lényeges volna figyelmünket Konstantinović kritikai gondolkodására, szerteágazó munkásságára, valamint az általa követett szerb kulturális hagyományokra összpontosítani.

Latinka Perović idézte Konstantinović egyik gyermekkori élményét, mely hatással volt további fejlődésére, az elhivatottságára, valamint az agresszivitással és az erőszakkal szembeni ellenállására: „Mérleg utca (Terazije). Rajta akasztófák, az akasztófákon emberek, az akasztófák alatt más emberek ülnek, és hideg sört isznak.”

Kedden Radomir Konstantinović Na margini — A margón című könyvét mutatták be, melyet a szarajevói University Press adott ki 2013-ban. A könyvről Dragan Marković, a kiadó képviselője, Slavko Šantić irodalmár és újságíró, Ivan Milenković, a Belgrádi Rádió hármas csatornájának helyettes fő- és felelős szerkesztője és Dragana V. Todoreskov irodalomtörténész beszélt.

Forrás: Natalija Jakovljević (Magločistač)











Fotók: R. Alexander

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..