home 2024. február 26., Géza napja
Online előfizetés
Pásztor István közigazgatási és bírósági eljárásokkal akarja megfosztani a magyar embereket a választás lehetőségétől
2016.03.25.
LXXI. évf. 12. szám
Pásztor István közigazgatási és bírósági eljárásokkal akarja megfosztani a magyar embereket a választás lehetőségétől

Az Óbecsei Választási Bizottság a VMSZ által benyújtott kifogás alapján tegnap megsemmisítette a „Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – Dr. Korhecz Tamás – VMDK” elnevezésű önkormányzati jelöltlistát. Történt mindez annak következtében, hogy a VMSZ kieszközölte, hogy a belgrádi, központi választási bizottság ilyen döntés meghozatalára utasítsa az óbecsei választási bizottságot.

A szabad választások lényege, hogy választani lehessen több alternatíva között. A VMDK és a Magyar Mozgalom által támogatott választási listák a választás lehetőségét jelentik a nemzetben gondolkodó vajdasági magyarok részére, különösen annak ismeretében, hogy minden szervezési nehézség ellenére máris sokezer magyar választópolgár támogatta hitelesített aláírásával jelöltlistáinkat a választások minden szintjén.

Minden jel szerint a VMSZ most olyan eszközöket vetett be, amelyeket legutóbb a 90-es években alkalmazott a Slobodan Milošević vezette Szerbiai Szocialista Párt. Vajdasági magyar politikai vezető ilyen tisztességtelen módszerhez a többpártrendszer bevezetése óta sohasem nyúlt.

Pásztor István retteg és bizonytalan. Ezért minden olyan választási listát meg akar semmisíttetni, amelyben szerepel a „Magyar mozgalom” szóösszetétel.

Pásztor István érzi, hogy nem élvezi a magyar közösség többségének a bizalmát. Úgy tűnik, már ő maga sem hiszi el, hogy demokratikus választások útján megtarthatja teljhatalmát. Ezért akarja mindenáron megakadályozni, hogy az emberek választani tudjanak a VMSZ és egy másik magyar politikai alternatíva között.

Választási listánk ma reggel fellebezést nyújott be a Közigazgatási Bírósághoz, és találkozót kezdeményeztünk az EBESZ választási megfigyelői küldöttségének a vezetőjével.

Minden jogorvoslati lehetőséget ki fogunk használni annak érdekében, hogy ha nem is egyenlő feltételek mellet, de legalább elindulhassunk a választásokon, hogy azok a magyar emberek akik támogatnak bennünket ne maradjonak képviselők nélkül.

Bízunk az igazságszolgáltatás pártatlanságában.


AZ ESEMÉNYEK KRONOLÓGIÁJA

Az Óbecsei Választási Bizottság 2016. 03. 22-én kihirdette a „Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – Dr. Korhecz Tamás – VMDK” elnevezésű önkormányzati jelöltlistát.

A lista kihirdetését a bizottság tizenhárom tagja támogatta, csak a VMSZ három képviselője szavazott ellene.

A VMSZ képviselői azt kifogásolták, hogy szabályellenesen szerepel a lista elnevezésében a „Magyar mozgalom” szóösszetétel.

Pedig ők is tudták, hogy – mivel koalíciós listáról van szó – így a listaállító szabadon dönthet a lista elnevezéséről. Nincs olyan szabály, amely tiltaná, hogy a „Magyar mozgalom - hogy változtassunk!” választási szlogen szerepeljen egy lista elnevezésében.

A Demokrata Párt 2016. március 6-án kihirdetett köztársasági parlamenti listájának elnevezésében is szerepel olyan szóösszetétel („za pravednu Srbiju”), amely megegyezik két bejegyzett szerbai civil szervezet elnevezésével.

Hasonlóképpen a Boris Tadić vezette kоalíció március 14-én kihirdetett köztársasági listanevében is taláható olyan szövegrész („za bolju Srbiju”), amely azonos egy bejegyzett civil szervezet elnevezésével.

Ennek ellenére 2016. 03. 23-án a VMSZ óbecsei községi szervezetének elnöke, Molnár Viktor, kifogást nyújtott be a választási bizottság döntése ellen, újból kérve a jelöltlistánk megsemmisítését.

A választási bizottság, megváltoztatva a két nappal korábbi döntését, tegnap délután megsemmisítette a „Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – Dr. Korhecz Tamás – VMDK” választási listát.

A bizottság 16 tagjából 11 szavazott a döntésre.
 
Dr. Korhecz Tamás,                                                    Csonka Áron,
a Magyar mozgalom - hogy változtassunk!            a VMDK elnöke  
– Dr. Korhecz Tamás – VMDK választási lista
listavezetője

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..