home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség élén
Talpai Lóránt
2015.04.29.
LXX. évf. 17. szám
Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség élén

Magyarcsernyén tartotta meg XVII. tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Szövetség. A küldöttek elfogadták a párt új alapszabályzatát, megválasztották a tanácstagokat, valamint újraválasztották Pásztor István pártelnököt. A szavazást elnöki beszámoló előzte meg.

A régi-új elnök a jövőben is nyitott és sikeres pártot szeretne irányítani

Magyarcsernyén tartotta meg XVII. tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Szövetség. A küldöttek elfogadták a párt új alapszabályzatát, megválasztották a tanácstagokat, valamint újraválasztották Pásztor István pártelnököt. A szavazást elnöki beszámoló előzte meg.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke értékelte az elmúlt négy esztendőt. Beszámolójában elsősorban azt emelte ki, hogy pártja rendkívül nehéz, de nagyon sikeres időszakon van túl.

— Emberfeletti munkát végeztünk a mögöttünk álló időszakban. Mindennek köszönhetően a VMSZ újra kivívta az itt élő magyar közösség egyértelmű támogatását. Ezáltal a VMSZ sikerének a bizonyítéka a közösségi elfogadottság — hangsúlyozta az elnök, majd kiemelte: a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is mindenkivel hajlandó tárgyalni. A pártnak sok szövetségese, illetve barátja van, mindez azonban nem jelenti azt, hogy mindig mindenkivel egyetért. Pásztor István különös fontosságúnak tartotta a magyar és a szerb kormánnyal folytatott kiváló együttműködést. Egyúttal kiemelte, hogy pártja sikerességét a magyar kormány eltökélt támogatásának is köszönheti. A szerb kormánnyal való együttműködést, illetve a magyar—szerb megbékélést pedig civilizációs léptékű teljesítménynek ítélte.

A pártelnök emellett arról is beszámolt, hogy az elmúlt két évben 107 elnökségi ülést, 11 tanácskozást, valamint a különféle kampányok kapcsán mintegy 2000 rendezvényt szerveztek, illetve tartottak meg. Ennek köszönhetően a párt tagsága 27%-kal növekedett. A VMSZ-nek jelenleg több mint 11 000 fős tagsága van. A 148 helyi szervezet működése pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a párt térségünkben mindenhol képviselteti magát. Az elnöki beszámoló után az említett térségek képviselői röviden értékelték az elmúlt időszakot. Pelt Ilona a nyugat-bácskai, Nebojša Marjanović a belgrádi, Dudás Károly és Bunford Tivadar a szabadkai, Dobai János a begaszentgyörgyi, Juhász Attila a magyarcsernyei, Juhász Bálint a kishegyesi, Fremond Árpád pedig a topolyai körzet képviseletében osztotta meg a gondolatait. Ezután a küldöttek elfogadták a párt új alapszabályzatát, majd megválasztották az új tanácstagokat és a párt új elnökét.

Pásztor István újonnan megválasztott elnök a programjában kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetséget az elkövetkező négy esztendőben is nyitott pártként szeretné irányítani. Olyan pártként, amely nem akar nyomást gyakorolni senkire, és amely azt sem tűri el, ha kívülről gyakorolnak rá nyomást. Mint hangsúlyozta, a VMSZ-nek a jövőben önálló, a polgári értékeket felvállaló, a magyarság érdekeit előtérbe helyező, sikeres regionális pártként kell működnie.

— A köztársasági kormánnyal kötött koalíciós megállapodás alapján Szerbiát az elkövetkező három évben fejlettebb és élhetőbb országgá szeretnénk tenni — emelte ki az elnök. Pásztor István a tartományi kormányzás nehézségeiről és kihívásairól, valamint a Magyar Nemzeti Tanács munkájáról is szólt. Az MNT kapcsán elmondta: a VMSZ számára a nemzeti tanács nem cél, hanem politikai eszköz. Olyan eszköz, amelyet a magyarság érdekében jól kell használni. Az itt élő magyarság felzárkóztatásának érdekében a VMSZ a jövőben nemcsak az MNT intézményét, hanem egy újonnan létrehozandó testületet, a Vajdasági Magyar Fejlesztési Központot is szeretné igénybe venni. A központ elsősorban a térségben élő magyarság boldogulását, illetve megmaradását segítené.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..