home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Pásztor István a VMSZ új elnöke
2007.05.09.
LXII. évf. 19. szám
Pásztor István a VMSZ új elnöke

A közgyűlés a Szózattal ért véget - Szabó Attila felvételeMájus 5-én a magyarkanizsai Cnesa székházában került sor a VMSZ tisztújító közgyűlésére. A testületi ülésnek csupán a megnyitója volt nyilvános a sajtó számára, majd zárt ajtók mögött folytatódott. Miután megválasztották a munkaelnö...

A közgyűlés a Szózattal ért véget - Szabó Attila felvétele

Május 5-én a magyarkanizsai Cnesa székházában került sor a VMSZ tisztújító közgyűlésére. A testületi ülésnek csupán a megnyitója volt nyilvános a sajtó számára, majd zárt ajtók mögött folytatódott. Miután megválasztották a munkaelnökség és a munkatestület tagjait, Major-Szakmány Edit, a VMSZ leköszönő alelnöke felolvasta Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök köszöntőjét, melyben a magyar kormányfő méltatta a VMSZ eddigi érdemeit, illetve elismerte, hogy a délvidéki párt programjának alapvető kérdéseit nem tette a napi politikai játszmák részévé. A miniszterelnöki levélben szó volt a Nemzeti Tanács intézményrendszeréről is. Gyurcsány a szerb elithez azzal a sürgető felhívással fordult, hogy a Nemzeti Tanács jogköreit mihamarabb rendeznie kell.
Az ügyrendi szabályzat elfogadása után a kongresszus a sajtó nyilvánossága kizárásával folytatta munkáját. Értesüléseink szerint Kasza József elnöki beszámolójában több ponton is éles kritikát fogalmazott meg, saját maga iránt is, de az MNT működésével szemben és a VMSZ helyi szervezeteinek struktúrájával kapcsolatban is, azonkívül élesen bírálta a Demokrata Párt bizánci jellegű politikáját is. Pásztor István mint egyedüli jelölt ismertette programját a közgyűlés tagjaival. Értesüléseink szerint beszédében nagy hangsúlyt fektetett a reálpolitizálásra, a retorikai stílus megváltoztatására, illetve a gazdasági kérdésekre.
Ezt követően mintegy két és fél óráig tartott a szavazatok összeszámlálása, melynek eredményeként Pásztor István személyében megválasztották a VMSZ új elnökét, a VMSZ tanácsát, illetve a felügyelőbizottság és a fegyelmi bizottság új tagjait. A VMSZ elnökségének tagjait, a VMSZ alelnökeit a tanács kedd délutáni (lapzárta után) ülésén fogja megválasztani. Kasza Józsefet, a VMSZ eddigi elnökét a közgyűlés egyhangúlag tiszteletbeli elnökké választotta. Információink szerint Kasza hangsúlyozta, hogy a VMSZ-nek egy elnöke van, s ő nem fogja eljátszani Tőkés László szerepét - vagyis tiszteletbeli elnökként nem kíván közvetlenül beleavatkozni a párt munkájába.
A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Kasza József, a VMSZ eddigi és Pásztor István, a VMSZ új elnöke elsősorban a közeljövő terveiről beszélt. Pásztor hangsúlyozta, hogy megítélése szerint létfontosságú a VMSZ nyitása és a folyamatos párbeszéd kialakítása a vajdasági magyar politika többi szereplőivel, a civil szférával, illetve az értelmiséggel. Véleménye szerint csak a folyamatos párbeszéd eredményezheti azon célkitűzések reális megfogalmazását, amelyekért a VMSZ-nek a politika eszközeivel kell síkraszállnia. Pásztor szerint egy ilyen párbeszéd második lépésben egy szorosabb együttműködést is megteremthet a többi magyar párttal, sőt egy közös választási fellépést is eredményezhet.
A VMSZ új elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt a közgyűlés munkájáról, illetve elmondta, hogy Kasza Józsefet tiszteletbeli elnöknek választották.
Saját programjával kapcsolatban elmondta, hogy a közgyűlésen a felszólalók támogatták azt, s valós az igény arra, hogy a VMSZ hatékony politizálásával megerősödjön, s sokkal szélesebb támogatottságra tegyen szert, mint a januári választások után.
Pásztor szerint a VMSZ politikájának alappilléreit nem kell elmozdítani. Az a pártprogram, amelyet 2004-ben a közgyűlés elfogadott, jelen pillanatban is olyan mozgásteret biztosít, amely révén a VMSZ kifejtheti tevékenységét. Vonatkozik mindez az oktatásra, a művelődésre, a tájékoztatásra és az egyenrangú nyelvhasználatra. Ugyanakkor a reálpolitika mezején mozogva az elkövetkező időkben határozott lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Tanács - mint a perszonális autonómia megvalósulási formája - jogköreiben megerősödjön, kiteljesedjen. Pásztor szerint Vajdaság autonómiájának kérdéskörében is számos feladat vár megoldásra. A VMSZ elnöke a magyar területi autonómiával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a reálpolitika talaján mozogva szeretnék elérni, hogy napirendre kerüljön a nemzeti elvű területi autonómia kérdése is.
Ami a VMSZ politikájának hangsúlyeltolódását illeti, Pásztor szerint ez alatt elsősorban a vállalkozásfejlesztés, a munkahelyteremtés, a mezőgazdaság kérdésköre, a települési infrastruktúra, a térségfejlesztés, az egészségügy, a vagyon-visszaszármaztatás, a nyugdíjrendszer és a környezetvédelem értendő.
Kasza József, a VMSZ leköszönő elnöke egyetértett utóda elképzeléseivel. Megítélése szerint az új elnök lendületével és tudásával továbbviszi a VMSZ eredményeit. Hangsúlyozta: a vajdasági magyarság alapvető érdeke, hogy az ország felzárkózzon az európai egyesülési folyamatokhoz, illetve csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Értékelés - a fiatalok szemével
A Vajdasági Magyar Szövetség, a Délvidék legtömegesebb és legtöbb fiatalt integráló pártja tisztújító közgyűlést tartott május 5-én Magyarkanizsán, melyen Kasza Józsefnek, a párt eddigi elnökének utódját választották meg, Pásztor István személyében. A VMSZ komolyan vette a mostanában oly sokat hangoztatott megújulást, hiszen a párt tanácsában és bizottságaiban is történtek személyi változások. A VMSZ ismét bizonyította, hogy meg akar és meg is tud újulni és nyitni képes az új emberek, új lehetőségek felé.
A VMSZ Ifjúsági Fóruma szempontjából sikerként könyvelhető el, hogy a negyvennégy tagú Tanácsnak a jövőben tizenkét fiatal tagja lesz (Pásztor Bálint, Varga László, ifj. Juhász Bálint, Juhász Attila, Fremond Árpád, Csillag Roland, Kikity Andrea, Dudás Diana, Dévavári Zoltán, Ferenc Edvin, Fehér Ildikó és Nyilas Leonov Anita), ami a számok tükrében azt jelenti, hogy csaknem 30%-ban képviselteti magát a fiatal korosztály az említett testületben. Ez megegyezik a VMSZ azon elvével, mely szerint minden szerv munkájában legalább 25 százaléknyi 35 év alatti fiatal kell, hogy részt vegyen. A fiatalokat tekintve, még egy elv érvényesült azáltal, hogy a tizenkét frissen bejutott fiatal között négy ifjú hölgy - azaz csaknem 35%-nyi - is szerepel, ami meghaladja a 30%-os alsó határt.
KISS Kornél

Készek az együttműködésre
Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke gratulált Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökévé történt megválasztásához. A schengeni vasfüggöny leereszkedése a vajdasági magyarok számára olyan reális veszély, amellyel szemben csak közösen fellépve lehet hatékony az érdekképviselet. A VMDP ebben és a vajdasági magyarság alapérdekeit érintő más ügyekben kész az összefogásra -- üzeni Ágoston, eredményes munkát kívánva a VMSZ új elnökének.
Dr. Páll Sándor, a VMDK elnöke levélben gratulált Pásztor Istvánnak, a VMSZ szombaton megválasztott elnökének, egyúttal arról biztosította a VMSZ új elnökét, hogy készek a konkrét, feltétel nélküli tárgyalásokra és együttműködésre. A jövőben a két fél közötti együttműködés alapja a magyar nemzeti alapú területi autonómia kivívása lenne. Dr. Páll azt javasolja, hogy a részletek megbeszélése érdekében találkozzon a közeljövőben a két szervezet vezetősége Óbecsén, a VMDK székházában.
(tv.)
-x-

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..