home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Passzív munkanélküliek
Tomek Viktor
2016.11.07.
LXXI. évf. 44. szám
Passzív munkanélküliek

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint napról napra csökken a munkanélküliek száma az országban. Jelenleg körülbelül 16 százalékos a munkanélküliség (volt 24 is). Az ember nem győzi kapkodni a fejét, naponta jelennek meg ugyanis ezzel kapcsolatos hírek.

A legfrissebb hír szerint például az Észak-bácskai körzet területén 15 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma az elmúlt év azonos időszakához képest. A szeptember végi adatok értelmében Szabadka város területén 7555, Topolya községben 2580, Kishegyes községben pedig 1931 munkanélkülit tartanak nyilván.

Ebben a három önkormányzatban Szabadkán 19, Topolyán 8, Kishegyesen pedig 1 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. Igazán remek hír!

Biztosan többen is észrevették Szabadka központjában sétálgatva, hogy nagyon sok üzlet, kávézó ajtajára ki van függesztve a „potreban/na radnik/ca” (munkást keresünk) felirat. A munkakeresőknek, mondhatni, „könnyű” a dolguk, ha ugyanis valaki nem vágyik jól fizető állami munkahelyre, akkor könnyen talál magának állást Szerbiában. Nem is akármilyet, nem is akármennyi pénzért. Szabadkán például az egyik gyorsétkezdében, pontosabban hamburgeresnél a munkaadó 38 000 dináros fizetést ad az alkalmazottaknak.

Úgy tűnik, a munkanélküliek számának csökkenésén kívül munkaerőhiány is van az országban. Némelyek azt állítják, hogy dübörög a gazdaság, még akkor is, ha egyre kevesebb a munkahely! A gazdasági fellendülést egyébként az is bizonyítja, hogy hamarosan „fizetésemelés” lesz a közszférában, 5—8 százalékkal növekszik a bér. Igen, fizetésemelés! Mondják ezt azok, akik két éve 10 százalékkal csökkentették a közszférában dolgozók bérét, csökkentették a nyugdíjat.

Sokféleképpen magyarázzák, hogy miért kevesebb a munkanélküli, és miért van munkaerőhiány az országban. Elmennek, elköltöznek az emberek, a gazdasági kilátástalanság miatt hagyják el az országot, ez evidens. Egy dologról azonban keveset beszélnek, írnak. A passzív munkanélküliekről. Ők azok, akik a köznapi szóhasználat szerint munkanélküliek, de nem regisztráltatják magukat a lakóhelyükhöz tartozó munkaügyi hivatalnál. Nem vesznek igénybe állami segítséget az álláskereséshez. Azaz azok a munkanélküliek, akik nincsenek regisztrálva a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. Becslések szerint a passzív munkanélküliek száma legalább annyi, mint amennyi a hivatalos adatok szerint az állástalanoké. A hivatalos statisztika félrevezető, nem a valóságot mutatja be. Mindössze egyvalamire jó, arra, hogy a politikusok azt felhasználva hitegessék, becsapják a választókat.

Csak egy újabb eszköz a hatalom gyakorlásához!


Kattinson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tomek Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..