home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Paskó Csaba megméretteti magát a gasztronómiai világbajnokságon
Kartali Róbert
2018.11.08.
LXXIII. évf. 45. szám
Paskó Csaba megméretteti magát a gasztronómiai világbajnokságon

Luxemburgban szervezik meg a gasztronómiai világbajnokságot, melyen az idén 53 ország 2500 séfje verseng a világkupáért.

Paskó Csaba kelebiai plébános a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség jóvoltából egyéni versenyzőként képviseli a Kárpát-medence magyarságát, főként a Vajdaságot, ötfogásos menüsorában ugyanis a kispiaci kecskesajt és a bácskai sült vaj is szerepel.

A szabadkai Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóinak zenei kíséretével ünnepélyesen mutatta be Paskó Csaba plébános a szabadkai városháza aulájában azt az ötfogásos menüsort, amellyel részt vesz az idei gasztronómiai világbajnokságon. A séffé avanzsált plébános sajtótájékoztatóján, melyen bejelentette részvételét a megmérettetésen, jelen volt a Békés Megyei Culinary Team is — ennek a csapatnak a tagjaként utazik Luxemburgba. A vb-t négyévente rendezik meg, a világ minden tájáról érkeznek szakácsok, akik bemutatják a legújabb technikákat. Magyarországról eddig három szakácsnak sikerült kiérdemelnie a világkupát, a miskolci Mátyás Rudolfnak, a debreceni Mile Józsefnek, illetve a kecskeméti Varga Károlynak, aki tíz éve csapatkapitánya a Békés Megyei Culinary Teamnek. Az olimpiai bajnok, többszörös világbajnok szakács az év elejétől Paskó Csaba mentora.

— A táplálkozás a kultúránk szerves része. Gasztronómiával foglalkozni nem hedonizmus és nem az élvezetek hajszolása. Nem kell mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy az ember megértse és élvezni tudja egy étel ízes eredetiségét és finomságát. Ezzel az emberek közelebb kerülnek egymáshoz, családokat tart össze, a megterített fehér asztal pedig ünnepet teremt — emelte ki Paskó atya. Hozzátette: gasztronómiával gyerekkora óta szeretett volna foglalkozni, és az elmúlt tíz évben igyekszik ebben a lehető legmélyebben elmélyülni, illetve a legtöbbet kihozni magából.

— Sosem tagadtam, hogy vajdasági vagyok, sosem tagadtam azt, hogy magyar ember vagyok. Mindig vajdasági magyarként éltem meg a saját identitásomat. A luxemburgi megmérettetést is csak úgy tudtam elvállalni, hogy ha Vajdaságot is bele tudom vinni a történetbe. Így például az ötfogásos gálamenüben, illetve a finger foodokban jelen lesz a kispiaci kecskesajt, illetve a térségre jellemző sült vaj, a vajalja.

A gasztronómia területén rengeteget lehet tanulni, és hihetetlen izgalmassá teszi az ember életét, véli a kelebiai plébános.

— Isten mindezt, amivel élünk, nekünk teremtette, ez mind benne van a teremtett világban, csak tőlünk függ, hogy mennyire tartjuk ezt fontosnak, mennyire ismerjük meg, mennyire sajátítjuk el, és mennyire tesszük mások számára is vonzóvá. Nekem ez a célom. Ha ezzel egy kicsit hozzá tudok járulni Vajdaság megszerettetéséhez, akár a turizmusban vagy a vendéglátásban, akkor már megérte, már volt értelme ezzel foglalkozni.

Ambrus György világbajnok, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, a Békés Megyei Culinary Team csapatkapitánya a rendezvényen átadta Paskó Csabának a csapat egyenruháját tartalmazó utazótáskát, majd elmondta, hogy a plébános már két évvel ezelőtt is velük tartott az olimpiára.

— Örültünk a részvételének, mert így magunkkal tudtuk vinni a hitünket, a kereszténységünket. Akkor fogalmazódott meg benne, hogy talán ő is benevezhetne a luxemburgi világbajnokságra. Akkor már tudtuk, hogy részt veszünk a versenyen, a Békés Megyei Culinary Team akkor már ötödször ment az olimpiára, és természetesen már akkor meghívást kaptunk Luxemburgra. Hála Istennek, a világ ismeri a csapatunkat, hiszen az ötödik világversenyünkön minden egyes kollégám és jómagam is mindig dobogós helyezést értünk el. Amikor elmentünk, akkor mindenkinek érem volt a nyakában.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt az ötfogásos menüsort is, amelyet Paskó Csaba a november 24-e és 28-a között megrendezendő világbajnokságon is elkészít:

Hideg előétel

VÍZ ALATTI KEDVENCEK

Enyhén füstölt lazac, marinírozott fésűkagyló garnélás, avokádós, beluga lencsés salátával, citrusos vinaigrette-tel.

Leves

ZÖLD ELIXÍR

Mentás cukorborsó, zöldspárga, angolzeller-krémleves ropogós, bazsalikomos tempúrában sült vajdasági kecskesajttal

Meleg előétel

Fiatal fogolymell sous-vide kacsamáj „lepellel”, tárkonyos havasicseresznye-mártással, batátatextúrákkal, rozé boros vadkörtepürével

  •  

BORÓKÁS VADNYÚLDUETT

Nyúlgerincfilé baconben sütve, vargányás nyúlhúskrokett kakukkfüves jus-vel, bácskai sült vajban párolt zsenge zöldségekkel

  •  

ERDŐK KINCSEI

Belga csokoládés-gesztenyés desszertvariáció piros bogyós gyümölcsökkel, „csokisavar” homoktövisfagylalttal, fekete ribizli Cassis-mártással

Hideg finger food I.

Libamáj tokajiaszú-nektárban marinírozva, préselt libahúskonfittal, balzsamecetes fügelekvárral, diós bróssal

Hideg finger food II.

Tengeri hal „bonbon” fermentált kapros uborkával, Limette-tápióka, tonhaltatár, füstölt lazacpisztránghalmousse kaviárral, wasabimangós-csilis csatnival

Meleg finger food I.

Malac szűz sous-vide mangalica „kéregben” mediterrán lecsóval, pirított polentával, dijoni mustáros jus

Meleg finger food II.

Chedar sajtos rókagomba ropogós, zöldfűszeres brokkoli „mohával”, quinoamagvas morzsában frittírozva violettaburgonya-pürével, vérnarancsos bébicékla jogonéz mártogatóval

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..