home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Parlamenti évértékelő
2008.01.02.
LXIII. évf. 1. szám

A VMSZ tette a dolgát A Szerbiai Képviselőház munkáját a 2007. évben az eredménytelenség és a hatékonyság hiánya jellemezte. A ,,mindenről és semmiről szóló” meddő szócsaták, időhúzás közepette csak nagy ritkán sikerült egy-egy jogszabályt megszavaznia az ország legfőbb törvényhozási testületé...

A VMSZ tette a dolgát
A Szerbiai Képviselőház munkáját a 2007. évben az eredménytelenség és a hatékonyság hiánya jellemezte. A ,,mindenről és semmiről szóló” meddő szócsaták, időhúzás közepette csak nagy ritkán sikerült egy-egy jogszabályt megszavaznia az ország legfőbb törvényhozási testületének. Az idén elfogadott 19 új törvény szégyenletesen kevés, sőt a legkevesebb 2003 óta.
Persze, nem volna igazságos, ha a mérleg csak az egyik oldalra billenne, és nem szólnánk a pozitívumokról is. A szerbiai parlament novemberben elfogadta az alkotmánybíróságról szóló törvényt, amely a törvényesség és alkotmányosság felülvizsgálata szempontjából kiemelkedő fontosságú. Jelentős az első szerbiai ombudsman kinevezése is. å az emberi jogok mellett, a VMSZ javaslatára, a kisebbségi jogok érvényesülését is figyelemmel kíséri.
A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti eredményei között meg kell még említeni azt is, hogy indítványunkra első ízben alakult meg Belgrádban a kisebbségi képviselőcsoport. A magyar, a roma, az albán és a bosnyák pártok összefogásának köszönhetően méltó módon jelenik meg a kisebbségi érdekérvényesítés a parlamentben. Az is jó, hogy úgy tűnik, a kitartó munka eredményeként sikerült kiharcolni, hogy ne privatizálják rádióinkat.
Sajnos, a VMSZ-nek még nem sikerült kiharcolnia azt, hogy a kormány komolyan vegye a mezőgazdaságból élők gondjait. Ez számunkra -- sok más mellett -- a következő év feladata.
Pásztor Bálint
Sikerek és kudarcok
Szilveszter közeledtével minden évben mérleget vonunk: értékeljük, mi az, ami megvalósult céljainkból, és mi nem teljesült belőlük. Nincs ez másként a 2007. végén sem.
A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti jelenléte egyik legnagyobb eredménye kétségtelenül az: sikerült az elmúlt esztendőben kiharcolni, hogy Szerbia Alkotmánybíróságának magyar nemzetiségű tagja is legyen dr. Kartagné Ódri Ágnes egyetemi tanár személyében.
Kétségbevonhatatlan sikerként könyvelhettük el azt is, hogy követelésünkre a jövő év elejétől a képviselőházban megkezdődik majd a törvények magyar nyelvű fordítása.
Volt azonban jó néhány olyan alkalom is, amikor a kormánykoalíció nem hallgatott az érveinkre. A parlamenti szószékről számos alkalommal követeltük Milan Markovićtól, az önkormányzati és a közigazgatási tárcát vezető demokrata párti minisztertől a körzethatárok megváltoztatását, Ada, Magyarkanizsa és Zenta visszahelyezését a szabadkai székhelyű közigazgatási körzetbe. Egyelőre sikertelenül. A 2008. évben innen folytatjuk.
Varga László
Több mindent kiharcoltunk
A szerb parlament valószínűleg az egyetlen a világon, ahol a kormánypárti képviselők is gátolják a munkát, azaz zsarolják egymást.
Ami bennünket, kisebbségi képviselőket a legjobban nyomaszt: hogy a kisebbségi érdekeket nem tartják szem előtt. Mi támogatunk minden olyan törvényjavaslatot, amely országunk európai integrációját szolgálja, azaz a gazdasági helyzet javulását, lakosaink jobb életét segíti elő.
Ebből kifolyólag mindenképpen jó, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség újra képviselteti magát a szerb parlamentben. A többség, a szerb politikum végre kénytelen felfigyelni ránk, és megérteni, hogy a magyarságnak és a többi kisebbségnek is vannak érdekei, igényei és elvárásai, amelyekért mi harcolunk.
Konkrét eredményeink közül megemlíteném, hogy elfogadta a parlamenti többség azon módosítási indítványunkat, amelynek értelmében az új úti okmányokról szóló törvénybe bekerült az a szakasz, amely szerint vezeték-, illetve keresztnevünket az anyakönyvbe bejegyzett módon, azaz saját helyesírásunk szerint írathatjuk be. Többek között sikerült kiharcolnunk azt is, hogy a szerb kormány a megfelelő módon kezelje a nemzeti tanácsokat a jövő évi költségvetésben.
Kovács Elvira
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..