home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Park körüli vihar Nemesmiliticsen
Tóth Tibor
2005.07.27.
LX. évf. 30. szám
Park körüli vihar Nemesmiliticsen

A templom előtti park több mint 50 fajta fának, bokornak és virágnak ad hamarosan helyet- 2002-ben egy falugyűlésen az amerikai fejlesztési alapítvánnyal közösen meghatároztuk a falufejlesztési irányokat. Első helyen a vízellátás javítása szerepelt, majd az utak aszfaltozása, a helyi Leme&#...

A templom előtti park több mint 50 fajta fának, bokornak és virágnak ad hamarosan helyet

- 2002-ben egy falugyűlésen az amerikai fejlesztési alapítvánnyal közösen meghatároztuk a falufejlesztési irányokat. Első helyen a vízellátás javítása szerepelt, majd az utak aszfaltozása, a helyi Lemeš fürdő felújítása, valamint a templom körüli park rendbetétele, megszépítése következett - tudom meg Tarr András tanácselnöktől. - A tanács még 2003-ban megszerezte a megfelelő városrendezési engedélyeket, és elkezdődött a tervek kidolgozása. Legelőször is a zombori Köztisztasági Vállalattal szerettük volna a elvégeztetni a munkát, de sajnos nem igazán találtunk náluk megértésre. Ekkor a tanács úgy döntött, hogy saját eszközeiből pénzeli a tervrajzok elkészítését. Mivel Judit Vakanjac okleveles kertészmérnök tapasztalt és megbízható szakember hírében áll, rábíztuk a kivágásra ítélt fák kijelölését. Hangsúlyoznám, csakis olyan fák kerültek kivágásra - engedéllyel! -, amelyek eltakarták a templomot, a körülötte található szobrokat, emlékműveket - mondta a tanácselnök.
Elkezdődött a ritkítás, majd sor került a földalatti öntözőrendszer, a parki padok, kandeláberek, szemétkosarak beszerzésére.
Mindez azonban nem tetszett mindenkinek, egyesek tiltakozó összejövetelt szerveztek, gyertyákat gyújtottak a kivágott fák emlékére, s megpróbálták lejáratni a helyi vezetőséget.
- A közvélemény ellenünk hangolásában a Vanessa környezetvédelmi egyesület elnök asszonya, Katarina Kaiæ jár az élen. Az egészben az a furcsa, hogy a helyi közösség tanácsából jó néhányan alapító- vagy rendes tagjai vagyunk az egyesületnek - mondja a tanácselnök. Szerintünk az egész ügynek a hátterében a novemberi helyi választások állnak. A fakivágást próbálták meg ellenünk fordítani, s a nevünknek a lejáratása a fő céljuk. A tanács kezdettől fogva egyhangúlag hozza határozatait, soha sem helyeztük előtérbe a tanács valamely tagjának igényeit, úgy gondoltuk, ezzel az intézkedéssel a polgárok akaratát érvényesítjük. Mások mindezt másként magyarázzák, és nagy sajnálatunkra megosztják a falut. Vannak problémák, amelyek megoldásra várnak, de ha már mi, falubeliek egymás ellen fordulunk azért, mert egyesek álinformációkat terjesztenek, akkor ez semmiképp sem szolgál ennek a közösségnek a javára. Ebből az egészből egyelőre csak az látszik, hogy a fákat kivágtuk, ez biztos sok embernek szemet szúrt. Várjuk meg az őszt, várjuk meg a padokat, a kandelábereket, az új utak kiépítését, az öntözőrendszer működésbe lépését, a templom átfestését - ami szintén a terveink között szerepel -, s utána mindenki meglátja, milyen is lesz Nemesmilitics. Ha a munkálatok befejezése után egy szépen kivilágított közterület, egy szépen kivilágított és újra festett templom fogadja a központba érkezőket, akkor beszélgethetünk majd arról, hogy helyesen cselekedtünk-e vagy sem. Most még mindenki csak a fákkal van elfoglalva. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy mindazok, akik fél információkat és féligazságokat terjesztenek, a helyi közösség tanácsa ellen dolgoznak, és saját politikai vitorlájukba próbálják meg befogni a felfokozott indulatokat - vélekedik a tanácselnök.
Az ügy odáig fajult, hogy az akció ellenzői kihívták a községi kommunális ügyi osztály felügyelőjét, aki hiányolt egy engedélyt az ügyosztályról, és jegyzőkönyvileg leállíttatta a faritkítást. A falu vezetősége nem áll el a terv végrehajtásától, hiszen ezzel tartoznak az embereknek a falufejlesztési programban megjelölt prioritási célok megvalósítása tekintetében.
A Hallgattassék meg a másik fél is! című szövegben a tanács közzétette, hogy a szakember terve alapján új fák, cserjék, bokrok, élő sövény ültetésére, rózsa- és más virágágyások kialakítására kerül sor. Több mint 50 fajta fa, bokor és virágfajta díszíti majd a templom környékét. Minderről tudott a Vanessa környezetvédő egyesület elnöke, aki kezdetben csak azt kifogásolta, miért nem várták meg az őszt a favágással, tehát tisztában volt a faritkítás szükségességével - olvasható a szórólapon.
A helyi közösség tanácsa az elmúlt négy évben jelentős faluszépítési terveket valósított meg: villanyrendőr szabályozza a forgalmat a falu központjában levő útkereszteződésnél, javult a közvilágítás, aszfaltburkolatot kapott az Ady Endre utca, felújították a művelődési otthont, elültettek 700 facsemetét, 100 rózsatövet, falutakarítási és lomtalanítási akciókat szerveztek, valamint sor került a falunap megünneplésére is. Tervbe vették egy hosszabb utcának a kiaszfaltozását, de még az Európai Unió eszközeire is pályáztak a militicsiek. Egy magyarországi partnerrel szemételhordásra írtak ki pályázatot, kérésük átjutott az első szűrőn és most Brüsszelben várja sorsának további alakulását. Egy hatalmas szeméttelep elhordásáról, a terület újrafüvesítéséről, az eredeti környezet visszaállításáról van szó, amire 170 000 eurót igényelnek az uniótól.
Mint ahogy a tervekből is látszik, a falu vezetősége tenni akar és tesz is a jobbért, a szebbért, a lakosság életkörülményeinek a javításáért.
- Egyesek a hangulatkeltés helyett tehetnének is valamit a faluért, hiszen rengeteg pénz található a pályázatokban, amit szinte kínálnak a helyi közösségeknek és a civil szervezeteknek. Legkönnyebb azokat kritizálni, akik tesznek valamit a faluért, akik szabad idejüket a falunak szentelik. Két hónapja elindult a szemétkihordási akció és a nagy környezetvédők között akadnak olyanok is, akik még egyetlen zsákot sem vásároltak. Egy zsák ára 50 dinár, a szemétkihordásért így külön nem kell fizetni, s megvásárolhatók a helyi közösség irodájában - tudom meg Alex Vidakoviæ tanácstagtól.
A tanács vezetősége reméli, hogy a felkorbácsolt indulatok lecsillapodnak, az egymásra mutogatás helyett inkább a problémák együttes megoldása kerül előtérbe, hiszen a közösség fejlődése, a falu szebbé tétele, a lakosság életkörülményeinek javítása (talán) minden, a falu sorsát szívén viselő polgár érdeke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..