home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Párbeszéd a kisebbségi jogok fejlődéséért
Kartali Róbert
2021.06.10.
LXXVI. évf. 23. szám
Párbeszéd a kisebbségi jogok fejlődéséért

A Magyar Nemzeti Tanács hivatalába látogatott a munkatársaival Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter. A minisztérium küldöttségét a testület, valamint néhány, a testület által társalapított intézmény vezetői fogadták.

A találkozó célja az Emberi és Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszédért Felelős Minisztérium vezetőinek tájékoztatása a Magyar Nemzeti Tanács munkájáról, a megvalósult és a folyamatosan működő programokról és a testület által alapított intézmények működéséről.

Az említett minisztérium illetékese novemberben tett ígéretet arra, hogy meglátogatja a nemzeti tanácsok hivatalait és közigazgatási körzeteit. Gordana Čomić a Magyar Nemzeti Tanáccsal bezárólag huszonegy, Szerbiában működő nemzeti tanács székházába látogatott el, és mint mondta, megelégedéssel tölti el Szerbia előrelépése a kisebbségi jogok megőrzése és fejlődése terén. Sikerként nyugtázta, hogy a járványügyi helyzet miatt az idén nem kellett csökkenteni a nemzeti tanácsok finanszírozását, és célul tűzték ki ezeknek az összegeknek a növelését.

— A Magyar Nemzeti Tanács képviselőivel arról egyeztettünk, miként tudnánk együttműködni a kisebbségi jogok fejlődése terén, így a média, a hivatalos nyelv- és íráshasználat tekintetében. Örömmel vettük tudomásul, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a minisztériumhoz hasonlóan folyamatosan járja a terepet, és aktív párbeszédet folytat a saját nemzeti közösségével annak érdekében, hogy segítse a helyi problémák megoldását. Ahogyan a minisztérium eszköze a nemzeti tanácsoknak, úgy a nemzeti tanácsok is eszközei a saját nemzeti közösségüknek. Így kell kialakítani az általános fejlődést, közös munkával és párbeszéddel. A tanácskozáson megismételtük, hogy mi nyitottak vagyunk a Magyar Nemzeti Tanács minden javaslatára, mivel azok hasznosak lehetnek a nemzeti kisebbségek és a többség számára is. A párbeszédet az ötletek szintjén, de a keretegyezmények és az alkotmányos, a kisebbségek jogait szavatoló törvények alkalmazása tekintetében is folytatni kell.

— Az ülésen azok a keretegyezmények és törvények is témaként szerepeltek, amelyek most kerültek a parlamentben felvetésre Szerbia alkotmánymódosításával kapcsolatban — emelte ki az ülés után Hajnal Jenő, az MNT elnöke. — Jó lenne, ha a nemzeti tanácsokról szóló törvény egy alkotmányos törvény keretében tudná biztosítani mindazokat a jogokat, amelyek a kisebbségekre vonatkoznak. Ha ez mind egy egységes keretben, egy magasabb szintű törvényben kerülne elfogadásra, akkor elkerülhetőek lennének azok az ellentmondások, amelyek abból erednek, hogy a kultúráról, a tájékoztatásról és a kisebbségek jogairól szóló törvények mind-mind a maguk módján próbálják rendezni a kisebbségi jogokat. A probléma mindig abból adódik, hogy ezek a törvények nincsenek összehangolva. Ezért jöhetett létre a tájékoztatási stratégia, amely csorbítja a kisebbségek szerzett jogait, egyszerűen alkotmánysértő döntés született. A kultúrát érintő módosítások során hatalmas küzdelmet kellett folytatni, így sikerült elérni azt, hogy ezek a jogok nem sérültek. Ugyanakkor az oktatás területén tudjuk leginkább érvényesíteni a jogainkat.

Gordana Čomić reményét fejezte ki, hogy a nemzeti tanácsok közvetlen és aktív részvételt vállalnak majd Szerbia készülő fenntartható fejlődési stratégiájának kidolgozásakor is. Mint mondta, szeretnék, ha a kisebbségek mondanák meg azt, hogy 2030-ra milyen Szerbiában szeretnének élni. Ezt a célt együtt kell megfogalmazni, hogy a nemzeti közösségek és a többségi társadalom számára is elfogadható legyen. Meg kell mutatni azt, hogy a magyarok és a szerbek tudnak együtt jövőt tervezni — hangsúlyozta a miniszter.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..