home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Paradicsom, paprika, papucsban jár a liba...
(K. O.)
2010.11.24.
LXV. évf. 47. szám
Paradicsom, paprika, papucsban jár a liba...

,,Aki libát nem eszik, egész éven át éhezik'' - mondogatták a játszóházban összegyűlt kishegyesi gyerekekA Nők Kishegyesi Fóruma és a Petőfi Sándor ME Marcipán csoportja Tumbász Kornélia óvónő vezetésével Márton-napi játszóházat szervezett november 13-án a kishegyesi Tűzoltó Otthonb...

,,Aki libát nem eszik, egész éven át éhezik'' - mondogatták a játszóházban összegyűlt kishegyesi gyerekek

A Nők Kishegyesi Fóruma és a Petőfi Sándor ME Marcipán csoportja Tumbász Kornélia óvónő vezetésével Márton-napi játszóházat szervezett november 13-án a kishegyesi Tűzoltó Otthonban.
A Mártonok és Martinok november 11-én ünneplik névnapjukat, a gyerekek azonban nem névnapot köszöntöttek, hanem a Márton püspök nevéhez fűződő legendák, szokások és népi hagyományok megismerésére törekedtek.
A rendezvényt Kishegyes község önkormányzata támogatta.
Szent Márton az egykori Római Birodalom területén fekvő Savarián, azaz a mai Szombathelyen született 316-ban vagy 317-ben, jómódú családban. Apja katonatisztként szolgált, ezért Itáliában telepedtek le. Márton 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást, noha szülei ezt nem nézték jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe. Fiatalkora miatt 4 évig gyakorló csapatnál szolgált, 19 évesen lett valódi katona. 355-ben azonban visszatért Pannóniába (vagyis vidékünkre), és hittérítésre adta fejét. 371-ben Mártont megválasztották Tours püspökévé, mely döntés ellen hevesen tiltakozott. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak gágogásukkal elárulták. Életét különféle csodák kísérték. 397-ben hunyt el, november 11-én Toursban temették el, és sírja felett kápolnát emeltek. Ma ő Franciaország védőszentje.
A régi népszokások szerint Márton napján libát vágtak, s a liba mellcsontjából megjósolták a várható időjárást. Ha a csont fehér és hosszú volt, havas telet vártak, a barna és rövid csont pedig sáros telet ígért. Az emberek úgy hitték: minél többet esznek ezen a napon, annál erősebbek lesznek. Ugyanezen a napon, november 11-én volt az újbor kóstolásának az ideje is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..