home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Papszentelés és jubileum
Balázs Szilvia
2018.06.28.
LXXIII. évf. 26. szám
Papszentelés és jubileum

Június 29-én, Szent Péter és Pál napján többszörös jubileumot ünnepelnek a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban.

— Mindig ilyenkor szokott lenni a papszentelés — mondja Miocs József atya, a Paulinum rektora. — Az idén annyi a különbség, hogy ennek keretében megemlékezünk négyünkről, akit ötven évvel ezelőtt szintén ugyanezen a napon szenteltek pappá. Fél évszázaddal ezelőtt, június 30-án, Szent Pál apostol, az egyházmegye védőszentjének napján kiáltották ki egyházmegyének a szabadkait. Addig Bácskai Kormányzóság volt a neve. Trianon után ugyanis elszakadtunk az ősi egyházmegyétől, új határokat húztak, ilyenkor pedig a Vatikán új kormányzóságokat, adminisztratúrákat szokott létrehozni. Így lett Trianon után Budanović Lajos plébános apostoli kormányzó, 1927-től pedig felszentelt püspök. 1958-ban Zvekanović Mátyás vette át a vezetést, szintén apostoli kormányzóként, egészen 1968-ig. Abban az időben a keleti országok vezetői közül Tito politikája volt a legnyitottabb, 1962-ben elsőként ő lépett kapcsolatba a Vatikánnal, és pronunciatúrát szervezett. Azt szerette volna, hogy rendeződjenek az egyházmegye határai. Így került sor arra, hogy 1968-ban a Bácskai Kormányzóság Szabadkai Egyházmegyévé lépett elő, azaz püspökséggé lett kikiáltva. Ez június 30-án történt, az előtte való napon, 29-én pedig mi négyen, végzősök — Pénzes János mostani megyés püspök, Csobánczy Tóth József lelkész atya, Bašić Julije Szabadkán született, horvát lelkész, valamint jómagam — pappá lettünk szentelve. Ahogyan szoktam is mondani: egyszerre „születtünk” az egyházmegyével.

A mostani négy aranymisést akkoriban a megszokottnál is nagyobb ünnepség keretében szentelték pappá.

— Aznap nagyon sok vendég, püspök érkezett a városba — emlékszik vissza Miocs atya. — Mondták is, hogy mi biztosan sokra visszük majd, ha már ennyien szentelnek meg bennünket, mert a pappá szentelés a püspök általi kézrátétellel történik. Ránk akkor — a különleges körülmények miatt — hét püspök adta áldását. Nagyon szép ünnepség volt, másnap pedig kikiáltották a püspökséget egy szentmise keretében, melyet Franjo Šeper akkori zágrábi érsek, metropolita vezetett, ám mindenfelől érkeztek püspökök Szabadkára.

Az idei ünnepségsorozat tehát június 29-én kezdődik, amikor is elsőként az aranymisésekről emlékeznek meg, akik mellé ötödikként Dobai István atya is csatlakozik (őt szintén 1968-ban, viszont nem június 29-én, hanem decemberben szenteltek pappá). Ők közösen mutatnak majd be szentmisét, ezután pedig Pénzes János megyés püspök diakónussá szenteli az óbecsei Józsa Gáspárt és a kispiaci Sáfrány Dávidot, továbbá pappá szenteli a magyarkanizsai származású Magyar Zsoltot, aki most végzi tanulmányait a veszprémi Hittudományi Főiskolán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..