home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Paprikabotrány Magyarországon
NOL
2004.11.10.
LIX. évf. 45. szám

Október 28-án a magyar kormány betiltotta a fűszerpaprika forgalmazását a hazai üzletekben. Rácz Jenő egészségügyi miniszter felszólította a lakosságot, hogy a szükséges vizsgálatok elvégzéséig senki ne fogyasszon az otthonában lévő paprikából. A drasztikus lépésre a miniszter szerint azért volt szü...

Október 28-án a magyar kormány betiltotta a fűszerpaprika forgalmazását a hazai üzletekben. Rácz Jenő egészségügyi miniszter felszólította a lakosságot, hogy a szükséges vizsgálatok elvégzéséig senki ne fogyasszon az otthonában lévő paprikából. A drasztikus lépésre a miniszter szerint azért volt szükség, mert három fűszerpaprika-forgalmazó cég - a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. - termékeiben a megengedett határértéknél 10-15-ször több mérgező aflatoxint találtak. Rácz Jenő hangsúlyozta: a toxin csak akkor okozhat egészségkárosodást, ha valaki egy héten belül legalább fél kiló szennyezett paprikát eszik meg. Az egészségre ártalmatlannak az a fűszerpaprika tekinthető, amelynek a szavatossági ideje 2005. április 15. után jár le - jelentette ki a miniszter, s hozzátette: a májkárosodást és az immunrendszer működését gátló, rákkeltő aflatoxint egy trópusi gombaféle termeli, amely itthon nem él meg, így a kizárólag magyar paprikából készült őrlemény nem veszélyes. A három cég azonban - a fogyasztókat megtévesztve - termékeibe Dél-Amerikából származó paprikát kevert. A hatóságok megvizsgálják a forgalomból kivont fűszerpaprika-készleteket, és ha bebizonyosodik, hogy nem tartalmaznak mérgező anyagokat, forgalmazásukat engedélyezni fogják.
Az érintett paprikamalmok képviselőit váratlanul érte a bejelentés. Névtelenséget kérő képviselőik jelezték: a paprikaimportban uralkodó anarchikus állapotok miatt már egyeztetést kezdeményeztek a hatóságokkal. Állításuk szerint már nyár végén kiderült, hogy az összes importpaprikát használó feldolgozó terméke kifogásolható. A paprikaőrleményt gyártók azt sem értik, miért éppen most robbant ki a botrány, hiszen évek óta több száz tonna importpaprika érkezik az országba, és tudomásuk szerint a szállítmányok mindegyikében kimutatható az aflatoxin. Ennek ellenére az importpaprika vizsgálatára a határon nem került sor.
- A botrány végképp padlóra küldheti az amúgy sem túl jó állapotban lévő hazai fűszerpaprika-ágazatot - kesergett Katona Antal, a Fűszerpaprika Terméktanács titkára. A szakember szomorúnak tartja, hogy a kormányzat csak akkor törődik a paprikásokkal, amikor már baj van. A terméktanácsnál attól tartanak, hogy a hír megrendíti a magyar paprikába vetett fogyasztói bizalmat, így még inkább teret nyer a feketekereskedelem.
Először augusztus végén merült fel annak a gyanúja, hogy problémák adódhatnak a külföldről behozott fűszerpaprikával. Akkor a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző állomás szakemberei mutatták ki veszélyes toxinok jelenlétét két, Brazíliából és Spanyolországból érkezett, összesen hatvantonnás paprikaszállítmányban. Az importra azért volt szükség, mert tavaly a szárazság miatt a megszokott 50-55 ezer tonna nyers paprika helyett mindössze 25 ezer tonna termett.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint átmenetileg lehetséges korlátozni a paprika használatát az éttermekben, és az étlapról is le lehet venni a paprikával készült fogásokat. Ám ha néhány héten belül nem lehet visszanyerni a hazai és a külföldi fogyasztók magyar paprika iránti bizalmát, akkor az komoly kárt okoz a vendéglátásnak. A paprika ugyanis a magyar gasztronómia lelke.
Nemcsak a fűszerpaprikában, a pisztáciában vagy a földimogyoróban lehet aflatoxin, hanem a paprikával fűszerezett húsipari készítményekben, tartósított élelmiszerekben is. Veszélyesek lehetnek tehát a konzervek, a levesporok és a chipsek is - nem beszélve a vendéglőkben felszolgált, hagyományosan paprikával ízesített magyaros ételekről. A szakemberek azonban igyekeznek megnyugtatni a fogyasztókat.
Újabb paprikamalmok buktak meg. Nem kizárt, hogy az eddig ismertté vált három paprikaforgalmazó mellett más cégek termékében is mérgező aflatoxin található - nyilatkozott Bujdosó László, országos tiszti főorvos. A Dél-Amerikából behozott paprika által aflatoxinnal szennyezett termékek listáján már több mint tíz tétel szerepel. Úgy tudjuk, a botrányban érintett újabb 3-4 vállalkozás nevét ma hozzák nyilvánosságra a magyar hatóságok, ha az ellenőrző vizsgálatok megerősítették a gyanút.
Miközben dagad a paprikamalmok körüli botrány, az üzletekben lassan lecseng. Kedden már minden boltban lehetett fűszerpaprikát kapni, bár a választék nem olyan bőséges, mint a ,,békeidők"-ben. A valamely hazai vagy külföldi kereskedelmi lánchoz csatlakozott boltosok naponta kapnak tájékoztatást a központból, hogy mely termékek forgalmazását engedélyezték újra a hatóságok.
A vendéglátásból, az eddigi ellenőrzések hatására, mintegy 120 kilogramm fűszerpaprika-őrleményt vontak ki a területi felügyelők. Az FvF értékelése szerint a piaci szereplők végrehajtották a kormányzati intézkedésben foglalt kötelezettségeiket, az ellenőrző felügyelők napról napra kevesebb kifogásolnivalót találtak.
A kereskedelemben tehát lassan helyreáll a rend, ám megválaszolatlan kérdés még maradt. A Magyar Közlönyben például eddig semmi nyoma a paprika forgalmazását betiltó kormánydöntésnek. - Az ÁNTSZ honlapja aligha tekinthető hivatalos jogforrásnak, így jogvita esetén semmire nem hivatkozhatnak a kárt szenvedett kereskedők - sérelmezi Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Jó néhány olyan termék akad (például a levesporok), amelyről a kereskedők nem tudják, visszatehetők-e a polcokra. Az sem dőlt még el, hogy az unióban forgalmazható, de Magyarországon eddig nem árult fűszerpaprikával bővíthető-e a választék. Azt sem tudják a kereskedők, mihez kezdjenek a begyűjtött, forgalomba nem hozható paprikakészletekkel, s ki kártalanítja őket.
Zárjegyet korábban - a téglaporos hamisítás idején - már kapott a fűszerpaprika. Az Állami Nyomda Rt. most azt ajánlja, hogy öntapadós hologramos címkékkel igazolják: bevizsgált termékről van szó.
Egyébként a kalocsai vállalat vezetője az MTV A szólás szabadsága című műsorában azzal magyarázta, hogy a csomagoláson található tájékoztatón nem jelezték a magyar paprika idegen országból származó terménnyel való keverését, hogy a nyomda csak több hónapos átfutási idővel gyártotta volna le a zacskót. Nos, a nyomdákból származó információink szerint ehhez 3-4 nap elegendő lett volna - a megtévesztő információra nem elfogadható az illetékes magyarázata.
Az osztrák Kotányi dörzsöli a markát A fűszertermékek piacvezetője, a Magyarországon is jelen lévő Kotányi cég (amely Ausztriában ékezet nélkül használja a nevét) ugyancsak feleslegesnek talál minden aggodalmat, s arról biztosítja a fogyasztókat, hogy termékeit folyamatosan ellenőrzi. Bár az évi 1600 tonna paprika-alapanyagot Magyarországról szerzi be, a feldolgozás saját wolkersdorfi fűszergyárában történik. Erwin Kotányi nem tartja kizártnak, hogy a mostani mérgezési botrányból előnyei származhatnak a magyar piacon, ahol leánycége révén a fűszerekből 65 százalékban részesedik. Az ausztriai termékek közül csak pirospaprikát nem szállít a Kotányi Magyarországra, ezt az igényt ugyanis a magyar gyártók 90 százalékban kielégítik. A pirospaprika-őrlemény az osztrák konyhának is fontos eleme: a magyar gyökerű fűszergyártó évente 500 tonnát forgalmaz belőle otthon - míg őrölt borsból 350 tonnát, és a legkedveltebb fűszerkeverékből, a csirkesütéshez való sóból 100 tonnát vásárolnak az osztrákok.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..