home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pánikkeltés helyett...
Talpai Lóránt
2020.03.12.
LXXV. évf. 11. szám
Pánikkeltés helyett...

A németek többsége nem aggódik a koronavírus miatt — Ezrek rekedtek a senki földjén a török—görög határon — Tűzszünet Szíriában

A németek többsége nem aggódik a koronavírus miatt

A németek több mint háromnegyede nem aggódik a koronavírus-járvány miatt, és bő kétharmaduk megfelelőnek tartja a védekezést — mutatta ki egy felmérés. A Robert Koch Országos Járványügyi Intézet (RKI) adatai szerint lapzártánkig az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma meghaladja az 1200-at. A legtöbb fertőzést Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A ZDF országos közszolgálati televízió adatai szerint a német lakosság 78 százaléka nem tart attól, hogy megfertőződik. Egy hónappal korábban 90 százalék volt ez az arány. A televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 69 százaléka megfelelőnek tartja a járványügyi védekezést. Februárban 80 százalék vélekedett így.

 

Ezrek rekedtek a senki földjén a török—görög határon

1000 rendőrségi kommandóst vezényelt Törökország a görög határra, hogy elejét vegyék a bevándorlók visszatoloncolásának. Aki ugyanis mégis átjut a határon, azt a görögök visszalökdösik. A bevándorlók között szírek, afgánok, valamint pakisztáni és nyugat-afrikai emberek is vannak. Több bevándorló sátrat vert, de a nagy hideggel szemben ez nem feltétlenül hatásos. A görög hatóságok szigorúan védik a határokat. Az athéni kormány szerint csaknem 35 000 illegális határátlépést sikerült megakadályozni azóta, hogy a török kormány megnyitotta a határait. Aki mégis átjut, azt visszatoloncolják. „1000 rendőrségi kommandóst vezényeltünk teljes felszereléssel a határra reggel, hogy a görögök ne tudják visszalökdösni hozzánk a migránsokat” — magyarázta a török belügyminiszter.

 

Tűzszünet Szíriában

Március 6-ától tűzszünet lépett életbe a szíriai Idlíb tartományban — jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában. Putyin a közös sajtótájékoztatón közölte, hogy a török partnerével elért megoldás reményei szerint jó alap lesz majd a katonai tevékenység befejezéséhez, véget vet a civil lakosság szenvedésének, és segít a humanitárius válság megfékezésében. A felek megállapodtak, hogy egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, melyet március 15-étől orosz—török közös őrjáratok felügyelnek majd. Az úttól északra és délre 6-6 kilométerre kiterjedő folyosó konkrét paramétereit a két ország védelmi minisztériuma fogja meghatározni.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..