home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Páneurópai piknik
Talpai Lóránt
2022.08.25.
LXXVII. évf. 34. szám
Páneurópai piknik

Harminchárom évvel ezelőtt történt — Aggodalom a zaporizzsjai atomerőmű miatt — Huszonöt év börtönt is kaphat

Harminchárom évvel ezelőtt történt

1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett úgynevezett páneurópai pikniket rendeztek. Ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitották az osztrák—magyar határt, így több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. 1989 augusztus közepén kiürült a budapesti NDK-turisták menekülttábora, mivel a határon gyűltek össze. A magyar kormány kimondatlan jóváhagyásával is mintegy 300 NDK-s állampolgárnak sikerült — a jogi és a fizikai határkaput egyszerre áttörve — átszöknie a határon. Az ezt követő néhány napban pedig még sok száz, különböző helyszínen várakozó keletnémet lépte át az osztrák—magyar határt. Az akkor készült felvételek már másnapra bejárták a világsajtót. Hatásukban még nagyobbak voltak, hiszen hozzájárultak nemcsak a vasfüggöny végleges lebontásához, de Németország újraegyesítéséhez és Európa egységének megteremtéséhez is.

Aggodalom a zaporizzsjai atomerőmű miatt

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak az ukrán hatóságok, hogy ne érje őket felkészületlenül, ha nukleáris baleset történne a zaporizzsjai erőműnél. Az orosz kézben lévő objektumban dolgozó ukrán technikusokon hatalmas a nyomás. Egyikük azt mondta, csak azért maradtak ott, hogy elkerülhető legyen egy Csernobilhoz hasonló katasztrófa. „Minden felelősség azért, ami az atomerőműben eddig történt és a közeljövőben történni fog, az Orosz Föderációt terheli, és fel kell készülnünk minden lehetséges forgatókönyvre ezzel kapcsolatban” — jelentette ki Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter. Az oroszok és az ukránok egymásra mutogatnak a nukleáris létesítmény bombázása miatt. A nemzetközi szervezetek és a tudósok közben igyekeznek ráébreszteni a feleket a lehetséges katasztrofális következményekre. „Aggasztó, hogy az oroszok elfoglalták az atomerőművet. Ez a helyzet növeli egy nukleáris baleset kockázatát és veszélyezteti a lakosságot nemcsak Ukrajnában, de másutt is” — jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

 

Huszonöt év börtönt is kaphat

Tagadta bűnösségét Hadi Matar, a Salman Rushdie brit—amerikai író ellen elkövetett késelés gyanúsítottja a bírósági meghallgatáson. A huszonnégy éves férfit gyilkossági kísérlettel és testi sértéssel vádolják. Ha az előbbi vádpontban bűnösnek találják, akkor legfeljebb huszonöt év szabadságvesztésre ítélhetik. Az ügyben illetékes New York állambeli büntetőbíróság elutasította az óvadék fejében történő szabadlábra helyezését, és vizsgálati őrizetéről döntött. David Foley bíró egyúttal elrendelte, hogy Matar ne léphessen kapcsolatba hetvenöt éves áldozatával, és mindkettőjüknek megtiltotta, hogy a sajtónak nyilatkozzanak az ügyről. A következő tárgyalási napot szeptember 22-ére tűzték ki. Az indiai származású, brit állampolgárságú Rushdie-t két hete egy New York-i pódiumbeszélgetésen érte több késszúrás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..