home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pamela, a babasuttogó
Szakáll Laura
2022.10.11.
LXXVII. évf. 40. szám
Pamela, a babasuttogó

Az okoseszközöknek köszönhetően manapság már mindenki foglalkozik fotózással, hiszen egy jobb telefonnal kiváló minőségű képek készülhetnek. Amíg régen fontos esemény volt a fényképezkedés, melyre hosszasan készült a család apraja-nagyja, ma már naponta számtalan pillanatot örökíthetünk meg, és a családi fotóalbumok is a virtuális térbe költöztek. A profi fényképezés azonban nem veszítette el a varázsát. A fontos események átmentését az utókor számára a legtöbben profi fényképészre bízzák. Egyre nagyobb divat a kreatív fotózás is, ahol idilli környezetben vagy szépen berendezett stúdióban villan a vaku.


Ódri Pamela

A szabadkai Ódri Pamela elsősorban újszülöttek fényképezésével foglalkozik. Kliensei babasuttogóként emlegetik, könnyedén megnyugtatja ugyanis akár a néhány napos kicsiket is, akik békésen végigalusszák a fotózást.

— Van két (vagy több) nagy szenvedély az életemben: a babák és a két fiam. Ők töltik ki az időm legnagyobb részét, emellett szeretem átadni az angoltudásom is másoknak, valamint olvasni, írni, alkotni és sportolni. A gyengeségem a csoki és a fagyi. Szeretek kirándulni és meghallgatni egy jó Andrea Bocelli-dalt — mesélte magáról Pamela.

* Hogyan kezdődött nálad a babafotózás?

— Véletlenül jó helyen voltam jó időben. A barátnőm éppen megszülte első kisbabáját, és áthívott segíteni, amikor jött egy fotós fényképezni a kislányát. Én vittem néhány kelléket, csipkét, ládikát, és a négy óra fényképezés, babaaltatás után a fotós közölte, hogy ő ezt nem tudta volna megcsinálni nélkülem. Meg sem merte volna fogni a kisbabát, nemhogy pózokba „rendezni” és altatgatni úgy, ahogy ezt én akkor tettem. Ezután villant fel bennem a gondolat, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

* Miként fogtál hozzá a terved megvalósításához?

— Néhány nappal az említett fotózás után kölcsönkértem egy régi fényképezőgépet egy ismerőstől, akiről tudtam, hogy nem használja, és visszamentem a barátnőmhöz, hogy egyedül próbálkozzak. Borzalmas lett. Tudtam, hogy újra meg kell tanulnom és be kell gyakorolnom a fényképezőgép használatát. Kíváncsi voltam rá, hogy egyáltalán tudom-e csinálni, és ha igen, akkor van-e igény rá. Több ismerőst felkerestem, aki babát várt, vagy éppen anyuka lett, és elkezdtem gyakorolni — ingyen. Utána annyi pénzt fogadtam el a munkámért, amennyit megítéltek, és később, körülbelül hat hónap múlva úgy éreztem, készen állok stúdiót nyitni. 

* Milyen stílus jellemző rád?

— Általában letisztult a képeim világa, vagyis egy-egy szín harmóniájában dolgozom. Igyekszem ezt most minél inkább a fehér irányába terelni, mivel szeretem a minimalista, elegáns és egyszerű képeket. Persze van, amikor a szülők igényeit veszem figyelembe, de általában az altatott babák fotói ilyenek. Emellett a stúdióban nagyobb kisbabákat is fogadok, első születésnapokat és kreatív stúdiós fotózást is vállalok az évszakhoz illő enteriőrrel.

* Hogyan történik a helyszín, a kellékek kiválasztása, illetve a fotózás?

— Az újszülöttekhez általában a baba négy—tizennégy napos korában szoktam ellátogatni a saját otthonukba. Ez azért a legmegfelelőbb helyszín, mert ez az időszak nagyon értékes és fontos a babának, illetve az újdonsült anyukának (szülőknek) egyaránt. Az otthoni környezetben az anyuka és a baba is sokkal nyugodtabb, így könnyebb a fotózás. Minden kellékről, kisruháról, kiegészítőről én gondoskodom a baba és néha az anyuka számára is. Ezt előre szoktuk egyeztetni, amikor foglaljuk az időpontot, és a választott színárnyalatból több mindent is viszek a helyszínre.

* Milyen a munka az újszülöttekkel?

— Heti szinten dolgozom újszülöttekkel, és imádom! Kislánykorom óta nagyon szeretem a babákat, és ez most is így van. Sokszor neveznek az anyukák babasuttogónak. Ez valószínűleg azért van, mert könnyen megnyugtatom a piciket, és gyorsan elalszanak a kezemben. Az újszülöttekkel nem kell beszélni, ezért a velük való munka csendes, nyugodt és békes. Ők szavak nélkül is mindent megéreznek.

* Mennyire élik reneszánszukat a háttérrel elrendezett képek?

— A dekoratív háttér egyre népszerűbb, sok stúdióban megtalálható mostanság, főleg a családi fotósorozatoknál, illetve karácsonykor nagyon népszerű. Ez így van a kreatív gyermekfotóknál, sőt, az újszülöttek fotóinál is. Előfordul, hogy a digitális hátterek már felváltjak az igazi kellékeket. Ott is bő a kínálat, hatalmas teret ad a fotósnak, a fantázia majdnem határtalan.

* Mire van igény, mi a trendi mostanság?

— Az emberek életében az első események mindig trendik, így az első pillanatok, az első születésnap, az első iskolaév kezdete. Ezeknek a dokumentálása, az emlékek megörökítése nagyon fontos. Úgy érzem, egyre inkább a life-style stílusú képek kezdenek előtérbe kerülni, ahol kevésbé a bepózolt, inkább a spontán szituációk dominálnak. Az évszakokhoz köthető fotózás is divatos, hiszen minden évszaknak megvan a maga szépsége és bája.

* Vannak-e visszatérő kuncsaftok, akik évente megismétlik a fotózást?

— Igen, több család visszatér, vannak, akik a kezdetek óta, hat éve járnak hozzám vagy én hozzájuk.

* Mit élvezel leginkább a munkádban?

— A megélt pillanatokat, amikor mindenki feloldódik, és őszintén tud mosolyogni a gép előtt, valamint azokat a perceket, amikor az új kismamákkal és babákkal dolgozhatok. Nagyon jó érzés, amikor egy fáradt anyuka megnyugszik az alvó kisbabája láttán. Szeretem megörökíteni, átadni ezeket a szép, kedves pillanatokat.

Fotók forrása: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..