home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pam és Tommy
Brasnyó Zoltán
2022.07.07.
LXXVII. évf. 26. szám
Pam és Tommy

A széles körben elterjedő internethasználat hajnala és a botrányhősök kizsákmányolása — ezek a Hulu sorozatának, a Pam és Tommynak fő témái. Egy rendkívül szórakoztató, megbotránkoztató, a végletekig vulgáris és meglepően valósághű értelmezése ez a ’90-es évek egyik legnagyobb szexbotrányának. A Baywatch sztárja, a korabeli szexszimbólum, Pamela Anderson és férje, Tommy Lee, a Motley Crüe dobosa öt nap után házasodtak össze, majd nem sokkal később egy sajnálatos incidens révén tele volt velük az újság: kiszivárgott ugyanis egy felvétel, mely aztán az internetnek köszönhetően önálló életre kelt.

A filmet persze saját elmondása alapján soha senki sem látta, mégis mindenki pontosan tudta, mi történik benne, akárcsak a valóságshow-k esetében. A betárcsázós internet idején egy ács, Rand Gauthier bosszúból eltulajdonította Tommy vagyontárgyait, majd miután rájött, mekkora kincsre lelt, felkereste a nagy pornóstúdiókat, de nem járt sikerrel: egyszerűen senki sem mert ekkora botrányt a nyakába venni. Uzsorásoknak köszönhetően aztán mégis megindult a tömeggyártás, a többi pedig ma már (internet)történelem.

Tommyt a sorozat első részében valóban minden idők legpitiánerebb gazemberének mutatják be, mi, nézők is szimpatizálunk az áccsal, akit először csak ugráltat és sérteget, később fegyverrel fenyeget, végül pedig elzavarja fizetés nélkül. Nem csoda, hogy Tommy Lee a valóságban ezt találta a sztori egyik legfelháborítóbb feltételezésének vele kapcsolatban. Aztán ott van Pamela: a sorozat írói szerint a szőkeségnek sohasem volt túl sok sütnivalója, az őt megszemélyesítő Lily James viszont kiválóan hozza a butácskának tűnő, mégis jóval árnyaltabb személyiségű karaktert, akibe az önérzetességen és a féktelen bulizási hajlamon túl anyai szeretet, romantika és persze jókora naivitás is szorult. Sebastian Stan egy kissé talán túltolja a szerepét, bár azt sem tartom kizártnak, hogy Tommy Lee valóban egy ennyire elborult és eszelős csávó volt a ’90-es évek derekán. Seth Rogen, a Randet játszó humorista viszont ugyancsak kiváló a szerencsétlenkedő nyerészkedő szerepében, aki eredetileg kiszivárogtatta a felvételt.

A Pam és Tommy kiválóan mutatja be a kor Los Angeles-i sztárközegét, emellett a téma „szakértői” szerint meglepően valósághűen ábrázolja hőseink toxikus kapcsolatát, valamint a botrány körülményeit. Persze továbbra sem vagyok hajlandó elhinni, hogy Rand egymaga cipelte ki Tommy Lee birtokáról a hatalmas széfet, melybe a kazettát is rejtették. A rendező szerint társa is lehetett, akinek személyazonosságát máig védelmezi. Ennek ellenére ez a sorozat telis-tele van vicces pillanatokkal, melyek közül az egyik kedvencem az volt, amikor Tommy és Pam a boldogító igen kimondása után, kijózanodva a drog- és alkoholmámorban eltöltött buja éjszakák után kérdezik meg egymástól először, hogy mi a kedvenc ételük, vagy melyik a kedvenc filmjük. Aztán persze ott van az a bizonyos jelenetsor, amelyen a nézők egy része röhögött, a másik fele pedig azonnal elkapcsolt: igen, Tommy a péniszével beszélget, akinek saját személyisége és véleménye van. Szerencsére ezeket a magasröptű diskurzusokat nem vitték túlzásba — bár ezek után talán mondanom sem kell, hogy a nyolcrészes minisorozat szigorúan tizennyolc éven felülieknek készült. A túlfűtött szexualitás és a trágár nyelvezet ellenére azok fogják a legjobban élvezni, akik azokban az években voltak tinédzserek, és volt legalább egy Pamela Anderson-poszterük a falon. Nálunk, Szerbiában egyébként a Disney+ streamingszolgáltató műsorában tekinthető meg hivatalosan a Pam és Tommy.


Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..