Pályázni csak pontosan, szépen...

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Pályázni csak pontosan, szépen...

Dienes Zoltán, Kormányos László és Szabó László - A szerző fotójaTalán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az elmúlt hat hónapban - amióta Kormányos László az intézmény kinevezett igazgatója - nagy változások történtek Csókán a Művelődési és Oktatási Központban. Az arculatváltás a megfelelő m...

Dienes Zoltán, Kormányos László és Szabó László - A szerző fotója

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az elmúlt hat hónapban - amióta Kormányos László az intézmény kinevezett igazgatója - nagy változások történtek Csókán a Művelődési és Oktatási Központban. Az arculatváltás a megfelelő munkalégkör kialakításával, az irodahelyiségek meszelésével, átrendezésével kezdődött, ami a tervezettnél tovább tartott ugyan, de utána teljes erőbevetéssel kezdtek hozzá a felhalmozódott feladatok megoldásához. Mindenekelőtt a pályázatíráshoz. Mert hiába a községi támogatás, abból nem lehet látványos eredményeket felmutatni.
- Már az elmúlt év utolsó hónapjaiban is sorjáztak nálunk a művelődési események, színházi előadások - ezt a tevékenységet az idén nemcsak folytatni, de bővíteni is szeretnénk. Hadd hangsúlyozzam, hogy a község nemzeti összetétele arányának megfelelően magyar és szerb nyelvű rendezvényeink egyaránt vannak, de a magyarság művelődési igényének a kielégítése méltóbb és talán színvonalasabb most, mint korábban. Önmagunknak és annak a közösségnek szeretnénk megfelelni, amelyben élünk - avatott be a részletekbe Kormányos László igazgató. - Sikerült elérni, hogy december elsejétől két magyar műsorvezetőt foglalkoztassanak a csókai rádióban, ami azt jelenti, hogy fokozatosan érvényesül a kétnyelvűség az adásaikban. Sajnos, a finanszírozás körül még vannak tisztázatlan kérdések... A másik fájó pontunk, hogy a koalíciós szerződés értelmében helyi lapunk, a Csókai Krónika, nemrégiben átkerült az önkormányzat hatáskörébe, vagyis átvették tőlünk a szerkesztését. Felfigyeltünk arra is, hogy a könyvtár állományában felbomlott a magyar és a szerb könyvek aránya, a 13 ezer szerb kötet mellett ugyanis csak mintegy hétezer magyar kiadvány található a polcokon. Tudom, hogy ezen nem lehet egyik napról a másikra változtatni, de igyekszünk orvosolni a problémát. Az önkormányzattól - habár elvben van forrás erre a célra - pénzhiányra hivatkozva tavaly semmit sem kaptunk könyvek vásárlására. Szerencsére a helyi közösség biztosított százezer dinárt, és ennek az összegnek a hatvan százalékát magyar, elsősorban gyermekkönyvekre költöttük. Az az elképzelésünk, hogy a diákok és a fiatalok számára tegyük vonzóbbá a könyvtárat, ezért a felére csökkentettük a beiratkozási díjat, azonkívül úgynevezett családi csomagot is bevezettünk. Örömmel mondhatom, hogy a látogatottság szinte megháromszorozódott. A belső környezet felújítására, gyermeksarok kialakítására is megpróbáltunk eszközöket előteremteni, de ez a tervünk csak részben valósult meg. Egyébként szoros együttműködést alakítottunk ki az óvodával és az iskolákkal, mely kapcsolat nemcsak a szavalóversenyek szervezésében merül ki, hanem igyekszünk minden hónapban legalább egy műsort felkínálni nekik.
Mivel ismerem az anyagi helyzetünket, úgy gondoltam, a pályázatokon nyert pénzből tudjuk a leginkább tartalommal megtölteni az intézményünket. Ilyen módon mintegy 18 ezer eurónyi összegről gondoskodhattunk, és ez lehetővé tette a komoly tevékenység megkezdését. Mindent megteszünk azért, hogy megakadályozzuk az esetleges leépítésünket, félő ugyanis, hogy a községi hatalomnál jelentkezik ez a szándék.
A folyamatban lévő projektumokról Dienes Zoltán, a Teleház vezetője számolt be.
- A munkanélküli fiatalok programja svájci donációból valósul meg. Szerb, magyar és angol nyelvtanfolyamokról, valamint számítógépes képzésekről gondoskodunk számukra, az utóbbit alap- és haladó szinten. A hatékonyabb tanulás érdekében kis, 10-12 fős csoportokkal dolgozunk. Hamarosan műhelymunkák is lesznek különböző témákban, mint például az egészségügyi felvilágosítás és a függőségek, valamint a tolerancia, a másság elfogadása, a környezetvédelem, pályázatírás. A tartományi ifjúsági és sporttitkárság pénzeli a Tudással a jobb jövőért elnevezésű tervezetet, melyben ECDL felkészítő képzést tartunk, két csoportban, szintén 10-12 fő részére, magyar és szerb nyelven. Az oktatások munkanapokon, délutánonként zajlanak, de gyakran még szombaton is benn vagyunk.
A Szülőföld Alapnál három nyertes pályázatot könyvelhetünk el, melyek közül az egyik a könyvtár arculatváltására vonatkozik. Az olvasók visszacsalogatása céljából új szolgáltatásokat kínálunk fel, például azt, hogy minimális anyagi hozzájárulással a helyszínen fénymásolni, szkennelni, faxolni tudják az érdeklődők a kikeresett szöveget. Úgy véljük, a diákoknak, főleg a középiskolásoknak lenne igényük erre. Korábban ezt a Teleházban végeztük, de jelenleg a folyamatos képzések közepette nem tudunk még ezzel is foglalkozni. Ezenkívül három számítógépen internet-hozzáférést is létesítünk a könyvtárban. Az informatikai infrastrukturális felzárkózás megvalósítása alatt pedig azt értjük, hogy webportált indítanánk be, melyen helyet kapnának a községben működő művelődési egyesületek, civil szervezetek, sportklubok... Alkalom lenne ez számukra, hogy megmutassák magukat, hiszen felkerülhet a világhálóra a történetük, a programjuk, a fotódokumentációjuk, a rendezvényeik bejelentője stb. Ennek alapján összesített műsorfüzet is készülhetne, havi lebontásban, de a tollforgatók, képzőművészek is megtalálhatnák itt a helyüket.
A csókai Művelődési és Oktatási Központ szintén a Szülőföld Alap támogatásával realizálja a következő hónapokban a Színház egész évben elnevezésű projektumát, melyről Szabó László programfelelős beszélt.
- Tárgyalásokat folytatunk a vajdasági magyar hivatásos színházakkal, hogy a csókai közönség helyben láthasson néhány értékes és érdekes előadást. A lehetőségeink természetesen korlátozottak, hiszen nemcsak a meglévő anyagi keretbe kell beleilleszkednünk, hanem a helyi körülményekhez is alkalmazkodnunk. Olyan darabokban kellett gondolkoznunk, amelyek elférnek az itteni színpadon, de azt hiszem, jól választottunk. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház április és május folyamán bemutatja nálunk a Terápia, a Lepkegyűjtő és a Boldog bolondok című előadásait, a Szabadkai Népszínház pedig a Szomorú vasárnap és a Záróra című nagy sikerű, díjazott produkcióival vendégszerepel. Fontosnak tartom ennek az elképzelésnek a megvalósulását, különösen akkor, ha tudjuk, hogy a tájolásra manapság nem sok pénz jut.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Pályázni csak pontosan, szépen...
Képzőművészet
  • Gyurkovics Virág
  • 2016.05.23.
  • LXXI. évfolyam 20. szám
Facebook

Támogatóink