Pályatársakból születő család

Pályatársakból születő család

Buda szívében található az a hangulatos ház, amely az egészségügyben dolgozó fiatal egyének életét próbálja megkönnyíteni és a közösségi létformát igyekszik megerősíteni.

A co-housing vagyis a házközösség nálunk még nem ismert, de az In Memoriam Dr. Bíró Éva Alapítvány kísérletezése sikeresnek bizonyul.

A Bíró család vajdasági gyökerekkel rendelkezik, ugyanis dr. Bíró Pál orvos, a felesége, Mária pedig jogász volt Szabadkán, és két gyermeknek adtak életet. Éva 20 éven keresztül egy multinacionális cég orvos-igazgatója, Oszkár pedig az Állatorvosi Egyetem docens oktatója, majd tanszékvezetője volt. Az alapítványt 2016-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a 2014-ben 49 évesen elhunyt dr. Bíró Évának és 84 évesen elhunyt dr. Bíró Pálnak állítsanak emléket, és ezáltal segítséget nyújtsanak a hátrányos helyzetű és szociálisan rászoruló pályakezdő szakorvosoknak és a diplomás egészségügyi dolgozóknak.


Szedlák Ottilia

Szedlák Ottilia közgazdász, a kuratórium szabadkai tagja mesélt lapunknak a családról:

— Bíró Pál általános orvosként tevékenykedett, amit ma már háziorvosnak nevezünk. Olyan orvos volt, akit komolyan érdekelt a munkája, és minden formáját megragadta a segítségnyújtásnak. Bíró Éva a Szegedi Orvostudományi Egyetemen fejezte be a tanulmányait, majd segédtanárként dolgozott az egyetemen és ledoktorált. A nyolcvanas évek végén egy amerikai gyógyszeripari cég bízta meg különféle feladatokkal, és olyan gyors szakmai fejlődésen ment keresztül, hogy Európa-szerte több cégnek és intézménynek volt az igazgatója. Miután 2014-ben sajnálatos módon elhunytak, a hagyaték a család fennmaradt tagjaira, Bíró Máriára és dr. Bíró Oszkárra szállt, akik létrehozták az alapítványt ami vízióként indult, társadalmi kísérletként működött, ma pedig már Közhasznú Társadalmi Alapítvány.

A családtagok mindenképp humanitárius célokra szerették volna fordítani az örökséget, ezért 2015-ben egy olyan ingatlant vásároltak, amely a jövőbeni lakóknak magas életszínvonalú lakhatást tud biztosítani. Tudták, hogy mekkora gondot tud jelenteni egy vidéki számára az, amikor felkerül Budapestre, és szembesül az albérlet árakkal. Ahhoz, hogy a co-housing kezdeményezés megvalósulhasson, három alapkritériumnak kell megfelelni. Elsősorban olyan lakóhelynek kell lennie, ahol a lakók a közösségi összefogás erejével alakítják és fejlesztik lakhatási feltételeiket és lakókörnyezetüket. Másodsorban önkéntesen és tudatosan vállalják a közösséget egymással, a harmadik kritérium pedig az, hogy az általuk meghatározott mértékben közös tereket és tevékenységeket osztanak meg egymással.


Az Alapítványi Ház

— Attól függően, hogy hogy szabadulnak fel a szobák évente vagy két évente megjelenik egy pályázat, és ilyen módon lehet jelentkezni lakónak az Alapítványi Házba. A pályázati kiírás megtalálható például a Máltai Szeretetszolgálat, a Kórházszövetség honlapján, és minden olyan oldalon, ahol orvosokat érintő információk szerepelnek. Előnyben részesülnek azok a jelentkezők, akik valamilyen okból kifolyólag hátrányos helyzettel rendelkeznek, akik vidékről érkeznek Budapestre, és természetesen azok, akik felvállalják a co-housing életmódot — fűzte hozzá Szedlák Ottilia.

A házban lakók saját szobában, de közös élettérben laknak. A ház nyolc szobával rendelkezik, és a házasok, valamint a tartós párkapcsolatban élők is pályázhatnak, ugyanis két szoba áll a rendelkezésükre. A nyerteseknek nem kell lakbért fizetniük, csak a rezsiköltség rájuk eső részét, ami 20 000 é 50 000 Ft között van, a szoba nagysága és elhelyezkedése alapján. Az Alapítványi Ház ökológiai szemléletben működik, ebből kifolyólag pedig fűszer- és zöldségkertje van, a lakók komposztálót működtetnek, szelektíven gyűjtik a hulladékot, illetve napenergiával fűtenek.


Az Alapítványi Ház nappalija

A vajdasági Szögi Miklós júniusban költözött az alapítványi házba:

— Nagy családból származom, és mindig is közösségben képzeltem el az életem. A szépségei közül kiemelném úgy a tervezett, mint a spontán programjainkat, ill.  a lakók segítőkészségét emelném még ki. A közösség tagjai szinte kivétel nélkül fiatal, egészségügyben dolgozó emberek, ezért a szigorú értelemben vett szakmaisághoz nem tud hozzáadni, inkább az a hasznos, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat, kapcsolatokat alakítunk ki, illetve tanácsokkal segítjük egymást. Meg kell jegyeznem, hogy a ház maga, Zugligetben egy nagyon szép környéken fekszik, a kertje tele van ősfákkal, és egy hosszú munkanap után bizony rendkívül jól esik kikapcsolódni a teraszon, vagy a úszni egyet a medencében. A ház körüli munkákat felosztjuk egymás között, így hetente mindenkinek más a feladata. Van egy közös füzet, ill. a Facebook csoportunk, ahol meg tudjuk beszélni a felmerülő problémákat. Judit nagyon sokat segít nekünk. Úgy is mondhatnánk, hogy ő az egyik lelke, ill. mozgatórugója a dolognak. Villámhárító, közvetítő, és közösségépítő is egyben. Figyelmeztet minket, ha valami elmarad, és nagyon sokszor ő maga végzi el, ha valakinek nem jut ideje a kiszabott feladatra. 


Az egyik szoba

Ottiliától az is megtudtuk, hogy a lakóközöségben élők számára szellemi műhelyeket szerveznek, amelynek keretén belül a fenntarthatósággal kapcsolatos vitafórumok, pszichológiai témakörű interaktív előadások és beszélgetések zajlanak. A rezidensek számára az együtt lakás szakmailag is hasznos lehet, ugyanis tapasztalatokat tudnak cserélni egymással. Az Alapítvány nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok itthon maradását és munkavállalását.

— Fontos szempont és cél, hogy a civil szervezeteken keresztül megmaradjon a kapcsolattartás a vajdasági magyarokkal, illetve segítsük a határon túli magyarok érvényesülését — mondta el a kuratóriumi tag.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Pályatársakból születő család
Riport
  • Borbély Tivadar
  • 2020.05.20.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Facebook

Támogatóink