home 2023. december 06., Miklós napja
Online előfizetés
Pálinkatengerben
Tóth Tibor
2023.02.10.
LXXVIII. évf. 6. szám
Pálinkatengerben

Újabb rekordot döntött a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, valamint az Ady Endre Művelődési Központ által 9. alkalommal megtartott Nemzetközi Kisüstiverseny és Gasztrofesztivál, az idén ugyanis hét országból (Magyarország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia) 946 minta érkezett Bácskossuthfalvára. A harminctagú szakmai bizottság 250 arany-, 296 ezüst- és 268 bronzérmet osztott ki a pálinkák készítői között.

Az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont termében nemcsak pálinkák, hanem borok, likőrök, házi készítésű kalácsok, húskészítmények, méz és sok más finomság is várta a vásárlókat és a kóstolni vágyókat.

Az eseményt Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke nyitotta meg. Kiemelte, hogy a vajdasági pálinka világmárka, amit mindannyian tudunk, viszont közös feladatunk ezt az üzenetet eljuttatni szerte a világba.

— Vajdaságban szinte minden házban készítenek finom, jó minőségű pálinkát, ami semmihez sem mérhető és semmihez sem hasonlítható. Kitűnő pálinkatenger van itt, Vajdaságban. A megkóstolását követően anyaországi és a Kárpát-medence más területeiről érkező barátaink elégedetten csettintenek, és elismerően mondják, hogy ez a nemzet aranya. A kiváló minőségű pálinkára turizmust lehet építeni. Köszönöm a szervezőknek, hogy rendezvényükkel hozzájárulnak a vajdasági pálinka hírnevének öregbítéséhez. A beérkezett minták száma évről évre több mint százzal nő, ami a rendezvény fejlődését, népszerűségének növekedését mutatja, a rengeteg érem pedig az egyre jobb pálinkákról tanúskodik. Azt hiszem, kijelenthetjük, a környező országok közül ebben a műfajban mi vagyunk a legjobbak — mondta köszöntőjében Juhász Bálint.


A tulipánpoharakat pálinkakóstolásra találták ki

A csaknem 950 pálinkaminta közül 81 Bácskossuthfalváról érkezett, a település legjobb pálinkája címet Bíró László eperből főzött készítménye nyerte el.

— Első pálinkámat 1997-ben, tizennyolc éves koromban főztem. Akkor csak néhány gyümölcsfám volt, és úgy gondoltam, kezdjünk valamit a gyümölccsel. Azóta viszont gyümölcsöst telepítettem, és a lekvár-, valamint a szörpkészítés mellett úgyszólván képbe jött a pálinka is. Eddig csak saját részünkre és egy keveset eladásra főztem, a barátaim tanácsára azonban az idén a versenyre is beneveztem. A sikeres, jó minőségű pálinkának több összetevője van. Sok minden függ az időjárási tényezőktől, és az is nagyon fontos, hogy kizárólag egészséges gyümölcsből szabad pálinkát főzni. Az epret kézzel vagy lapáttal lehetetlen összegyűjteni, ponyvát vagy fóliát kell a földre teríteni, és ezután rázzuk le a fáról a gyümölcsöt. Ezután kiválogatom a gyümölcsöt, és hordókban erjesztem. Cukrot és adalékot nem adok hozzá. A forrás befejezése után egy héttel kezdődik a főzés. Saját főzőm nincs, a pálinkám Gulyás László főzdéjében készült — mondta Bíró László.


A pálinkákat sokan ízlelgették

A legtöbb mintával a szintén bácskossuthfalvi Januskó József nevezett be a rendezvényre. Elmondta, hogy már hatvan éve főz pálinkát, az idén harmincegy mintát adott le.

— Minden gyümölcsből készíthető pálinka, de minőségi ital csak egészséges, nem túlérett gyümölcsből főzhető. Minden évben kipróbáltam valami újat, valami különlegeset, és így évről évre egyre több mintával neveztem. Az idén egyebek között banánból készített pálinkát is hoztam az eseményre — mondta.

Gulyás Lászlótól, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete termelői tanácsának tagjától — akinek pálinkái már két alkalommal kiérdemelték a falu legjobb pálinkájának járó díjat, az idén két ezüstöt és egy bronzot kaptak — megtudtuk, hogy a benevezett minták között legtöbb a szilvapálinka, majd a kajszibarack, a birs, a szőlő és az alma következik a sorban. Különlegességek is érkeztek, mint amilyen a paprikával kombinált hagymapálinka, de ananászból, mangóból és homoktövisből is készítettek párlatot.

A pálinkákat tizennyolc kategóriába sorolták be. A harminctagú bírálóbizottság kétfős csoportokban értékelte a mintákat, egy-egy csoport hetven pálinkát kóstolt meg. Külön minősítették a nedű színét, azaz a tisztaságát, az ízét, az illatát, az íz- és az illatharmóniáját.  


A Gasztrofesztiválon tíz termelő kínálta portékáját

A versenyigazgató szerepét Fábrik Attila, a Rizling egyesület elnöke, a kisüstiverseny fő szervezője töltötte be.

— Pálinkakóstoláskor először illatmintát veszünk. A kóstolásra kialakított tulipánpoharakba öntött pálinkát a zsűri megillatolja, ebből megérezhető, maradt-e benne elő- vagy utópárlat, érződik-e az utópárlat által okozott savanykás, kellemetlen illat. Kóstolás alkalmával azonnal éreznünk kell a gyümölcs fajtáját, hogy miből készült a pálinka — mondta.

Az ünnepélyes díjátadás előtt az Ady Endre MK gyermekekből álló néptánccsoportja és a Csicsergők leánykórus lépett közönség elé, majd Muth József, a zsűri elnöke méltatta a beérkezett mintákat. A szakmai zsűri a fesztivál legjobb pálinkájának a királyhalmi Kovács Róbert meggy-, a padéi Szabácsi Eduárd szőlő- és a golubinci Saša Beljić birspálinkáját választotta. Emellett tizennyolc kategóriában hirdetett győztest, de díjazta a legtöbb mintával érkezett versenyzőt (Januskó József, Bácskossuthfalva), a legeredményesebb szerbiai termelőt (Josip Šaravanja, Kelebia), Bácskossuthfalva legjobb pálinkáját (Bíró László), a legeredményesebb magyarországi termelőt (Muth Pálinka és Borpince, Báta), a legeredményesebb női termelőt (Kozmann Gabriella, Komaróc, Szlovákia) és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét (Bajai Pálinka Kft.). A Jánoshalmi Gazdakör különdíját a palotási Oldal Gábor, a Rizling egyesület különdíját pedig a szabadkai Dragoljub Matić vehette át.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..