home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Palicson (is) megemlékeztek a magyar szabadságharcról
Kartali Róbert
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Palicson (is) megemlékeztek a magyar szabadságharcról

Hármas összefogással szerveztek Palicson ünnepi programot az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emléke jegyében. A Palics Magyar Művelődési Egyesület, a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület, valamint a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület tagjainak közös műsorán a hagyományőrző szakosztályokon kívül fellépett Kis Miskolci Diána énekes, Bakos Árpád zenész, valamint Csonka Ferenc és zenekara. 

Az ünnepi műsort az egy hónapja átadott Palicsi Magyar Művelődési Központban szervezték meg, mely épületet szimbólumnak minősített ünnepi köszöntőjében dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, a párt köztársasági listavezetője. Párhuzamot vont az épület és az 1848/49-es események között, mert mindkettő az összefogás eredménye.


Dr. Pásztor Bálint az új Palicsi Magyar Művelődési Egyesület színpadán

— Voltak, akik nagyot álmodtak, és voltak, akik ezt az álmot meg tudták valósítani. Nekünk, ma élő magyaroknak az a feladatunk, hogy a közösség megmaradását és fejlődését szolgáljuk, erre pedig akkor van lehetőségünk, ha összefogunk — fogalmazott.

Pásztor felidézte, hogy a forradalmat követő évtizedek az akkori Magyarország fejlődésének a legmagasabb szintjét hozták el.

— Ennek a mi vidékünk is haszonélvezője, részese és kiváltója volt, Szabadkára is megérkezett a vasút, és kiépült az a Palics, amely méltán volt Európa szintjén elismert fürdőváros. Ha 1848/49-ben nem lett volna forradalom és szabadságharc, nem épülhetett volna fel az idén 110 éves palicsi Vigadó, a Víztorony, a Női fürdő és a Zenepavilon, a szabadkai városháza, valamint az idén 120 éves szabadkai zsinagóga. A velünk együtt élők — legyenek azok osztrákok, mint 174 évvel ezelőtt, vagy szerbek, horvátok és bunyevácok, mint ma itt Szabadkán, illetve Palicson — akkor tisztelnek bennünket, ha meg tudjuk fogalmazni a céljainkat, és össze tudunk fogni, ha szívósak, bátrak, kitartóak és állhatatosak vagyunk. Nagy eleinkkel ellentétben mi nagyobb mértékben kell hogy szövetségeseket tudjunk találni a céljaink eléréséhez. Ez tiszteletet vív ki, és a tisztelet az együttélés feltétele is egyben. Az elmúlt másfél évtizedben mi tudtunk szövetségeseket találni Belgrádban, Újvidéken is, és Budapesten is. Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően fontos célokat tudtunk megvalósítani. A jövőre vonatkozóan is konkrét elképzeléseink vannak, de ehhez arra van szükség, hogy össze tudjunk fogni ugyanúgy, mint ahogy a nagy eleink is össze tudtak fogni a reformkorban, vérmérséklettől és a részletekben rejlő különbségektől függetlenül. Április 3-a fontos nap a nemzet életében, Vajdaságban és Magyarországon is. Kettős felelősségünk van, kihatással lehetünk a szerbiai és a magyarországi eseményekre is. Mindenkit arra kérek, hogy vegyen részt a választásokon, és szavazzunk azokra, akikről úgy gondoljuk, hogy össze tudnak fogni, meg tudják fogalmazni önökkel közösen a célokat, és kitartóan, állhatatosan, bátran tudnak és hajlandóak tenni ezeknek a céloknak az elérése érdekében — zárta szavait Pásztor Bálint.

Az ünnepségen tiszteletét tette dr. Rusz Radován, a szabadkai főkonzulátus konzulja, Nyilas Mihály, az igazságügyi minisztérium államtitkára, Csikós László és Dobó István tartományi képviselők, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dudás Károly, a VMMSZ tiszteletbeli elnöke, De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Pedagógusok Egyesületének elnöke, Bognár Pásztor Hajnalka és Góli Csilla, a Szabadkai Városi Tanács tagjai, Dobó Márta, Palics Helyi Közössége elnöke, valamint Csiszár Molnár Anna, a Palicsi Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..