home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Palics újra fürdőközponttá válik
Kartali Róbert
2018.12.15.
LXXIII. évf. 50. szám
Palics újra fürdőközponttá válik

Megkezdődött a palicsi aquapark és wellnessköpont kiépítése, miután szombaton elhelyezték a komplexum alapkövét.

A munkálatok összértéke több mint egymilliárd dinár, a tervek szerint az építkezés két évig tart, amit követően az öt és fél hektáros területen 5 kültéri és ugyanennyi beltéri medence várja majd a látogatókat. A befektetés a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati költségvetésből valósul meg.

Az idegenforgalmi komplexum alapkövét Bogdan Laban, Szabadka város polgármestere, Rasim Ljajić, Szerbia kormányalelnöke, kereskedelmi-, idegenforgalmi- és telekommunikációs minisztere és Igor Mirović, tartományi kormányelnök helyezte el, de a jeles eseményen megjelent Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, illetve más magasrangú tisztviselők is.

— Ez egy hatalmas lépés, hogy Palics, illetve Szabadka ismét felkerüljön Szerbia, illetve a régió idegenforgalmi térképere — emelte ki Bogdan Laban az alapkő letétele után. A polgármester szerint ez a projektum jelentősen hozzájárul majd Szabadka és Szerbia gazdasági fellendüléséhez, a turisták számának növelését is elősegíti és a helyi lakosok életminőségén is javít majd, ugyanis ilyen mértékű idegenforgalmi beruházás jelenleg ezen kívül egy sincs a térségben. Laban továbbá arról is beszélt, hogy a köztársasági és a tartományi kormány segítségével az elmúlt időszakban Palicson mintegy 200 millió dinár értékben valósultak meg különböző idegenforgalmi beruházások, valamint bejelentette azt is, hogy a német KfW bank finanszírozásával jövő márciusban megkezdődik Palicson a szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítése, melyre a település összes háztartását rákapcsolják.

— Ez talán az utolsó pillanat, hogy tegyünk valamit Palics idegenforgalmának megmentéséért, ugyanis évről-évre csökken a turisták száma. Ezen szeretnénk változtatni a beruházással, amely a legnagyobb idegenforgalmi fejlesztés az egész országban — mondta Rasim Ljajić. A turisztikai miniszter hozzátette, Szerbia összes gyógyfürdője közül Palicson tartózkodnak a legkevesebb ideig a turisták, átlagosan mindössze 1,7 napig, míg az ország más gyógyfürdőiben átlagosan 4,3 napot töltenek, tehát két és félszer kevesebb időt töltenek el itt, mint másutt. Palicsot egyre inkább csak kirándulóhelynek lehetett minősíteni, nem pedig komoly idegenforgalmi helyszínnek. A látogatók száma szerint Palics a negyedik helyen van, míg a vendégéjszakák számát takintve csak a 14. helyen. Lényegi eltérés ez a lehetőségek és a megvalósított eredmények között. Ez miatt épül ez a nagy idegenforgalmi komplexum, amely biztosan hozzájárul majd a mutatók feljavításához. A miniszter továbbá arról is beszélt, hogy Szerbiából évi szinten mintegy 300 ezeren látogatnak el valamelyik szomszédos, vagy közeli országok wellness, spa és gyógyfürdőibe. Reményei szerint a palicsi komplexum megépülésével külföld helyett inkább ezt a helyet választják majd a fürdőzni vágyók.

— A befektetés is azt példázza, hogy ha a köztársaság, a tartomány és az önkormányzat összefog, akkor konkrét eredmények születnek, emelte ki Igor Mirović. A tartományi kormányfő elmondta, hogy ezen a beruházáson túl — amely a tervek szerint két éven belül realizálódik — 2019 végére, legkésőbb 2020-ra befejeződik a szabadkai Népszínház épületének felújítása, de folytatódik az Y elágazás kiépítése is, valamint az Észak-bácskai körzetben más projektek is megvalósulnak.

— Palicsnak eddig is megvolt a vonzereje, de nem voltak olyan idegenforgalmi tartalmak, amelyek itt tartották volna az embereket — nyilatkozta az alapkőletétel után Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke hozzátette: Ez a beruházás azért is fontos, mert funkcióba helyezi mindazokat a kapacitásokat, amelyekbe az emberek elég sok pénzt öltek bele az elmúlt évtizedekben, várakozva arra, ami itt most bekövetkezett. Az a szándék és mindenkinek az az érdeke, hogy egyrészről a szabadkaiaknak legyen egy plusz ok, amiért Palicsra jönnek, de ugyanakkor minél többen legyenek olyanok, akik egy napot, vagy egy hétvégét, vagy akár egy egész hetet itt tudjanak tölteni.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..