home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Palics madártávlatból
Kartali Róbert
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Palics madártávlatból

A hőlégballonozás volt az idei Nyárhangoló Fesztivál egyik legnagyobb attrakciója. A négynapos rendezvényen tizenöt helyszínen mintegy negyven program várta a látogatókat, akiknek mindemellett arra is volt lehetőségük, hogy földön, vízen és levegőből is megcsodálhassák Palics szépségét. A hőlégballon a fesztivál alatt minden este ingyen állt a látogatók rendelkezésére, az emberek izgatottan várták, hogy végre repülhessenek.     

Az ember mindig szeretett volna repülni, és minden pilóta álma, hogy hőlégballonon repüljön. A hőlégballonnal ugyanis zavaró zajok nélkül lehet meglovagolni a felhőket, háborítatlanul lehet csodálni a tájat, és csupán a szél hangja hallható fent a magasban — mondta lapunknak a helyszínen Miladinović Goran, a hőlégballon pilótája. Mint kiderült, egy Zentán szervezett hőlégballonozáskor szerették meg ezt a hobbit, azóta az egész családnak ez a szenvedélye. Felesége, Sanja és három fiuk, Marko, Uroš és Vidak most is besegítettek a hőlégballon röptetésébe. Goran szerint a két legszebb hobbi a vitorlázás, illetve a hőlégballonozás. Ők azért döntöttek az utóbbi mellett, hogy láthassák a gyönyörű tájakat madárperspektívából. Beutazták már egész Szerbiát, illetve körbejárták fél Európát.

— Védőfelszereléssel akár 5000 méterre is felemelkedhetünk, nélküle 3000 méternél nem megyünk magasabbra. Fenomenális érzés megcsodálni fentről a természetet. Ezt az érzést mindenkinek legalább egyszer meg kellene tapasztalnia. Ha valaki bele szeretne vágni ebbe a hobbiba, akkor a hőlégballon megvásárlásán túl számos kihívás vár rá. Meg kell szerezni a megfelelő pilótaengedélyt, erre Szerbiában nincs lehetőség, sőt, ha jól tudom, már Magyarországon sem. Amikor eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, akkor annyira eltökélt voltam, hogy semmi sem tántorított el a céltól, kikutattam, hogy miként és hogyan lehet elintézni, külföldre jártam tanulni és vizsgázni, míg végül két teljes év után birtokomba került a pilótaengedély. A hőlégballont 2017-ben vásároltuk, és egyrészt repülhettünk vele, másrészt közel kerültünk az emberek szívéhez. A mi boldogságunk és örömünk is, amikor izgatottnak és boldognak látjuk repülés közben a gyerekeket, akik egyébként már a hőlégballon látványától is boldogak, annak felfújását is kíváncsian nézik. Ez nem mindennapi élmény, régen ez a hobbi csak a grófok, nemesek, tehetős emberek kiváltsága volt.


Fotó: Szerda Zsófi

A Nyárhangoló Fesztiválon kötött repülésre volt lehetőség, a kikötözött hőlégballon 20-30 méteres magasságig emelkedett, hogy ott a fesztiválozók megcsodálhassák a tavat és a partján lévő parkot, magát a fesztivál területét. Így néhány óra leforgása alatt akár száz embert is fel tudtak emelni a magasba. A Miladinović család egyébként panorámarepüléssel is foglalkozik, mely utak egy-másfél órát tartanak, mindez az üzemanyag mennyiségétől és a széltől is függ.

— Egypalacknyi üzemanyagot használunk el ez alatt az idő alatt, de mindig van nálunk egy tartalék gázpalack is a biztonság érdekében, mert nem lehet bárhol leszállni. Az utazás irányát pedig nem mi választjuk, hanem a szél mozgása határozza meg. A repüléshez két legénység kell, az egyik repül, a másik pedig autóval követi a hőlégballont. Ahol a ballon földet ért, oda érkezik az autó, összeszedi az utasokat és a hőlégballont, majd visszatérünk a kiindulási pontra.

A hőlégballon más rendezvényeken is közkedvelt. Repülnek Kruševacon, Mladenovacon, Belgrádban, de igény esetén egyéb rendezvényekre is ellátogatnak, minderről a www.letbalonom.rs oldalon lehet tájékozódni. A kapitány becslése alapján az idei Nyárhangoló Fesztiválon naponta mintegy száz embert vitt fel a levegőbe.

Fotók: Kartali Róbert és Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..