home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pálforduló
KOVÁCS Nándor
2008.01.23.
LXIII. évf. 4. szám

Saul megtérésének napját ünnepeljük január 25-én, amikor a Krisztus-követőket felkutató legnagyobb keresztény üldözőből a népek apostola lett. A kereszténység meggyőződéses elutasítója a keresztségben Pál nevet felvéve is jelzi az életfordulatot, amely a damaszkuszi úton érte. A kor kiemelkedően kép...

Saul megtérésének napját ünnepeljük január 25-én, amikor a Krisztus-követőket felkutató legnagyobb keresztény üldözőből a népek apostola lett. A kereszténység meggyőződéses elutasítója a keresztségben Pál nevet felvéve is jelzi az életfordulatot, amely a damaszkuszi úton érte. A kor kiemelkedően képzett keresztényüldözője a megrázó élmény hatására Krisztus tanítványa, küldötte és hirdetője lett. A magát legkisebb apostolnak, tanítónak nevező Pál 67. június 29-én szenvedett vértanúhalált. A Tiberis folyó partján fejezték le.
XVI. Benedek pápa a 2008. évet Szent Pál apostol születésének kétezredik évfordulója alkalmából jubileumi emlékévnek hirdette meg.
Az Újszövetség számos könyvének szerzője, Pál apostol - akinek életében Krisztus gyökeres fordulatot hozott - ékes példája annak, miként kell hirdetni, továbbadni a mai kor emberének a Szentírásban található örömhírt. Különösen nekünk, az Istent tagadó rendszereket meg- és túlélteknek szolgál tanúságul a kétezer évvel ezelőtt született Szent Pál, akinek életforrását Krisztus evangéliuma adta. A Pál-fordulónak ne csak néprajzi, időjárási vonatkozásaira figyeljünk, hanem tegyük magunkat képessé arra, hogy kihalljuk belőle az idők szavát, amit örökségünk, protestáns testvéreinkkel közös kincsünk, a Biblia tanulmányozásával és követésével érhetünk el. Az Újszövetség pergamentekercseit olvasó Pál apostol emlékévével cseng össze, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az evangélikus és református egyházakkal közösen január 20-án meghirdette a Biblia évét. A püspöki körlevél hangsúlyozza, hogy a keresztény életünk alapját adó Szentírás az egész európai kultúra bőséges és el nem apadó forrása. A Biblia a legtöbbször és a legtöbb példányban kinyomtatott könyv, a könyvek könyve. Valamennyi európai kultúra gyökerénél ott a bibliai hagyomány. Manapság tehát Európában olyan nemzeti kultúrák találhatók, amelyek a maguk módján dolgozták föl ezt az értékes örökséget, sajátos zsenialitásukkal jelenítették meg szóban, írásban, zenében, képben és szoborban mindazt, amit számukra a Biblia közvetít. A régi magyar irodalmunk, könyvnyomtatásunk, művészetünk emlékeit éppúgy megihlette a Biblia, amint ma is jelen van szólásainkban, szokásainkban, közösségi életünkben.
Szent Pál születésének kétezredik évében a Pál-forduló napja legyen hát életünk meghatározó fordulópontja, amikor is a valós értékekhez nyúlva vesszük kezünkbe a Bibliát, hogy igéi termőtalajra leljenek szívünkben. Annál inkább, mert Györgyén megboldogult plébánosa szerint itt, a Délvidéken is, éppen Györgyén határában állt egykor az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a nemzetéért, hazájáért imádkozó és vezeklő pálosok kolostora, a pálosoké, akiknek tudatában él az ősi igazság: Te is, Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni és ugyanazokkal fogsz hanyatlani.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..