home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pajtából álomotthon
Özvegy Gyulai Andrea lakberendező
2018.10.11.
LXXIII. évf. 40. szám
Pajtából álomotthon

Gyakori szokás vidéken, hogy az állatok lakhelyét alakítják át otthonná. Egy pajta rendkívül érdekes életteret kínál, ezáltal teljesen új funkciót adhatunk a helyiségeknek, a régi elemeket megtartva.

A stílus kötelez! A korábban istállóként működő épületek varázsa az egyszerűségükben rejlik, miközben nélkülöznek minden csillogást, luxust. Ám a felújítás után a vidéki vagy akár a modern stílust követve űzik el a valamikori „szolga” mivoltukat.

Legtöbbször a konyha áll a középpontban. Gyakran nyerstéglából készül a konyhapult, ezzel is megtartva az épület rusztikusságát. Fontos a nyers fagerenda, faoszlop látványa, a bádogvödör, a boroshordók és a kisebb dekorációs elemek is.

A természetközeliséget is csempésszük be a házba: az előbb említett nyersfát és -téglát, követ, állatbőröket, gyapjút. Színekben inkább a natúr, bézs, homok-, földárnyalatok a kedveltek.

Nem véletlen az sem, hogy a bútorok tömör fából készülnek, akár kézzel megmunkált székek is szóba jöhetnek, ám a modern elemek ötvözése sem lehetetlen. A melegedésről a régies hatású öntöttvas kályha, illetve a kőből, téglából épült kandalló gondoskodik, de azt hiszem, inkább kiegészítő fűtésként, hiszen nagy légtérről van szó. A rusztikus kőburkolatok és a hajópadló sem nélkülözhető.

A pajtaajtó — farm ihletésű beltéri dekorációként — mostanság az egyszerű otthonokban is egyre népszerűbb. Ez természetesen a pajtaotthonokban is rendkívül stílusos elem, ipari jellege miatt pedig karakteres is. Mivel faanyagból készült, látványa melegséget sugároz. Egy vassínt érdemes szereltetnünk az ajtónyílás fölé, hogy az ajtót elhúzva zárni, nyitni tudjuk. Az ajtót csiszolhatjuk, lakkozhatjuk, festhetjük, pácolhatjuk, ám ezekkel az eljárásokkal máris egy kicsit elveszti a rusztikusságát. Ha tehát valódi pajtába szeretnénk beépíteni, akkor hagyjuk nyersen, megtartva robusztus megjelenését, mellyel hangsúlyossá teszi a teret.

A farm stílus elengedhetetlen elemei tehát:

— fehérre mázolt, lécezett borítás a falon, mennyezeten;
— a konyhában nyitott polcrendszer, melyen látszanak a tányérok és az étkészlet;
— fa munkapult;
— mély medencés mosogató;
— rézelemek;
— valódi fából készült asztalok;
— vászontextilek, -függönyök, -párnák, -háncs, rongyszőnyeg;
— pajtaajtó;
— tégla- vagy öntöttvas kandalló.
 

Fürdőszoba

A pajtaotthonban kialakított fürdőszoba kellékei is legyenek rusztikusak. Ezekre a helyiségekre jellemző a dupla mosdó, mivel bőven van tér ennek kialakítására. Az ablakok általában ráccsal vannak védve, ez is a stílust képviseli. Az ajtó itt is lehet pajtaajtó.

 

Hálószoba

A hálószoba legfontosabb kelléke a nagy, fából készült, kényelmes ágy. Az ágyvég lehet rusztikusan összeszögelt deszka vagy bőrrel bevont, mely stílusosan uralja a helyiséget. Jellemző a sok puha textil és a halvány, visszafogott színek.

A világítás tekintetében sok fényre van szükség. A gerendákra is szerelhetünk lámpákat, megidézve a régi kort, emellett spotlámpákat, álló- és falilámpákat is segítségül hívhatunk.

A pajtaház a legegyedibb otthontípus, mellyel valaha találkoztam. A kialakítás során a régi épület új életre kel, a végeredmény pedig melegséget áraszt.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..