home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Paganinire emlékeztek
din
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
Paganinire emlékeztek

Szabó Attila felvételeHol volt az ifjúság? Elégtelenre vizsgáztak történelem és magyar szakos tanárainkMindössze huszonhatan tették tiszteletüket a március 15-i ünnepségsorozat keretében Paganini József honvéd tüzérszázados sírjánál a VMI és a VKI által szervezett, ökumenikus istentisztelet...

Szabó Attila felvétele

Hol volt az ifjúság? Elégtelenre vizsgáztak történelem és magyar szakos tanáraink
Mindössze huszonhatan tették tiszteletüket a március 15-i ünnepségsorozat keretében Paganini József honvéd tüzérszázados sírjánál a VMI és a VKI által szervezett, ökumenikus istentisztelettel egybekötött megemlékezésen. Hogy ennek az öncenzúra vagy a figyelmetlenség volt-e az oka, nem tudni, de tény, hogy egyetlenegy iskola -- így a Kosztolányi Dezső tehetséggondozó gimnázium -- növendékei közül sem senki nem tartotta fontosnak, hogy főhajtással tisztelegjen a kaponyai csata áldozata előtt. Sajnos, ki kell mondanunk azt a szomorú tényt is, hogy legnagyobb nemzeti ünnepünkön a szabadkai történelem és magyar szakos tanárok kivétel nélkül elégtelenre vizsgáztak. Pedig éppen nekik, a jövendő generáció okítására hivatottaknak kellene nap nap után Kossuth szellemében dolgozniuk: ,,Csak az a nép vész el, ki a múltját elfeledi'. Ennek tulajdonítható, hogy Józsa László, az MNT elnöke, a közös istentisztelet után feltette a kérdést, hogy miért ilyen kevesen tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a megemlékezésen. Józsa László így fogalmazott: ,,Képmutatás lenne elővenni az otthon megírt szövegemet, mely ünnepélyesre és magasztosra sikeredett. Hiszen mi most huszonhatan azon gondolkodhatunk, melyek azok az erők, amelyek magakadályozták, hogy ne 2226-an legyünk ma itt ezen a megemlékezésen. Remélem, a következő évben bebizonyosodik, hogy Szabadkának van egy hagyománytisztelő és emlékező közönsége'. Az MNT elnökének beszéde után, Némedi Imre felkonferálásával először Szabadka város nevében Kucsera Géza polgármester és Pintér Molnár Edit oktatási tanácsos koszorúzott. Az MNT részéről Józsa László és Varga László helyezte el a kegyelet virágait. A VMSZ nevében Maglai Jenő, a körzeti szervezet elnöke emlékezett, a VMI részéről Kikity Andrea, a VKI-t Negyela László elnök képviselte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..