PHP-formok

PHP-formok

Most hogy átvettük az if állítás változatait és a switch állítást, egy fokkal feljebb léphetünk. Itt az ideje, hogy egy kis teszt elé állítsunk — mennyire emlékszel a HTML-formokra? Mai leckénkben megfűszerezzük őket egy kis PHP-vel!

A PHP programnyelvet gyakran alkalmazzák arra, hogy egy HTML-form segítségével információkat gyűjtsenek a weboldal látogatójáról, majd a PHP segítségével feldolgozzák őket. Leckénkben szimuláljuk egy kisvállalkozás weboldalát, mely egy egyszerű megrendelési űrlapot tölt fel az oldalára, HTML-form formájában.

Tegyük fel a példa kedvéért, hogy egy olyan üzlet vagyunk, amely művészek számára árul kellékeket — ecseteket, festéket, különböző ceruzákat és tollakat. Ahhoz, hogy leendő vásárlóinkról információkat tudjunk összegyűjteni, szükségünk lesz egy HTML-formot tartalmazó oldalra, mely által a vásárló leadhatja a rendelését.

Fontos: ez egy végletekig leegyszerűsített példa lesz, melynek célja, hogy bemutassa a PHP alkalmazását a HTML-formokon. Amikor odáig jutsz, hogy valódi üzleti weboldalakat szerkessz, nem javasoljuk, hogy az itt bemutatott egyszerű példát használd!

 

A HTML-form létrehozása

Reméljük, a cikk elején feltett kérdésre „igen” volt a válaszod, és nem felejtetted el teljesen a HTML-formokkal kapcsolatban tanultakat. Ha azonban szükséged lenne egy kis emlékeztetőre, akkor jól figyelj!

Elsőként létrehozunk egy HTML-formot, mely lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy kiválassza, mit szeretne megvásárolni. Legyen ennek a fájlnak a neve order.html.

 

Az order.html kód:

<html><body>
<h4>ErdSoft Művészellátó megrendelőlap</h4>
<form>
<>
<option>Festék</option>
<option>Ecset</option>
<option>Toll</option>
</>
Mennyiség: <input type="text" />
<input type="submit" />
</form>
</body></html>

 

A böngészőben megjelenik a cím (ErdSoft Művészellátó megrendelőlap), alatta pedig egy legördülő menüben a választható termékek (Festék, Ecset, Toll), a legördülő menü mellett pedig a “Mennyiség:” felirat, egy üres mező, melybe beírható a kívánt mennyiség, valamint a “Submit” gomb, mely segítségével elküldhető az űrlap.

Ha nem sikerült megértened a fenti kódot, olvasd vissza a HTML-formok című cikkünket (ezt a www.hetnap.rs weboldalon teheted meg), hogy felfrissítsd a memóriádat.

Következő lépésként módosítanunk kell a HTML-formunkon, hogy meghatározzuk azt a PHP-oldalt, amelyre el szeretnénk küldeni az információkat, és be kell állítanunk a “post” módszert.

 

Az order.html kód:

<html><body>
<h4>ErdSoft Művészellátó megrendelőlap</h4>
<form action="process.php" method="post">
< name="item">
<option>Festék</option>
<option>Ecset</option>
<option>Toll</option>
</>
Mennyiség: <input name="quantity" type="text" />
<input type="submit" />
</form>
</body></html>

 

Most hogy az order.html fájllal elkészültünk, létrehozhatjuk a process.php fájlt, mely feldolgozza a HTML-form információit.

 

A PHP-form feldolgozása

Először is le szeretnénk kérni az “item” és a “quantity” inputokat, melyeket a HTML-formunkban adtunk meg. Egy asszociatív tömb segítségével (következő leckéinkben erről is lesz szó) le tudjuk kérni ezeket az információkat a $_POST asszociatív tömbből.

A fájlunk neve process.php lesz.

 

A process.php kód:

<html><body>
<?php
echo 'Ön ' . $_POST['quantity'] . ' ' . $_POST['item'] . '-et rendelt.<br />';
echo 'Köszönjük, hogy nálunk rendelt!';
?>
</body></html>

Mint észrevehetted, a név a $_POST['név']-ben megegyezik azzal a névvel, amelyet a HTML-formunkban határoztunk meg.

Következő lépésként feltöltheted az order.html és a process.php fájlokat egy PHP-szerverre, és kipróbálhatod, hogyan működnek. Ha valaki kiválasztja az Ecset terméket, a mennyiséghez pedig beírja, hogy 6 darabot szeretne, a process.php oldalon a következő jelenik meg:

Ön 6 Ecset-et rendelt.

Köszönjük, hogy nálunk rendelt!

 

Összegzés:

Mai leckénk egy kicsit bonyolultabb volt, és a példa (habár végtelenül le lett egyszerűsítve) megemésztéséhez is időre lesz szükség. Éppen ezért mai összegzésünkben az ismétlésnek is szentelünk egy kis időt. Lássuk, milyen lépésekkel találkoztunk mai munkánk során:

1. Először is létrehoztuk az order.html formot, melynek két bemeneti mezője volt, az “item” és a “quantity”.

2. A formhoz két attribútumot adtunk hozzá, hogy a process.php fájlra mutasson, és beállítottuk a “post” módszert.

3. A process.php segítségével lekértük a posztolt információkat a $_POST asszociatív tömbből.

4. A már jól ismert PHP-echo funkció segítségével kiírtuk a vásárló megrendelését.

Ne feledd, ez a lecke csak arra elég, hogy megismerd a PHP- és a HTML-formok viszonyát, és hogy gyakorolni tudd őket!

 


 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki.

Egy adatlap elküldése után az alábbi 3 változó közül melyiknek az értéke lesz egyenlő a következő beviteli mezőbe írt értékkel?
<input name="quantity" type="text" />
1. $_POST['text']
2. $_POST['name']
3. $_POST['quantity']

 
A választ a tanulok@erdsoft.com e-mail-címre kell elküldeni, a tárgysorba pedig
a következőt kell beírni: HÉTNAP-TANULOK. Sok szerencsét!

 


 

Néhány szó rólunk:

Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Számtek rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

PHP-formok
Számtek
PHP-formok
Számtek
  • Erdsoft
  • 2019.10.17.
  • LXXIV. évfolyam 42. szám
Facebook

Támogatóink