home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Otthont cserélő zöldek
Bíró Tímea
2023.09.23.
LXXVIII. évf. 38. szám
Otthont cserélő zöldek

Újfalu helyi közösségben első alkalommal szervezték meg a hétvégén a szobanövény-csereberét, ahol az érdeklődők nemcsak növényeket cserélhettek egymás között, hanem tapasztalatot is. Az eseményen anyósnyelvből volt a legtöbb, de banánfa, zöldike és Aloe vera is várta az új otthonát.

A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, melyen arról is szó esett, hogy milyen szerekkel tudjuk megóvni a növényeinket, mérgezőek-e ezek a szobanövények, illetve elhangzott, hogy manapság a legtöbben szeretik élő zöldekkel körbevenni magukat és gazdagítani az otthonukat.


A szervezőcsapat

Góli Csilla, az esemény szervezője elmondta, első alkalommal hirdették meg a rendezvényt, melyet nagy érdeklődés övezett.

— Közeledik az az időszak, amikor a teraszokról beköltöznek a szobanövények, és ilyenkor felmerül a kérdés, hogyan szaporítsam a növényemet, csak nagyobb cserepet adjak neki, vagy szedjem szét több részre. Ezért született meg az az ötletünk itt, Újfaluban, hogy elhozzuk azt a növényt, amelyet szétültettünk, és cseréljünk másokkal. Úgy gondoltuk, ez egy nagyon jó közösségi téma lenne, amely összehozná azokat az embereket, akik a környéken laknak, és hasonló gondolkodásúak. A szobanövény-csereberét Magyarországon szobanövénybartelnek nevezik. Kísérőrendezvényként kerekasztalt-beszélgetést szerveztünk, melyet Dedić Szuzanna vezetett. Elég nagy kihívások elé állítottuk a beszélgetőpartnereket, mert egyikük szakterülete sem kizárólag a szobanövények. Bognár Pásztor Hajnalka növényvédelmi szakmérnök főként kinti növényekkel foglalkozik, Gyulai Özvegy Andrea lakberendezőnek pedig a formák és a színek a központi témája, nem pedig a növények. Hálásak vagyunk nekik, hogy elvállalták a beszélgetést. A programba bekapcsolódtak a Đuro Salaj Általános Iskola alsós tanítónői is, akik vállalták, hogy a gyerekekkel együtt jótékonysági büfét szerveznek Varga Heléna gyógyulásáért — tudtuk meg Góli Csillától, aki azt is elmondta, hogy a jövőben is szeretnének hasonló rendezvényt szervezni.


Sokan cseréltek szobanövényt Újfaluban

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..