„Otthonról haza”
Csermák Zoltán
2019.07.23.
LXXIV. évf. 29. szám
„Otthonról haza”

A Hagyományok Háza nyári gyerektáborai

A Hagyományok Háza európai uniós pályázatok segítségével Felvidéken és Erdélyben rendezett ifjúsági táborokat. A pályázatok értékelésénél az elbírálók szociális szempontokat is figyelembe vettek.

A Hagyományok Háza idén a három ifjúsági táborát európai uniós pályázatok segítségével szervezhette meg. „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül”, rövidebben Otthonról haza elnevezésű, hároméves projekt e nyáron második szakaszához érkezett.

A munkaprogram keretében működő Tiszta forrásból elnevezésű pályázat segítségével magyarországi amatőr együttesek pályázhattak a szomszédos országok magyarlakta területein szerveződő táborokban való részvételre, azzal a kikötéssel, hogy az ott szerzett tapasztalatokat otthon hasznosítják. Az elbírálásnál szempont volt emellett, hogy az adott csoport lakóhelyükön is aktív legyen, s anyagilag hátrányos helyzetű családok gyerekei is eljuthassanak külhonba.

Az idei három tábor közül az elsőt, a Tulipános Láda Néptánc- és Alkotótábort a felvidéki Ipolyszakálloson rendezték július elején. Az eseményen a helyi két tánccsoport, a felvidéki Sendergő Táncegyüttes és a Csalló Néptáncegyüttes a somogyi Ördögcérna, s a szegedi Tökmag csoportot látta vendégül. A tábor egyik fő tananyaga Gömörhöz kötődött, emellett bukovinai és nyárádmenti, szászcsávási táncokat is tanultak a résztvevők. Az egy hét alatt a kisebbeknek minden nap volt dráma-, valamint kézműves foglalkozás is a helyi pedagógusok és mesterek bevonásával.

„Másodiként a sorban a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor várta a vendégeket Nyárszón, július második hetében tájékoztat Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza kulturális szervezője, az intézmény határon túli hálózatának összefogója. – A tábor a Kalotaszegi Legénytársulat és lelkes helyi fiataloknak köszönhetően valósulhatott meg, s úgy tűnik a vándortábor révbe jutott a kétszáz lakosú településen. A nyolcadik születésnapját ünneplő kezdeményezésnek idén rekordszámú, 235 résztvevője volt, és örvendetes, hogy nagyon sokan a környékről érkeztek.”

A jelenlévők öt csoportban kalotaszegi táncokat tanulhattak, Magyarországról a sátoraljaújhelyi Ördögszekér Néptáncegyüttes, és az edelényi Kiscsászta Néptáncegyüttes érkezett, mindkét csapatban a hátrányos, vagy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek a csoport mintegy felét tették ki.

Az idei programsorozatot e hétvégén a 22. Maros- és Kis-Küküllő Menti Népzene- és Néptánctábor zárta Magyarlapádon. A mintegy százharminc résztvevő között is nagyon sok volt a helyi fiatal, óvodások, kisiskolások, középiskolások, Budapestet a Bem Táncegyüttes néhány tagja, Perkátát a huszonöt fős Kankalin Néptánccsoport képviselte. Az utóbbiak még nem vettek részt néptánc-táborban, így számukra az erdélyi utazás igazi élményt jelentett: lapádi táncokkal gazdagodva térhetnek vissza Fejér megyébe. Az együttes egyik bátor tagja, Gergő, a legények igazi megmérettetésébe, a pontozóversenyre is benevezett, amit nagy tapssal jutalmazott a helyi közönség. Az együttlétre a lapádi hegytetőn rendezett énekverseny tette fel a koronát.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..