home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Otthon lenni a nagyvilágban
LENNERT MÓGER Tímea
2015.08.30.
LXX. évf. 34. szám
Otthon lenni a nagyvilágban

A zombori Berta Ferenc Zsebszínpad Nyári Találkozások rendezvénysorozatának idei vendége dr. Káich Katalin prof. emeritus volt. A művelődéstörténetről, helytörténetről, szellemvilágról, a világban tett utazásokról szóló előadást az elmúlt hetekben Doroszlón, Bezdánban, Bajmokon, Kupuszinán hallhatta a közönség.

Augusztus 18-án a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben Káich Katalin a helytörténeti vonatkozású történetei mellé személyes élményanyagot társított, így a zombori bogyófák emlékétől indult, majd sokkal távolabbra is kalauzolt.

Azonkívül, hogy a Csángóföldnek ez a része volt a József Attila kiutasításáról ismert tanár, nyelvészprofesszor, Horger Antal szülőhelye, mint elmondta, a „hétfalusi” csángók között töltött idő a helyi értékek kiaknázásának szempontjából nyújtott számára nagy tapasztalatot. Annak a vidéknek a népe a faluturizmusból tartja fenn magát. Olyan barátságos módon, hogy egy kosár alma a kezükből nagyvilági ízélményekkel ér fel. A helyi csángóknak eszük ágában sincs „elcsángálni” a szülőföldjükről, „minden kőből vizet fakasztanak” annak érdekében, hogy otthon teremtsenek jövőt.

Dr. Káich Katalin a Szentföldről is azzal a tapasztalattal tért haza, hogy a magunk külső és belső otthonára való rátalálás nagyon fontos. Az egyetemes vallási központ sokszínűsége a mély, a vallási különbségtételektől független hitet erősítette benne. Csakúgy mint a Szent Sírnál szerzett ismeretség egy koszovói szerb származású pravoszláv pappal, akinek a szerbiai magyar hívőkkel folytatott beszélgetés a rég nem látott hazáját idézte meg könnyes meghatottsággal.

Ős(magyar) történetkutatásainak megtestesülése volt a Bajkál-tó partján „székelő” burját sámán. Katalin szerb turistákkal utazott Oroszországba, ott végig a két nép egymás iránti testvéri érzelmeinek volt tanúja. Elmondhatatlan élmény volt számára, amikor az ősmagyar történetből ismert testvérnép, a burjátok sámánja keblére ölelte és testvérének nevezte őt.

Az utak tanulságait az Életjel Kiadó gondozásában megjelent Otthon a nagyvilágban című kötetében foglalta össze. Jelenleg a hetvenesztendős szabadkai Népszínház első negyven évét felölelő monográfiáján dolgozik.

Fekete Józseftől, a Zsebszínház elnökétől, házigazdájától megtudtuk, hogy annak idején, amikor a Nyári Találkozások rendezvénysorozat elkezdődött, tizennyolc települést is bejártak egy nyár alatt. Manapság ez a szám anyagi okok miatt kisebb, és a jövőben a szokásos havi Találkozások száma is csökkenhet. Elmondta, dr. Káich Katalin vérbeli tanárként olyan előadásokat tart, amelyek arról győzik meg a hallgatóságot, hogy ha az ember anyagi vagy egyéb okok miatt nem tud eljutni Európába vagy távolabbra, egy szellemi utazást mindenképpen tehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..