home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Otthon és család
Talpai Lóránt
2021.12.30.
LXXVI. évf. 52. szám
Otthon és család

Gyermekvállalás és otthonteremtés — Az első omikron-eset Szerbiában — Jövőre 35,8 milliárd dinárból gazdálkodhat Újvidék

Gyermekvállalás és otthonteremtés

A szerb kormány által elfogadott, gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény módosításai lehetővé teszik, hogy január 1-jétől az elsőszülött gyermek után egyszeri, 300 000 dináros támogatást kapjanak az érintettek, továbbá az otthonteremtéshez is pénzügyi támogatás jár a rászorultaknak. A népességpolitika keretében új intézkedés szabályozza majd az otthonteremtési támogatás mértékét gyermekhez kötötten, családi ház vagy lakás megépítésének, vásárlásának segítését. Ebben az esetben az anya lesz az ingatlan tulajdonosa. Ez az intézkedés azokra az anyákra vonatkozik, akik 2022-ben hozzák világra gyermeküket, szerb állampolgárok, állandó lakcímük van Szerbiában, és első alkalommal vásárolnak házat vagy lakást. Ezt a jogot külföldi állampolgárságú, állandó lakcímmel bíró külföldi anya is gyakorolhatja abban az esetben, ha a gyermek Szerbia területén született, vagy szerb állampolgár. Rendkívüli helyzetben, az anya halála esetén, a gyermek apja gyakorolhatja a jogot. (Blic)

 

Az első omikron-eset Szerbiában

Közvetlenül Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kijelentése után, mely szerint Szerbiában jelen van a koronavírus omikron-törzse, csak még nem fedezték fel, Tanja Jovanović, az orvostudományi kar professzora, a válságstáb tagja megerősítette a koronavírus új változatának, az omikronnak a meglétét. A koronavírus új variánsát egy olyan nőnél azonosították, aki Botswanából érkezett, és a Szerbiába való belépéskor még negatív volt. „A páciens karanténban volt. Kontrollmintákat vettek tőle, és az egyik pozitív lett. Figyelemmel kísérjük és ellenőrizzük a helyzetet” — magyarázta Jovanović, és jelezte, nincs ok pánikra. „Bár még nem igazán ismerjük az új vírust, de megtanultunk néhány dolgot, mellyel csökkenthető a kockázat” — hangoztatta a szakember. (Beta)

 

Jövőre 35,8 milliárd dinárból gazdálkodhat Újvidék

Újvidék város jövő évi költségvetése 35,8 milliárd dinár lesz — jelentette be Miloš Vučević polgármester. Ez az eddigi legnagyobb összeg. „Jövőre mintegy 13 milliárd dinárt fordítanak a nagyberuházásokra, közöttük hidak, medencék, körforgalmi pontok és különféle termek építésére” — mondta Vučević a városi képviselő-testület ülésén. Azt is hozzátette, hogy jövőre 400 projektum valósul meg, ebből 206 már az idén megkezdődött, 194 viszont újnak számít. Végül külön kiemelte az egykori Ferenc József-híd pilléreire épülő kerékpáros-gyalogos híd építését. (Szerbiai RTV, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..