home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Otthon az anyanyelvben
Zséli Ágnes
2021.02.21.
LXXVI. évf. 7. szám
Otthon az anyanyelvben

„A nép sokféle nyelven beszél, de egyforma szívvel szeret.” Jókai üzenetével ünnepelték Törökbecsén az anyanyelv nemzetközi napját. A zenés-verses est szervezését a Teleház Polgárok Egyesülete első alkalommal a Rákóczi Szövetség helyi Ifjúsági Szervezet fiataljaira bízta.

A helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában megtartott színes, alkalmi esemény elkápráztatta a jelenlévőket. A bánáti település Teleház szavalócsoportjának tagjai többek között Bencze Imre: Édes, ékes apanyelvünk, Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke valamint Muhi János: Mesélj apu című költeményét is elmondták, mellyel az anyanyelv fontosságára, a magyar nyelv gazdagságára, szépségére hívták fel a figyelmet.

A középiskolás Takarics Elvira a műsorvezetés mellett, más szerepet is vállalt, hiszen a jelenlévőknek a magyar nyelv gazdag szókincséről beszélt. Véleménye szerint fontos, hogy a magyar nyelvet továbbadjuk és merjük használni. 

Az alkalmi műsorban a negyedikes Erős Lilla a Hazám, hazám, édes hazám című alkotást énekelte. Az anyanyelvi világnap alkalmából Micsik Béla népművelő tanítványaival a citerák húrjait szólaltatta meg, valamint meglepetéssel is készült. Humoros előadásában a különböző országokban élő magyarok közötti félreértéseket mutatta be.

–Példabeszédemmel azt szerettem volna üzenni, hogy vigyázzuk meg a magyar nyelv tisztaságát, hiszen az nélkül veszítjük magyarságunk értékét, emellett pedig a tájszólásra is felhívtam a figyelmet. A nyelvekben élő tájszólások gazdagsága olyan, mint egy mezei virágcsokor, hiszen minél több színű, változatos, annál értékesebb és szebb.

A zenei részt Becsei Szilveszter, a Rákóczi Szövetség helyi Ifjúsági Szervezetének tagja állította össze, míg a műsor szerkesztésében Báló Bordás Gizella, a törökbecsei Teleház Polgárok Egyesületének vezetője segített.

Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából szervezett törökbecsei műsoron tizennégy általános- és középiskolás diák lépett fel, bizonyítva azt, hogy az ember az anyanyelvében van otthon. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..