home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Osztálykirándulás(ok) kipipálva. Vagy mégsem?
Martinek Imre
2019.05.27.
LXXIV. évf. 21. szám
Osztálykirándulás(ok) kipipálva. Vagy mégsem?

Barangolási jegyzetek

Szerencsésen túl vagyunk ezen is. Mármint a kötelező osztálykirándulásokon. Aki időben jelentkezett, illetve legkésőbb három nappal a kitűzött rajt előtt maradéktalanul törlesztette az utazási illetéket (plusz egy grátisz diák osztályközösségenként), az a buszba is beszállhatott. Közel félnapos, országot járó természet- és társadalomismereti kalandtúrára vállalkozva. Olyanra amelyben ugyan kivétel nélkül minden részvevő kulcsfontosságú tényező – O, tempora, o mores!, a főszerep (meg)játszására gyakorlatilag csak és kizárólag a diákok jogosultak. Hazulról hozott vegyes viselkedési normákkal, zenei ízlésekkel és ficamokkal, s megannyi egyéb, útközben magukévá tett sallanggal. Legyen szó bármiről és bármilyen töménységben. Településtől, tanintézménytől… függetlenül. Nomina sunt odiosa.


A szerző felvételei

A kísérőtanárok feladatkörét is felvállaló pedagógusok, továbbá a kiválasztott utazási irodák által delegált útvezetők legfeljebb csak másodhegedűsök lehetnek ezekben a történetekben. A gépjárművet vezető buszsofőrökről nem is beszélve. Pedig bizony ez utóbbiak magas fokú hivatástudata nélkül…

S hogy útközben ki és mit látott? Arról többnyire a közösségi média postafiókjai adtak hírt. Vagy mégsem? Egy azonban biztos: Istennek hála, a mi gyerkőceink azért még tudnak viselkedni!

A torontálvásárhelyi hetedikesek és a velük tartó tanárkollégáim (Szenti Zsolt és Hlebec Irén) szervezett tanévvégi barangolását megörökítő élményfotók a szerbiai Svilajnacon, Despotovacon, a Resavai-cseppkőbarlangban, a Manasija-kolostorban és annak környékén, valamint a Lisina-vízesés tövében készültek. Kettőezertizenkilenc május huszonharmadikán.

Martinek Imre, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola 7.3 tagozatának osztályfőnöke


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..