home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Oscar-jelölések: jelszó a diverzitás
Brasnyó Zoltán
2021.04.09.
LXXVI. évf. 12. szám
Oscar-jelölések: jelszó a diverzitás

Megvannak a 93. Oscar-gála hivatalos jelöltjei, Hollywood pedig ismét bizonyítani készül, hogy az idei seregszemle is inkább a sokszínűség és a diverzitás hangsúlyozásáról szól majd. Ezzel persze bárkinek lehetnek problémái, tagadhatatlan azonban, hogy jó filmek, kiváló alakítások, sőt még egy meglepetésfilm is ott van a jelöltek között.

Az amerikai filmakadémia legtöbb jelölését, szám szerint tízet a Mank kapta, egy Netflix-film, mely Hollywood aranykoráról szól. Hogy végül sikerül-e neki bezsebelni a legfőbb kategóriák szobrocskáit, erősen kérdéses. David Fincher fekete-fehér filmje a legendás Aranypolgár elkészültéről szól, és annak forgatókönyvírójáról, Herman J. Mankiewiczről. Gary Oldman játszotta el a karaktert, akit ugyancsak jelöltek Oscarra, a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Csakúgy, mint Amanda Seyfriedet, legjobb női mellékszereplőként.

Érdekesség — és erről manapság az amerikai filmes sajtó is rendszeresen ír —, hogy nem túl biztató, ha egy alkotást nem jelölnek a legjobb forgatókönyv kategóriában, ha pályázik a legjobb film díjára. Eddig összesen két műnek sikerült a történelemben legjobb filmes Oscart nyernie, ezek a Titanic és A muzsika hangja voltak. Ezek viszont szuperprodukciók voltak, és kasszasikerek lettek világszerte. Az amerikaiak szerint sokkal valószínűbb, hogy A nomádok földje, esetleg az Ígéretes fiatal nő lehet a befutó.

A nomádok földjét, Chloé Zhao rendezését az összes fontos mezőnyben jelölték: a legjobb film, rendezés, forgatókönyv, operatőr, vágás és női főszereplő kategóriában is. Frances McDormand, az alkotás főszereplője pedig még egy bravúrt is bemutathat, a neve ugyanis ott szerepel a legjobb színésznők és a legjobb producerek között is, ugyanezen film kapcsán. Ha megint ő kapja az aranyszobrot, akkor történelmet ír: eddig ugyanis csak Katharine Hepburnnek sikerült három Oscart nyernie. Nagy sikert aratott még A chicagói 7-ek tárgyalása, melyben Sacha Baron Cohent is jelölték a legjobb férfi mellékszereplőként. A megtörtént eseményeket feldolgozó Netflix-film egyébként a legjobb alkotások sorában is ott van az idén. Apropó, legjobb filmek: a Minari koreai bevándorlókról szól, és a legjobb férfi főszereplőként jelölt Steven Yeun lehet az első ázsiai amerikai, aki Oscart kap, illetve a női mellékszereplők sorában Youn Yuh-jung lehet az első koreai, aki bármilyen színészi díjat átvehet.

De maradjunk a diverzitásnál, a sornak ugyanis ezzel nincs vége: a Sound of Metal főszereplője, Riz Ahmed lehet az első muszlim, aki színészként szobrot nyerhet az idén. Továbbá posztumusz Oscarra jelölték a tavaly elhunyt Chadwick Bosemant is, aki a Golden Globe-ot is megkapta nemrég, a Ma Rainey’s Black Bottom című életrajzi filmért. Az animációs filmek sorában ott van az Előre, a Lunaria, a Shaun, a bárány és a farmonkívüli, a Lelki ismeretek és a Wolfwalkers is. A jelöltek között egyébként összesen 70 nő szerepel, a színészi díjak jelöltjei pedig csaknem 50 százalékban színes bőrűek.

Az idei, április 25-én megrendezendő gála központi, meghatározó eleme valójában mégis a koronavírus-járvány lesz. Kevesebb pompa, kisebb közönség, amit nemcsak a megelőző intézkedések, de a rendkívül kevés mozibemutató is indokol. Érdekesség, hogy a Netflix az idén 35 jelölést kapott. Nem kétséges, hogy a karantén és a lezárások is hozzásegítettek ahhoz, hogy a streamingpiac legnagyobb szereplőjét lassacskán a film fellegvárában is elismerjék. Hogy végül hány jelölést vált díjra, az az egyik legizgalmasabb kérdés: ez ugyanis előrevetítheti a platform és maga a filmfogyasztás, filmkészítés jövőjét, illetve lehetséges anyagi prioritásait is.

Kép: theweek.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..