home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Orvosmisszió Dél-Bánátban
2023.02.09.
LXXVIII. évf. 6. szám
Orvosmisszió Dél-Bánátban

A Katolikus Karitász Orvosmissziójának tagjai az idén is megkezdték áldozatos munkájukat, és először Dél-Bánátba látogattak. Első ízben jártak Torontálvásárhelyen, mégpedig január utolsó hétvégéjén.

Kecskés László, a budapesti Katolikus Karitász Orvosmissziójának szervezője elmondta, immár az 56. szűrővizsgálatot tartják. Amikor öt évvel ezelőtt elindult a kezdeményezés, az önkéntes orvosoknak az volt a céljuk, hogy azoknak a gyermekeknek, akik a történelmi Magyarország szélein nőnek fel, adják meg a lehetőséget, hogy egészséges felnőtté váljanak. Ezt az elképzelést prevenciós szűrések által valósítják meg.


Vermes Tibor felvételei

— Ortopédiai, szemészeti és fogászati szűrővizsgálatokkal kezdtük el 2017 őszén az Orvosmissziót a kárpátaljai Gyertyánligeten, és azóta több mint 9000 vizsgálatot végeztünk el. Az orosz—ukrán háború miatt a tevékenységnek a súlypontját sajnos át kellett helyeznünk a legrászorultabb Kárpátaljáról a szintén rászoruló Délvidékre, és így vagyunk most első alkalommal Torontálvásárhelyen. Ott, ahova jártunk, illetve ahova még remélem, hogy menni is fogunk, évente ismételjük a vizsgálatokat. Torontálvásárhelyen a két nap alatt a jelentkezők száma a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt meghaladja a 100-at, a nőgyógyászati rákszűrés iránt 62 asszony érdeklődött.

* A vizsgálatok utáni következő lépés, amikor önök elhozzák azokat a segédeszközöket, szemüvegeket, egyebeket, amelyekre szükségük van a gyerekeknek.

— Az orvosaink helyben vizsgálnak, és már ott beillesztjük például a gyermekeknél a cipőbe a lúdtalpbetétet, ha erre van szükség. A szemészetnél pedig a lencsét, illetve a szemüvegeket becsiszoltatjuk, elkészíttetjük, és később hozzuk vissza, legyen az csere vagy új szemüveg. Az elmúlt öt esztendőben csaknem 1000 szemüveget és több mint 1200 lúdtalpbetétet osztottunk ki a gyermekeknek a vizsgálatok nyomán — hallottuk Kecskés Lászlótól, a Katolikus Karitász munkatársától.

A tervek szerint az Orvosmissziót legközelebb Kishegyesen folytatják, ahol február 17-e és 19-e között végzik a szűrővizsgálatokat.

(k-ko)

Kapcsolódó cikkek
Községeink Életéből
Orvosmisszió Magyarkanizsán
2023.03.14.
LXXVIII. évf. 10. szám
Szűrővizsgálatokat tartottak a hétvégén Magyarkanizsán a magyarországi Katolikus Karitász Orvosmisszió mu…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..