home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Oroszos szerelem Újvidéken
Szerda Zsófi
2021.04.25.
LXXVI. évf. 16. szám
Oroszos szerelem Újvidéken

Az Újvidéki Színházban 2019-ben mutatták be az Anna Kareninát, a címszerepben ekkor Béres Mártát láthatta a közönség, őt váltotta most Fülöp Tímea, a Kosztolányi Dezső Színház színművésznője, aki igazi, végiggondolt profizmussal oldotta meg ezt a nagy feladatot. A világirodalom egy méltán híres alkotásáról van szó, Lev Nyikolajevics Tolsztoj művét már a világ rengeteg színházában tűzték műsorra, Újvidéken a macedón Dejan Projkovszki rendezte meg.

A mű a témáját tekintve a nagy, de a társadalom szemében törvénytelen szerelem rajzát adja. Egy férjes asszony sorsa rajzolódik ki, aki a teljes élet után vágyakozik. A főhős, Anna Karenina otthagyja boldogtalan házasságát, és követi a fiatal arisztokrata szerelmét, Vronszkijt. Anna tragédiája, hogy a között a két ember között kénytelen választani, akit a világon a legjobban szeret: a gyermeke és a szerelme között. Ez aztán felemészti, hiszen férje, Karenin eltiltja tőle gyermekét, mondván, ő már választott, amikor Vronszkij mellett tette le voksát. A mai világban az Anna Karenina problematikája talán bagatellnek tűnhet, hiszen a modern világ jogrendszere a legtöbb országban már másként működik, egy házasságból kilépni sokkal gördülékenyebb folyamat. 

Az előadás képi világa az orosz arisztokráciát idézi, a zene pedig gyönyörűen támasztja alá ezt a hangulatot. Vronszkij szerepében Mészáros Árpádot láthatjuk, Karenint, Anna férjét pedig Német Attila formálja meg tűpontosan. Szépen kidolgozott színészi alakításokat láthat a közönség a majdnem háromórás darabban. Az előadás jelképrendszere is jól működik, az óriási, fekete ajtók átlépőként funkcionálnak egy álomvilágba vagy hangulatfokozóként lélegeznek a jelenetekben.     

Szereplők: Sztyepan Oblonszkij ‒ Sirmer Zoltán, Darja Dolly Oblonszkaja ‒ László Judit, őt Crnkovity Gabriella váltotta, Konsztantyin Dmitrics Levin ‒ Pongó Gábor, Katyerina Kitty Alekszandrovna ‒ Dienes Blanka, Betsy Trevszkaja ‒ Ferenc Ágota, Szerpuhovszkoj ‒ Ozsvár Róbert, Ligyia Ivanovna ‒ Banka Lívia, Agafja ‒ Figura Terézia, Szerjózsa — Bohocki Martin. A tömegjelenetekben láthatjuk még az Újvidéki Akadémia hallgatóit: Dupák Fannit, Gresák Leát, Hodik Annabellát, Raikovich Viktóriát, Kőműves Csabát, Szabó Reginát, Varga Benjámint, valamint az Újvidéki Színház színművészeit: Huszta Dánielt, Szalai Bencét és Soltis Lehelt. Négy gyermekszereplője is van a darabnak, ők Repstok Dóra, Pašćan Anđela, Túró Csilla és Trkulja Teofil. A rendező munkatársa: Atila Klinče, koreográfus: Olga Panga, díszlettervező: Valentin Szvetozarev, jelmeztervező: Marija Pupucsevszka, zene: Goran Trajkoszki, asszisztens: Soltis Lehel, a koreográfus asszisztense: Viki Dineva, a plakátot Szergej Szvetozarev tervezte.

Az előadás támogatói Újvidék Város Kulturális Hivatala és a Nemzeti Kulturális Alap.

„A szerelemben nincs jobban vagy kevésbé.”

Anna tisztességes, Anna jó anya, jó feleség. Anna szerelmes. És nem a férjébe. Anna két dolgot szeret annyira, hogy az életét adja értük: a szeretőjét és a fiát. Anna tudja, hogy az egyik kizárja a másikat. A szentpétervári gyors elindult, és egyre nagyobb sebességgel száguld az állomás felé.

Fényképezte: Aleksandar Milutinović

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..