home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Orosz szóvivő: Kremencsukban nyugati fegyverraktárokat lőttek szét
2022.06.29.
LXXVII. évf. 26. szám
Orosz szóvivő: Kremencsukban nyugati fegyverraktárokat lőttek szét

Az orosz légierő az Egyesült Államokból és az Európai Unióból szállított fegyvereket tároló hangárokra mért csapást precíziós rakétákkal a Poltava megyei Kremencsuk ukrán városban, a közúti helyi gépgyár közelében — közölte kedden újságírókkal Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, miközben a luhanszki szakadárok bejelentést tettek az amerikai HIMARS sorozatvető első ukrán bevetéséről.

A tábornok szerint a csapás nyugati gyártmányú fegyvereket és lőszereket ért, melyeket a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatoknak szándékoztak továbbszállítani.

Konosenkov beszámolója szerint több mint száz ukrán katona és külföldi zsoldos, valamint 15 egységnyi haditechnika veszett oda, amikor az orosz légierő csapást mért az Azov „náci alakulat” egy harkovi erődítményére és a 92. gépesített lövészdandár egyik zászlóaljára a Harkiv megyei Pokotilovkánál. A tábornok több olyan esetet is megemlített, amelyben gyengén kiképzett, mozgósított ukrán civilek, illetve külföldi zsoldosok a sajátjaikra nyitottak tüzet.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt írta Telegram-csatornáján, hogy Kremencsukban kigyulladt egy bevásárlóközpont, állítása szerint orosz rakétatámadás miatt. Az ukrán híradások legkevesebb tíz halottról és negyven sebesültről számoltak be. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese azt mondta, hogy a bevásárlóközpont körüli helyzetben sok a kirívó ellentmondás, ami szerinte hasonlít a bucsai „provokáció” esetére.

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete helyi szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy az ukrán katonák csoportosan hagyják el a technikailag körülzártnak minősített Liszicsanszkot. A diplomata szerint hétfőn Verhnyekamenkán keresztül próbáltak meg Sziverszk felé visszavonulni, de az orosz-szakadár ágyútűzben több járműoszlopot elvesztettek. Mirosnyik beszámolt egy Bilihorivka felé való sikertelen áttörési kísérletről, valamint arról, hogy több irányból ukrán tartalékokat vonnak össze Sziverszknél.

Az ukrajnai harcok még a nap lejártáig véget érhetnének, ha Kijev fegyverletételre utasítaná a „nacionalistákat” — közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „Az ukrán fél még a mai nap lejárta előtt véget vethet mindennek, kell egy parancs a nacionalista egységeknek, hogy tegyék le a fegyvert, kell egy parancs az ukrán hadseregnek, hogy tegye le a fegyvert, és teljesíteni kell Oroszország feltételeit. És minden véget érhet még azelőtt, hogy ez a nap véget érne” — mondta. A szóvivő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését kommentálta, mely szerint még a tél beállta előtt véget szeretne vetni az ellenségeskedéseknek.

Nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, Moszkva vethetne véget neki — jelentette ki kedden este Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Podoljak Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének azon kijelentésére reagált, amely szerint a háború akár a nap lejártáig véget érhet, ha az ukrán fegyveres erők leteszik a fegyvert.


Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcstalálkozó hivatalos kezdete előtt, szerda reggel tárgyalást folytatott Andres Pastranával, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI elnökével Madridban — közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború továbbterjedését meg kell akadályozni, az ukrán embereket támogatni kell, a menekülteket pedig be kell fogadni. Orbán Viktor a NATO-csúcs kapcsán kifejtette: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba, hiszen ez egy orosz—ukrán háború, a NATO pedig egy védelmi szövetség.


Fotó: Szijjártó Péter/ Facebook

Magyarország érdeke az, hogy az ukrajnai háború ne eszkalálódjon — jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán kedd este. Szijjártó Péter Madridból nyilatkozott, ahol csütörtökig csúcstalálkozót tart az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO).

Az ukrán—magyar határszakaszon 5819 ember lépett be kedden Magyarországra, a román—magyar határon 4449-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. Vonattal 54-en, köztük 19 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Reuters, Guardian

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..