home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Orosz rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai Vinnicját
2022.07.15.
LXXVII. évf. 28. szám
Orosz rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai Vinnicját

Az orosz erők rakétacsapást mértek csütörtökön a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyeszékhely központjára, az eddigi információk szerint legalább 20-an haltak meg, köztük 3 gyerek, és 90-en megsebesültek — közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az országos rendőrfőnökre, a főügyészi hivatalra és az ukrán elnöki irodára hivatkozva. A beszámoló szerint 50-en súlyos állapotban vannak.

Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő portálon kifejtette, hogy az orosz erők több Kalibr típusú rakétát lőttek ki a városra a Fekete-tengeren lévő tengeralattjáróról. Ihor Klimenko közlése szerint három orosz rakéta eltalált egy irodaépületet, a Tisztek Házát és a közeli lakóépületeket. A hatóságok később közölték, hogy az egyik rakéta eltalált egy egészségügyi központot. Szerhij Borzov, Vinnicja megyei kormányzó hozzáfűzte, hogy az ukrán légvédelem négy rakétát semlegesített a régió fölött. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon terrorcselekménynek nevezte a Vinnicja elleni támadást.


Vinnicja (fotó: Ukrajinszka Pravda/ Facebook)

A dél-ukrajnai Mikolajivot, az azonos nevű megye székhelyét úgyszintén rakétákkal lőtték az orosz erők. Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere a Telegramon közölte, hogy az orosz rakéták eltaláltak a város központjában egy szállodát, megrongáltak egy bevásárló- és szórakoztató-központot, két oktatási intézményt és egyéb szociális létesítményeket. A Mikolajiv megyei kormányzói hivatal közlése szerint kilenc rakétát lőttek ki a városra. A találatok következtében az eddigi információk alapján egy ember sérült meg. Később a katasztrófavédelmi szolgálat hozzátette, hogy a városban a rakétacsapások következtében két tűz ütött ki, mindkettőt eloltották.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtökön biztosította Bridget Brinket afelől, hogy az ukrán főváros védelmére felállították a csapatokat, így hirtelen nem törhetnek ki ismét harcok Kijev körül. Erről a katonai vezető Bridget Brinkkel, az Egyesült Államok kijevi nagykövetével folytatott találkozóján beszélt, melyen jelen volt Olekszij Reznyikov védelmi miniszter is — közölte a tárca sajtószolgálata. A főparancsnok szerint most a fő veszélyt az orosz erők rakétacsapásai jelentik, bár az ukrán légvédelem jónéhány rakétájukat lelövi. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy mostanra az intenzív harcok java része Donyeck és Luhanszk megyékbe tevődött át.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook  

Az ukrán katonai hírszerzés közben arról számolt be, hogy a déli országrészben lévő, orosz megszállás alá került Herszonban a drámaszínházban építettek ki tüzérségi lőszerraktárt az orosz erők. „Jelenleg a színház helyiségeit szigorúan őrzik, a téren és a színház körüli utcákon járőröznek” — írta a hírszerzés a Telegram üzenetküldő alkalmazáson nyilvánosságra hozott közleményében.

Emmanuel Macron francia elnök szerint Oroszország „háborús fegyverként” használja a gázt, ezért a franciáknak és Európának is fel kell készülnie az orosz gázellátás teljes leállására. Ez a megállapítása a francia nemzeti ünnepen az országos televíziós csatornáknak adott élő interjúban hangzott el. „Fel kell készülnünk egy olyan forgatókönyvre, amely szerint teljesen le kell mondanunk az orosz gázról” — tette hozzá. „Az elmúlt napok igazi változása, és szerintem erről túl keveset beszéltünk, az az orosz döntés, hogy elkezdték elzárni a gázt. Hibrid háborúban vagyunk, és ez nem a szankcióink következménye” — vélte Emmanuel Macron.

Az ukrán—magyar határszakaszon 7445 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román—magyar szakaszon belépők közül pedig 6225-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. Vonattal 68 ember — köztük 22 gyermek — érkezett csütörtökön az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre — tudatta az ORFK.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..