home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Orosz légi katasztrófa
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.11.08.
LXX. évf. 44. szám
Orosz légi katasztrófa

Lezuhant egy orosz repülőgép — Katalónia — úton a függetlenség felé? — Tűz martalékává vált egy romániai szórakozóhely

Lezuhant egy orosz repülőgép

224 utassal a fedélzetén lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép a Sínai-félszigeten. A gép állítólag még a levegőben kettétört, és darabokra esett. Viktor Szorocsenko, a tragédia okát vizsgáló szakértők vezetője szerint még túl korai megmondani, mi okozhatta a balesetet. A másodpilóta özvegye azt nyilatkozta, hogy férje a felszállás előtt a gép műszaki állapotáról panaszkodott lányuknak. A gép műszaki meghibásodása mellett felmerült még a terroristatámadás lehetősége is. Mint ismeretes, az Iszlám Állam magára vállalta, hogy ő lőtte le a repülőt, de ezt a szakértők nem tartották valószínűnek. Szorocsenko arról is beszámolt, hogy a repülőgép roncsai 20 négyzetkilométeres területen szóródtak szét, és eddig 163 holttestet találtak meg. A 48 éves Valeri Nemov kapitány egyébként tapasztalt pilótának számított 3682 órányi repülési idővel, az Airbus A321-et török kiképző központban tanulta meg vezetni 2008-ban.

Katalónia — úton a függetlenség felé?

Az újonnan megalakult katalán parlament függetlenségi pártjai megegyeztek egymással, és benyújtottak a törvényhozásnak egy határozati javaslatot, melyben kinyilvánítják, hogy elkezdik az önálló köztársaság létrehozásához vezető folyamatot. A spanyol miniszterelnök mindezt provokációnak minősítette. Mint ismeretes, a spanyol kormány már többször hangsúlyozta, hogy az ország törvényeinek értelmében Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól. Ennek ellenére a szeptember végi választáson győztes Együtt az Igenért párttömörülés és a Népi Egység nevű párt közös, kilenc pontból álló javaslatában egyebek között rögzíti, hogy nem veti alá magát az állami intézmények döntéseinek, és ez különösképpen a spanyol alkotmánybíróság állásfoglalásaira vonatkozik. A függetlenségi pártok emellett kinyilvánították az állampolgári részvételen alapuló alkotmányozó folyamat megkezdését is, mely a jövőbeli katalán alkotmány alapja lesz. Mindeközben Madridban egy, a katalán függetlenséget megakadályozni szándékozó nagykoalíció képe kezd körvonalazódni.

Tűz martalékává vált egy romániai szórakozóhely

Hatalmas tűz pusztított egy bukaresti szórakozóhelyen. A tragédiában 30-an vesztették életüket, sokakat válságos állapotban szállítottak kórházba. A tűztől menekülő vendégek egy része bennégett, mások abba haltak bele, hogy összetaposták őket. A klubban mintegy négyszáz ember tartózkodott, egy rockzenei koncerten vettek részt, melynek szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek. A tragédia helyszínére hatvan tűzoltó és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobil kórház is. A mentőautók 88 embert szállítottak el, de sokan — akik könnyebb sérüléseket vagy füstmérgezést szenvedtek — taxival vagy ismerősök segítségével jutottak kórházba. A baleset sérültjeinek száma elérte a 150-et. A Colectiv nevű szórakozóhely, melyben a tragédia bekövetkezett, a román főváros központjában, a Tabacarilor utcában található. A tüzet minden bizonnyal a színpadon elhelyezett pirotechnikai eszközök okozták. A túlélők elmondása szerint az első pillanatokban többen azt hitték, hogy a színpadon keletkezett lángok is a műsor részei, hamarosan azonban mindenki egymáson át taposva próbált kimenekülni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..