home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Örömünnep Baján, 24. Országos Sclerosis Multiplex Napon
TURONYÁK Izabella
2012.09.26.
LXVII. évf. 39. szám
Örömünnep Baján, 24. Országos Sclerosis Multiplex Napon

A Magyar Sclerosis Multiplex Társaság szeptember 14-én és 15-én, a kincses Bácska és a halászlé fővárosában, Baján tartotta meg a 24. Országos SM Nap ünnepségeit. (Az előző években Székesfehérvár, Budapest, Kaposvár és Mezőkövesd látta vendégül a mára már nagy családdá kovácsolódott Társaságot.) Az idei találkozón a szabadkai és a törökkanizsai SM Egyesület Csipet csapata is részt vett.

Az első Magyar SM Szervezet Székesfehérváron alakult meg 28 évvel ezelőtt, s ma már az SM Társaságnak 16 szervezete működik országszerte. A Magyar SM Társaság elnöke dr. Guseo András ideggyógyász, pszichiáter szívélyesen üdvözölte a vendégeket és a védnököket, örömünnepnek nevezve az összejövetelt, hiszen az országnak mind a négy sarkából érkeztek vendégek, sőt külhonból is, Nagyváradról és Szerbiából, abba a városba, amelyet szülőhelyének mondhat. Egyben utalt arra is, hogy a találkozó nem jöhetett volna létre a fővédnök Baja város polgármestere, Zsigó Róbert és a védnökök, a Bajai Szent Rókus Kórház és a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület támogatása, valamint a bajai SM Szervezet elnöke, Sósné Aszódi Julianna önfeláldozó, vendégcsalogató tevékenysége nélkül.

Baja város képviselője, Bálint Tünde megtiszteltetésnek tartotta, hogy vendégül láthattak olyan önszerveződő közösségeket, amelyek segítik a beteg embereket abban, hogy átértékeljék addig életüket, és újra élhetővé tegyék azt. Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház Főigazgatója szerint ez a nap a betegeké, akikhez el kell juttatni a tudomány legfrissebb hajtásait, azokat az új adatokat, amelyek az autoimmun betegségekről, a baktériumokról, vírusokról mostanában láttak napvilágot.

A program szakmai, tudományos részében magas szintű és mégis mindenki számára érthető előadást tartott a Debreceni Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója, Rajnavölgyi Éva orvosprofesszor, kutatóbiológus. A bélrendszerünkről és az immunrendszerről szólt. A világmindenségben az ember nincs egyedül, de önmagában sincs egyedül, hiszen a béltraktusában vele él 1,5 kg parányi békés élőlény, fejtette ki. Ezek a baktériumok a bélnyálka sejtjeihez tapadva vetélkednek a kórokozókkal, és erősítik a szervezet immunválaszát. A bélflóra kialakulását követően minden ember szervezetében elkezdődik a békés baktériumok és a belek körüli immunsejtek közötti kommunikáció, amely egy életre szól. A bélflóra egyensúlya szabályozza a szervezet sejtes és humorális nem specifikus immunválaszát. Minden ember egyedi, egy külön individuum, genetikailag, életformailag az immunrendszerünk egyedi reagálása alapján. Az immunológiai hírvivő anyagok bemutatása után az immunrendszerünk fehérje szinten különbözik. A helyesen megválasztott táplálék felvétele és feldolgozása, az anyagcsere-egyensúly nagyban befolyásolja a hatékony immunrendszer kialakulását, amely kettős védelmi vonalon, egy öröklött és egy tapasztalat útján szerzett védelmi vonalon működik. Néha az immunrendszer rossz döntést hoz, és megenged olyan immunválaszt, amely nem a betolakodó vírus ellen támad, hanem saját fehérjéje ellen, károsítva saját sejtjeit. Ez akkor történhet meg, ha az idegen fehérje, azaz a betolakodó vírus olyan molekulát hordoz, mint a test valamelyik része.

Dr. Guseo András előadásában szólt a táplálkozás kapcsolatáról az SM-mel. Az SM gyakoribb előfordulása és a tejfogyasztás kapcsolatát a molekuláris mimikri elmélet magyarázza. Ha a tejben található butirofillin fehérje véletlenül átjut a bélfalon, mivel az idegen myelin hüvelyéhez hason fehérjét tartalmaz, immuntámadást indíthat az ember myelin hüvelye ellen, és myelin-vesztést okozhat. A tejben egy albumin nevű fehérje is található, ami hasonlít a D-vitamint szállító fehérjéhez, és molekuláris szinten gátolja a D-vitamin hasznosulását. A nemesített búzában vagy más gabonafélékben több sikért, glutént tartalmazó vegyület van, amely kilyukaszthatja a bél nyálkahártyáját, és ez áteresztővé válik. Ma a populáció 40%-a látensen lisztérzékeny.
A bélflóra megváltoztatását legkönnyebben rostdús diétával érhetjük el. A paleolit táplálkozás a gyümölcsöt, zöldségféléket, húst, halat, tojást és telítetlen zsírsavakat javasolja, így gyulladáscsökkentő hatású, ellentétben a nyugati étrenddel.

Az Ausztráliában, Sidneyben élő dr. Borodyn professzor — aki székletátültetéssel foglalkozik — vizsgálataiból kitűnik, hogy a bélflóra megváltoztatása a krónikus székrekedést is megváltoztatja, és a vele társuló alapbetegség tüneteit is nagyban megszünteti.

A továbbiakban Rajcsitsné Balázs-Piri Zsuzsanna, nordic walking-oktató az ,,északi gyaloglás'', a mozgás-rehabilitáció segítője északigyaloglás-bemutatót tartott, és rámutatott arra, mennyiben eltér ez a botok segítségével történő gyaloglás a megszokott túrázástól.

A Magneter nevű készülék pulzáló mágneses terápia hatását a helyszínen ki lehetett próbálni. Az SM betegek számára készített programok által nyújtott rendszeres kezelések javítják a mozgáskoordinációt, csökkentik az izomfeszültséget, az izomgörcsöket és az akaratlan rángatózásokat.

Felhúzták a Társaság zászlaját is, amelyre Sósné Aszódi Julianna felkötötte a bajai emlékeztető szalagot. A 8 kg súlyú vándorbotra újra felkerült a Székesfehérvári SM Szervezet elnökének, Sipőcz Sándornak a neve, aki már nem először az évben legtöbb önkéntes adományt gyűjtötte az SM Társaság számára.

A kitüntetések is gazdára leltek, az SM Társaság különdíjával fejezte ki köszönetét eddigi munkásságáért Siák Jánosné Marikának, ,,a pénzelőteremtés és megőrzés nagymesterének’’, azaz a Társaság gazdasági felelősének.

Ezután minden részvevő dr. Guseo András sugallatára magába szállt, a lelkét nyomasztó gondját bezárta egy színes luftballonba, majd vezényszóra a lufik a magasba emelkedtek, megszabadítva tulajdonosukat a gyötrő terhétől.

Az ízletes ebédet a bajai Malom Étterem lelkes munkásai találták fel. A vidám zenés búfelejtő keretében elhangzott dalok és bemutatott táncok mosolyt loptak az arcokra.

Ez a mosoly minden arcról lehervadt, amikor a búcsú pillanatában dr. Guseo András könnyeivel küszködve családi okokra hivatkozva lemondott elnöki tisztségéről, amelyet 28 éven át töltött be. A szűnni nem akaró taps, a könnyekben fürdőző szemek a betegek háláját fejezték ki.

Minden ember legnagyobb kincse az egészsége. Ha elveszíti azt, kell valaki, aki mellette áll, bátorítja, megerősíti a hitében, hogy küzdeni kell a betegséggel szemben.

(Szabó Attila felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..