home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Orbán: a Balkán a következő nagy lehetőség az EU számára
2021.09.24.
LXXVI. évf. 38. szám
Orbán: a Balkán a következő nagy lehetőség az EU számára

A balkáni népek számára az út az Európai Unióba Közép-Európán keresztül vezet – mondta Orbán Viktor a délkelet-európai, valamint a V4-országok parlamenti elnökeinek konferenciáján, amelyet a magyar Országházban tartottak.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: a Balkánt nem ütközőzónává kell tenni, hanem integrálni kell az Európai Unióba. Hozzátette, ma a nyugat-európai állam- és kormányfők között nincs akarat a további bővítésre, ami súlyos stratégiai hiba, ugyanakkor egész Közép-Európa folyamatosan és kitartóan az Európai Unió bővítésének és a Balkán európai integrációjának a pártján áll – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök azt javasolta, hogy a V4-ek és a balkáni országok az egész európai kontinens legmeghatározóbb gazdasági térségét építsék ki közösen. Hangsúlyozta, ehhez be kell lépni az unióba, integrálódni kell a közép-európai térségen keresztül és nélkülözhetetlenné kell magát tennie a Balkánnak a német, az olasz és a francia gazdaság számára is.


Fotó forrása: Pannon RTV, Facebook

Kövér László házelnök a magyar miniszterelnök szavait azzal egészítette ki, hogy 1990 óta a térségből – a Baltikumtól Közép-Európán át a Balkánig – összesen 25 millió 25 és 45 év közötti munkavállaló távozott Nyugat-Európába, a Világbank becslései szerint pedig 2050-ig további 20 millióan mehetnek innen Nyugatra.

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos szerint senkit sem kell már meggyőzni arról, hogy társadalmi, gazdasági, földrajzi, történelmi realitás és politikai szükségszerűség is a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása. Ugyanakkor nagy szükség van arra, hogy ezt a kijelentést végre tettek is kövessék. Az uniós biztos szerint az elkövetkező időszakban az EU-nak és a tagállamoknak a saját hitelességükért kell a leginkább megküzdeniük, és e hitelesség megerősítésének eszköze a bővítéspolitika.

Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke és Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház alelnöke is részt vett a délkelet-európai és visegrádi országok parlamenti elnökeinek konferenciáján Budapesten.

Az eseményről Pásztor István a következő bejegyzést osztotta meg a Facebook oldalán:

„A nyugat-balkáni parlamenti elnökök 10. találkozója volt ma Budapesten, Kövér László házelnök úr kitartásának és a térség felzárkózását szolgáló elkötelezettségének bizonyítékaként! Nem csak a V4-országok házelnökei, hanem Várhelyi Olivér bővítési biztos és Orbán Viktor miniszterelnök is súlyt adott jelenlétével, erőteljes, biztató, egyértelmű szavaival a bővítés esélyének erősítése érdekében.

Arról beszéltem, mi vajdaságiak elkötelezett, rendíthetetlen hívei vagyunk Szerbia EU-s jövőjének, úgy érezzük sokat tettünk ennek érdekében, önmagunkat legyőzve, árnyékunkat átlépve változtunk meg. Nem az Unió, hanem saját magunk jelene és jövője miatt. Abban reménykedünk, végre valóban felgyorsul a tárgyalás, és 2024-re le is záródik! Ezt a szándékot erősítettük meg a konferencia záradékának aláírásával.

Remélem, az EU is megtalálja a hitelességhez és a komolysághoz vezető utat, és a szavak tetteket, azok pedig szándékunk, célunk megvalósulását eredményezik.”

A konferencia résztvevői közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben megerősítik elkötelezettségüket az Európai Unió bővítése, illetve Délkelet-Európa uniós integrációjának felgyorsítása mellett. Ebben hangsúlyozzák minden csatlakozás előtt álló ország parlamentjének a jogát arra, hogy részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló párbeszédben, és felszólítják a tagországokat, hogy törekedjenek a bővítés felgyorsítására. Egyben az aláírók nagyobb szolidaritásra szólítják fel az uniót Délkelet-Európa iránt a koronavírus-járvány kezelésében, és támogatják a mindenkit érdemei szerint elv érvényesülését a tagjelöltek esetében. A dokumentum aláírói felkérték a magyar Országgyűlés elnökét, hogy a nyilatkozatot küldje meg az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek és az uniós intézmények vezetőinek.

Forrás: Pannon RTV, Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..