home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Opera, modern tánc és fotózás
Szerda Zsófi
2020.06.28.
LXXV. évf. 25. szám
Opera, modern tánc és fotózás

Carl Van Vechten fotóművész, kritikus, író nevét lehet, hogy sokan nem ismerik, amikor azonban élt és alkotott, sok híresség kedvenc fotósa volt. Több mint 15 000 fényképet készített karrierje során, ezekkel kora művészi életét dokumentálta. Szerette az operát, és könyvei, esszéi is megjelentek. Az iowai Cedar Rapidsban született, pontosan 140 évvel ezelőtt.

Carl Van Vechten a bankár Charles Vechten és Ada Van Vechten gyermekeként született, így a biztos anyagi háttér már ekkor meg volt alapozva számára. Iskoláit a Washington High Schoolban és a Chicagói Egyetemen végezte, majd úgy döntött, New Yorkba költözik, ahol mégiscsak jobban pezseg a zenei és a művészi élet. Carl ugyanis imádta az operát. Zenei kritikusként kezdett dolgozni a The New York Timesban, majd 1907-ben Európába utazott, hogy kedvelt zenei stílusáról, az operáról annak bölcsőjében tudjon meg minél többet. Angliában megismerkedett Anna Snyderrel, később feleségül is vette. Néhány év után visszatért az Egyesült Államokba, s ő lett a modern tánc első amerikai kritikusa. Ez az az időszak, amikor New Yorkban Isadora Duncan, Anna Pavlova és Loïe Fuller is rendszeresen fellépett. Házassága sajnos igen hamar elromlott, és válással végződött, de nem sokat várt, két évvel később már ismét házas volt, ezúttal Fania Marinoff színésznőt vette feleségül. 1913-ban ismerkedett meg Mabel Dodge Luhan gazdag amerikai mecénással s általa Alfred Stieglitzcel, Emma Goldmannal és Gertrude Steinnal. Steinnal annak haláláig leveleztek, és mielőtt elhunyt, Carlt nevezte meg mint irodalmi hagyatékának örökösét, így neki köszönhető, hogy Stein még kiadatlan írásai megjelentek nyomtatásban.


Carl Van Vechten

1915 és 1920 között esszéköteteket publikált, melyekben zenei és irodalmi témákat dolgozott fel, s a 1920-as években fordult az irodalom felé. Hét regényét adták ki, melyek anyagi és kritikai sikert is hoztak számára. Már ekkor elkezdte érdekelni a New York-i afroamerikai kultúra, illetve az afroamerikai írók és művészek. Nemcsak ismerte, de támogatta is a harlemi reneszánsz legismertebb figuráit, köztük Langston Hughest, Ethel Waterst, Richard Wrightot és Wallace Thurmant. 1926-ban megjelent a Néger mennyország című regénye, illetve a Vanity Fairben Negro Blues Singers címmel egy esszéje. Életrajzírója, Edward White szerint Van Vechten meg volt győződve róla, hogy az afroamerikai kultúra Amerika lényege.

A fényképezés mindig is érdekelte, ám amikor 1925-ben megjelent egy új, hordozható Leica kamera, illetve olcsóbbá vált a 35 mm-es filmek használata, eldöntötte, többet fog foglalkozni fotózással. Életképeket készített, majd barátait örökítette meg, és végül a portré vált kedvenc műfajává. Sikerét is ennek köszönheti. Barátain kívül lefényképezte a művészeti élet akkori híres alakjait, legendáit is, akikről ma már csak olvasni lehet. Érdeklődése és harlemi barátai révén sok képet készített az ismert afroamerikai emberekről, így dokumentálva a XX. század eleji amerikai történelem mások által elhanyagolt részeit.

Portréfotóin többek között olyan hírességek szerepelnek, mint Edward Albee, Marian Anderson, W. H. Auden, Josephine Baker, Leonard Bernstein, Marlon Brando, Dave Brubeck, Cab Calloway, Truman Capote, Marc Chagall, Salvador Dalí, William Faulkner, Ella Fitzgerald, F. Scott Fitzgerald, George Gershwin, Dizzy Gillespie, Billie Holiday, Frida Kahlo, Man Ray, Thomas Mann, Henri Matisse, W. Somerset Maugham, Henry Miller, Joan Miró, Laurence Olivier, Diego Rivera, Bessie Smith, Gertrude Stein, Orson Welles, Anna May Wong, Richard Wright vagy az 1939-ben New Yorkba emigrált Molnár Ferenc.

Nyolcvannégy évesen hunyt el New Yorkban.


 Billie Holiday


Molnár Ferenc


Harry Belafonte


Marlon Brando

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..