Opel vagy Dacia?

Opel vagy Dacia?

Német precizitás vagy román—francia fejlesztés?

Először is talán ejtsünk néhány szót a német precizitást képviselő Opel autókról. Az egyik új modell, az Opel ion, igen kecses vonalú.

A motor teljesítménye 74 kW, illetve 100 LE, benzinüzemű. Nyugaton erőteljes hadjárat indult a gázolajüzemű autók ellen a nagy környezetszennyezés megfékezése érdekében, így azok, akik a gázolajüzemű autókat kedvelik, kénytelenek lesznek benzinüzeműekre váltani. A fogyasztáskülönbség ma már nem számottevő. Íme egy példa: az új Opel ion.

Az üzemanyag-fogyasztása városban 7,5, országúton 4,3, az átlagfogyasztása 5,5 liter, a károsanyag-kibocsátása pedig 128 g/kg. A hossza 4370 mm, tehát nem hosszú autó, ami a parkolásnál előny, a magassága 1485 mm, a szélessége 2042 mm, a tengelytávja pedig 2662 mm. Megállapíthatjuk, hogy egy szép kis autóról van szó, és még nem is beszéltünk a felszereltségéről, mely halogénfényszóróból, elektromos, fűthető visszapillantó tükörből, távirányítású, elektromos ajtózárból, kipörgésgátlóból, visszagurulás-gátlóból, keréknyomás-ellenőrző rendszerből és a már megszokott egyéb kiegészítőkből áll, melyek egy ilyen márkájú és minőségű autóhoz tartoznak. A multimédia csak növeli a kényelemérzetünket. A gumiabroncs mérete 195/65 R 16, így már a tapadás is a biztonságról tanúskodik. Ha csak annyit hallunk az Opelről, hogy Wir leben Autos, akkor a gyártó mindent elmondott. Időt, pénzt nem sajnálva a fejlesztésen dolgoznak, nem kis szakembercsapattal, hogy egy mindenben tökéletes autót kínáljanak a márka kedvelőinek. Gondoljunk csak a Kadettra, a Tigrára, a Corsára vagy az Astrára. Milyenek ezek? Gyönyör, biztonság, modern technológia egy gépjárműben.

A következő modell, melyről azt mondják a szakemberek, hogy megközelítette a nyugati autókat, az a Dacia. Nézzük, mit kínál a Dacia Sandero Access!

Külalakban, biztonságban gyorsan felzárkózott a nyugati autókhoz, ám a motor teljesítménye sem elhanyagolható. Szinte semmi különbség nem fedezhető fel, mely elriasztana bárkit is attól, hogy Daciát vásároljon. Néhány adat erre a modellre vonatkozóan:

A motor teljesítménye 54 kW, illetve 73 LE, benzinüzemű, az üzemanyag-fogyasztása a városban 6,5, a országúton 4,5, az átlagfogyasztása pedig 5,2 liter, tehát ez a kocsi is spórolós. Mivel a hossza 4069 mm, a magassága 1519 mm, a szélessége pedig 1733 mm, még a méretei is megfelelnek egy igazi kis autónak.

Most lássuk a vele járó extrákat, melyek megnövelik a pozitív benyomásunkat! Keréknyomás-ellenőrzés, vészfékrásegítő rendszer, LED nappali menetfény, illetve a légzsákok és a biztonsági öv modernizált változata. A tapadását a 185/65 R 15 méretű gumiabroncsok garantálják, a károsanyag-kibocsátása 117 g/kg, tehát még környezetkímélő is.

A Dacia alapfilozófiája, melyet még a kezdet kezdetén román vállalatként fogalmaztak meg a vezetői: megbízható motor a nagy távolságok miatt, megbízható felfüggesztés a rossz minőségű utak miatt — és mindez kevés pénzért.

Érdemes ezen elgondolkodnunk, mivel mi most abban a helyzetben vagyunk, hogy kevés pénzért szeretnénk jó autót vásárolni.

Opel vagy Dacia? Tessék választani!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Opel vagy Dacia?
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.25.
  • LXXV. évfolyam 8. szám
Opel vagy Dacia?
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.18.
  • LXXV. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink