Online-ra nyílik a kocsmaajtó
Csermák Zoltán
2021.01.12.
LXXVI. évf. 1. szám
Online-ra nyílik a kocsmaajtó

Ezúttal online folytatódik a Hagyományok Háza Folk-kocsmakvíz játékos vetélkedője. A regisztrált csapatok január 21-én mérhetik össze tudásukat. Az előzményeket és a tudnivalókat Németh Nóra néprajzkutató, közművelődési szakember foglalja össze.

„Az angol eredetű kocsmakvíz már jó ideje nagyon kedvelt szórakozássá vált itthon is: a szórakozni vágyó asztaltársaságok a mulatást a tudásbővítéssel kapcsolják össze. Az elmúlt év júliusának végén indult Folkudvar programunk tematikájának összeállításakor született az ötlet, hogy a Hagyományok Háza előtt egy bensőséges ’fröccsteraszt’ alakítsunk ki. A helyszínből fakadt a kocsmakvíz gondolata, ami az Intézmény identitásából kiindulva a ’Folk’ szóval bővült, s a játék után ínyenc népzenei koncerttel egészült ki.

A kezdeményezés július végén debütált, amit négy vetélkedőprogram követett. A kedvező fogadtatás, s a hetven fős stabil törzsközönség arra sarkallt minket, hogy évközben is folytassuk a játékot: október elejétől havi rendszerességgel kívántuk megrendezni a kvízt. Az október-novemberi alkalmat még személyes részvétellel tartottuk, a decemberi megmérettetést viszont már online szerveztük meg. Mint mindennek, e formának is a jó oldalát néztük, így a külhoni ’homo ludenseket’ is bevonhattuk a programba. Ez decemberben sikerült is: angliai, erdélyi és felvidéki csapat is rajthoz állt.

Az új évben is – egyelőre online formában – folytatni kívánjuk a versengést, előzetes terveink szerint január 21-én mérhetik össze tudásukat a csapatok. Eddig hat asztaltársaság jelentkezett, de az utolsó percig várunk még játékos kedvű csoportokat. A már említett népzenei koncertet ezúttal is megtartjuk.

Úgy érzem, eddig színvonalas csatákban harcoltak a jelentkezők. Voltak olyan kérdések, amikor evidensnek éreztük a választ, de a csapatoknak mégis fejtörést okozott, s voltak nehezebbnek szánt feladványok, amiket könnyen teljesítettek a delikvensek. Egy kérdéssor emlékezetes: a novemberi kvízben az újbor témaköre vitte a prímet, az egyik feladathoz borkóstolás is társult. Egy szép chardonnay-t töltöttünk a poharakba, aminek fajta-eredet felismerése megizzasztotta a Folk-kocsma ’ivócimboráit’. Egészségükre, ezzel a virtuális pohár borral kívánok boldog új évet minden korábbi játékosnak és jelentkezőnek!”

Aktuális információ ITT.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..