home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Omikron után IHU?
Talpai Lóránt
2022.01.13.
LXXVII. évf. 2. szám
Omikron után IHU?

És a történet folytatódik… — Az energiaválság miatt Koszovó megtiltotta a kriptobányászatot — Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki Japán felé

És a történet folytatódik…

Több tucat személy fertőződhetett meg a franciaországi Marseille közelében a koronavírus új, B.1.640.2 jelű variánsával, mely vélhetően Kamerunból származik. Az IHU nevet kapta, és több elváltozást mutat, mint az omikron-variáns. Külföldi sajtóbeszámolók szerint a külső fél által még nem ellenőrzött, a francia kormány által támogatott kutatás 2021. december 10-én egy újonnan felfedezett koronavírus-variánst azonosított, mely 46 mutációt és 37 törlődést tartalmaz a koronavírus eredeti változatához képest. Ez erősebb elváltozás lehet, mint amilyet a novemberben detektált omikron-variáns mutat. Philippe Colson, a kutatást végző IHU Méditerranée Infection nevű intézet szakértője szerint a tizenkét megfertőződött személy tapasztalata alapján túl korai megmondani, hogy virológiai, járványügyi vagy klinikai szempontból milyen jellemzőkkel bír az újonnan felfedezett vírusvariáns, mely átmenetileg a felfedező intézet neve után kapta az IHU megjelölést. A tanulmány szerint az első regisztrált fertőzött egy olyan oltott felnőtt személy volt, aki a közép-afrikai Kamerunból tért vissza Franciaországba.

 

Az energiaválság miatt Koszovó megtiltotta a kriptobányászatot

A villamosenergia-válságtól szenvedő Koszovó kormánya megtiltotta az országban a kriptovaluta-bányászást, hogy visszaszorítsa az áramfogyasztást. Artane Rizvanolli gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a rendvédelmi szervek lecsapnak minden olyan helyre, ahol feltételezhető, hogy kriptobányászat folyik, de nem a tevékenység visszaszorítása a cél, csak az energiatartalékok védelme. Koszovóban az utóbbi években számos fiatal kezdett kriptovaluta-bányászatba — egyrészt az olcsó villamosenergia miatt, másrészt pedig azért, mert nagyon magas a munkanélküliségi arány az országban, és a fiatalok így tudnak bevételhez jutni. Koszovó december eleje óta jelentős energiagondokkal küzd, hőerőművei többször is meghibásodtak, az országnak pedig nincs pénze arra, hogy állja a magas energiaimport-árakat.

 

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki Japán felé

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger irányába — közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A tájékoztatás szerint a rakétát egy szárazföldi platformról bocsátották fel. A bizottság azt is tudatta, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve szorosan figyelik a helyzetet. A japán kormány szintén arról tájékoztatott, hogy Észak-Korea elindított egy ballisztikus rakétát. A kelet-ázsiai diktatúra legutóbb októberben hajtott végre ilyen tesztet. A ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket egyébként az ENSZ határozatai tiltják, Phenjan azonban évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért súlyos nemzetközi szankciókkal sújtották.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..