home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Olyan csúnya, hogy már szép
Tóth Lívia
2022.12.16.
LXXVII. évf. 50. szám
Olyan csúnya, hogy már szép

Joci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepJoci az ünnepAz év utolsó hónapjának harmadik péntekje, vagyis ezúttal december 16-a a csúnya karácsonyi pulóverek napja. De nevezhetjük ezeket a ruhadarabokat akár viccesnek vagy tréfásnak is, ha a csúnya jelzőt túlzónak találjuk. Bizonyára mindenki tudja, milyen pulcsikról van szó. Igen, azokról a giccses, élénk színekben pompázó, rusnya holmikról, amelyeken hóembert, hópelyhet, Télapót, rénszarvast, karácsonyfát, ajándékcsomagot, csengettyűt, esetleg Télapó-sapkás Miki vagy Mini egeret láthatunk, vagy a felsoroltakból akár több motívumot. És ha ez nem elég, akkor némelyik példány még csillog, esetleg világít is.

Én az idén próbáltam meg beszerezni magamnak egy csúnya karácsonyi pulcsit. Elsősorban kínai üzletekben, turkálókban kerestem, de vagy csak kisebb méretek voltak, vagy a vállfákon sorakozó darabok kinézete már nem a csúnya, inkább a ronda kategória határát súrolta. Mert a csúnya az még lehet vicces vagy a maga különleges módján akár szép is, tehát vállalható. Egy-két napra legalábbis. És az is előfordult, hogy találtam ugyan megfelelőt, de annyiba került, amennyit az ember sajnál kifizetni egy olyan ruhadarabért, amelyet évente esetleg egyszer vesz fel.


De mi is ez a csúnya karácsonyi pulcsis dolog, és honnan ered? Természetesen mondhatnánk, hogy csúnya pulóverek azóta léteznek, amióta a divat, és hogy nem szándékosan lettek csúnyák, csak valaki elrontott valamit, de ebben az esetben nem erről van szó. Talán a nagymamák huncutsága rejlik mögötte, akik szándékosan csúnya pulcsikat kötöttek az unokáiknak? Nem egészen.

Az ünnep közeledtével már az ’50-es évek Amerikájában is divat volt karácsonyi mintás ruhadarabot, például egy jó meleg kötött pulóvert viselni. Ezeknek a mintája azonban még visszafogott volt.  

A csúnya pulóverek céltudatosan törtek be a piacra a ’80-as években, miután a The Cosby Show szereplője, Bill rendszeresen rikító, tiritarka pulóverben lépett színre a műsorban. Aztán 1989-ben Chevy Chase Clark Griswold szerepében a Karácsonyi vakáció című filmben is viselt egy emlékezetes darabot.

A csúnya karácsonyi pulcsik napja Amerikából indult el hódító útjára, és ma már a világ számos országában ünneplik. 2002-ben két vancouveri férfi állt elő az első hivatalos ünnepi pulcsiparti megrendezésének az ötletével, hogy pénzt gyűjtsenek egy barátjuk rákkezelésére. Nos, így kezdődött, majd ezt az eseményt több is követte, általában jótékonysági céllal és azzal a nem titkolt szándékkal, hogy mindenki igyekszik megtalálni és felvenni a legborzasztóbb pulcsit, és ezzel túllicitálni a megjelenteket.

Az alkalom lényege, hogy legalább ezen az egy napon elővegyük és viseljük azokat a szvettereket, amelyek valami tévedés folytán kerültek a ruhatárunkba, és ezért főleg a szekrény alján lapulnak. Vagyis ilyenkor előkerülnek a félresikerült, nem túl ízléses karácsonyi példányok, és az emberek azokban díszelegnek egész nap. A magyarázatok szerint ezek a ruhadarabok vidámságukkal enyhíthetik a karácsonyi készülődés feszültségét, melynek persze nem is szabadna léteznie, hiszen az advent a csendes várakozás, a csodavárás időszaka, melyet mi teszünk stresszessé azzal, hogy rágörcsölünk a takarításra, a díszítésre, az ajándékvásárlásra, a főzésre… Pedig nem kell mindennek tökéletesnek lennie. 

A nap köré többféle programot szerveznek. Például jótékonysági összejövetelt tartanak, ahol a résztvevők a viselt pulcsit otthagyják a rászorulóknak vagy a hajléktalanoknak. Máshol a ronda ruhadarabokat elárverezik, a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlják fel.

Nagy-Britanniában a karácsonyipulcsi-napot, azaz a Christmas Jumper Dayt a Save the Children nevű jótékonysági szervezet rendezi. Az ezen a napon felajánlott adományokat a szegény gyerekek megsegítésére fordítják. Az egyik évben a londoni Madame Tussaud Múzeumban is ilyen pulóverekbe öltöztették a királyi család viaszfiguráit.

A leghíresebb csúnya karácsonyi pulcsi egy 2001-ben készült filmben bukkant fel. Ugye mindenki emlékszik a Bridget Jones naplója című moziból arra a jelenetre, amikor Bridget és Mark Darcy találkoznak a családi karácsonyi partin? A férfit először háttal látjuk, de amikor megfordul, még akkor is tart a hatásszünet, hiszen a kamera az arcát mutatja, majd lesiklik a pulóvere elejére, melyet egy hatalmas és komikus jávorszarvasfej díszít — az most más kérdés, hogy a sejtelmes angolnak, Colin Firthnek még ez is jól áll, és a ruhadarab ellenére sem veszít semmit a sármjából. És igen, nem rénszarvas.

Erről olvashatjuk, hogy a filmeseknek eltartott egy ideig, mire megtalálták a megfelelő pulcsit, mellyel film- és divattörténetet írhattak. Sharon Maguire rendező állítólag több mint húsz tervezőt kért fel, hogy készítsenek egy nagyon ronda karácsonyi ruhadarabot, de egyiket sem találta elég viccesnek. Végül úgy döntöttek, ne rénszarvas, hanem jávorszarvas legyen Mark Darcy pulóverén.

A krónikák a világ legdrágább csúnya pulcsijáról is szót ejtenek. Az arannyal, gyémánttal és Swarovski kristállyal kirakott, rénszarvast ábrázoló kreáció mintegy 40 000 dollárba került. Készítője a pulóver eladásából származó pénz egy részét szintén jótékonysági célra adományozta.

Nyugaton már egy egész iparág épült a ronda pulcsik gyártására, a nagyvállalatok és a kiskereskedők egyaránt üzletet látnak benne, és a legmegdöbbentőbb, leghumorosabb formatervezéssel próbálnak előállni.

Ronda karácsonyi pulcsit azonban mi is alkothatunk. Ennek egyik módja, ha kötünk magunknak és esetleg a családunk tagjainak is. Ebben az esetben válasszunk rikító alapszíneket, és ne hagyjuk ki a csíkokat sem. Csakhogy erre most már nincs idő — jövőre majd előbb eszünkbe jut —, éppen ezért alkalmazzuk a másik módszert. Keressünk a szekrényben vagy vásároljunk egy egyszerű piros, zöld vagy sötétkék pulcsit, és vegyük elő a kreatív énünket. Varrjunk rá karácsonyi vagy rajzfilmfigurákat, fenyőt, Mikulás-sapkát, de díszíthetjük flitterrel, pomponnal, csipkével, fodorral, színes gombokkal… A legfontosabb úgyis az, hogy tudatosan szembemenjünk mindenféle esztétikával és szépérzékkel. De azért nem árt, ha a végeredmény legalább nekünk tetszik! 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..